I vánoční stromek vyžaduje péči. Poradíme, jakou!

20.12.2017 00:00   |   Bydlení
Už máte doma vánoční stromek? A víte, jak o něj pečovat, aby vám vydržel co nejdéle? Poradíme vám jak.

vánoce

Jednou z nejdůležitějších položek, které je třeba ve vrcholícím vánočním shonu obstarat, je pěkný vánoční stromek.

„Strom je nejlepší vybírat takový, který rostl co nejblíže ke mně, je to pak symbol přírody, ze které pocházím,“ říká propagátor a milovník dřeva, výtvarník a řezbář Martin Patřičný, autor Velké knihy o dřevě a dalších odborných publikací.

To je ale ve větších městech docela složité, stromky se často dováží přes půl republiky. „Nebo se aspoň nebát zeptat, odkud strom je, poznat trochu jeho příběh. Každý dobrý prodejce by to měl vědět, tak poznáte i to, že se o stromy, které nabízí, dobře stará,“ dodává Martin Patřičný.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Květiny barevně doplní vánoční stromeček
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos
O Vánocích tloustnou (a škodí si) i děti

Stav stromku se podle něj jinak při nákupu docela těžko pozná, neměl by ale po zatřesení příliš opadat, jehličí by mělo mít temně zelenou barvu a kůra by se neměla odlupovat.

Nejdéle borovička

„Nejdéle vám doma vydrží borovička, ta se ale kvůli rozložení větví hůře zdobí. Dlouhou životnost má i jedle, ta je zase pro některé příliš drahá. Nejoblíbenější a nejlevnější smrček začíná opadávat nejdříve, smrk pichlavý (také stříbrný) vydrží déle než ztepilý, ale při zdobení počítejte s ostrým jehličím,“ vyjmenovává Martin Patřičný.

Sám si přitom každé Vánoce pořizuje nějaký jiný druh, podle nálady. „Hlavní je, aby šlo o strom z lesa, tedy živý, jedině ten přinese do domova vůni a atmosféru Vánoc. Je ale pravda, že umělé stromky šetří přírodu, a za to bychom měli být vděční,“ zamýšlí se Martin Patřičný.

A jak se o stromek starat po tom, co si ho přinesete domů? Především jej musíme uložit na chladné a tmavé místo, třeba do garáže nebo na balkon (ale ne na ty jižně orientované, kam celý den svítí slunce).

Nezapomínejte na vodu!

Seřízněte kousek kmínku, zbavíte se tak vrstvy, která může být zalitá pryskyřicí, a stromek bude lépe nasávat vodu.

Vyberte v bytě pro stromek takové místo, které je co nejdále od topení a nesvítí na něj slunce, jinak začne velmi brzy opadávat. A umístěte ho do stojánku tak, aby zbylo dost místa i na vodu. Tu pravidelně dolévejte, stromek jí vypije i litr za den.

Ještě před ozdobením stromek důkladně rozprašovačem postříkejte vodou a nechte ji uschnout. Tak se alespoň na čas intenzivně zavlaží.

Ideální podmínky pro stromek jsou chlad a vlhko, pokud to situace dovolí, vypínejte v místnosti se stromkem topení alespoň na noc. Vlhkost může zvýšit třeba sušení prádla na sušáku v blízkosti stromku.

Do února vydrží

Při dodržení těchto opatření vám stromek může v bytě nebo v domě vonět až do února. A co s ním, když už začne opadávat?

„Pokud se neživíte uměním ze dřeva a nevyužijete ho do kotle ani do kompostu, pak už zbývá jen stromek vyhodit,“ říká Martin Patřičný, jeden z našich největších odborníků na dřevo.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: I vánoční stromek vyžaduje péči. Poradíme, jakou!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci