Květiny barevně doplní vánoční stromeček

1.12.2020 00:00   |   Bydlení
Při přípravě vánoční domácnosti se sluší nezapomenout nejen na ozdobený stromeček, ale také na krásné květiny. A jaké nejlépe? Od tradiční vánoční hvězdy či bramboříku, až třeba po poněkud netradiční nádherné orchideje.

vánoční květiny

Při slavnostní výzdobě domova převládají tři barvy: bílá, červená, zelená. A k nim pak vybíráme vhodné květiny, aby všechno bylo dokonale sladěno.

Vánoční hvězda

Nejrozšířenější sváteční květinou je vánoční hvězda. Dodejme, že nemusí být pouze klasicky červená. Vánoční hvězdy můžeme mít i krémově bílé, elegantně růžové, či dramaticky mramorované.

Většina z nás si rostlinu původem z Mexika vždy na Vánoce pořizuje novou. Pro všechny tedy jedna rada: nekupujte rostliny, které nějakou dobu stály venku, například v tržnicích. Rychle totiž vyblednou.

Vybírejte rostliny zdravé, dobře vypadající, kterým nevadnou listy. Zkontrolujte květní pupeny, ty by měly být ještě zelené – pokud vánoční hvězda již kvete, rychle vadne a moc dlouho nám radost dělat nebude.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si užít Vánoc a nepřibrat
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos
Jak se připravit na tlusté Vánoce?

Cyklámen, neboli brambořík

Další vánoční „klasikou“ nejen našich domácností bývá brambořík. Je jednou z nejznámějších hrnkových rostlin, pěstovaných v zimním období.

Různé odrůdy bramboříku se od sebe liší tvarem a barvou květů i dekorativním olistěním. V každém případě však cyklámen potřebuje světlé stanoviště a stejnoměrnou zálivku.

Za dobrou péči se brambořík odvděčí tím, že kvete několik týdnů až měsíců – ale pouze v chladném prostředí od 15 ºC do 18 ºC. Bohužel, ve vytápěné místnosti se suchým vzduchem se trvanlivost rostliny rapidně snižuje.

Cesmína

Jednoznačným symbolem Vánoc je známá cesmína. V Americe a v Anglii dokonce patří mezi naprosto nepostradatelné sváteční rostliny. Křesťané považují cesmínu za symbol věčného života – pichlavé listy představují Kristovu trnovou korunu a červené plody jeho krev.  

Kombinace červených plodů a atraktivních listů dává cesmíně neotřelý dekorativní vzhled. Avšak do domácnosti s dětmi se cesmína nedoporučuje. Malé neposedy nepřekonatelně přitahují její červené kuličky. Ty jsou však jedovaté a svátky klidu by se tak mohly proměnit v hoře. Literatura uvádí, že u dospělého člověka dojde k otravě po požití dvaceti až třiceti kuliček...

Vánoční kaktus

Ačkoliv exot, v našich krajích je vánoční kaktus rovněž poměrně častou sváteční výzdobou. Nádherné atraktivní trubkovité květy uchvátí každého, kdo si kvetoucího krasavce všimne. Odstíny květů jsou různé, od bílé přes něžně růžovou až po šeříkovou a fialkovou.

Jestliže jste si domů před Vánocemi přinesli kaktus s poupaty, měli byste dbát na pravidelnou zálivku. Rostlinu však určitě nepřelévejte.

Poté, co kaktus rozkvete, zalévejte méně. A rostliny s poupaty nepřemísťujte, protože hrozí, že poupata zaschnou a opadají.

Orchidea

Budete-li potřebovat k výdobě vašeho bytu vysokou solitéru, je podle doporučení odborníků z firmy Starkl zahradník vhodná orchidea. Sytě zelené listy jsou na vytáhlých stoncích doplněny květy v nejrůznějších barvách.

Pro vánoční čas se hodí červené květy i bílé s fialovým či červeným žíháním a rovněž bílé květy s jemným zeleným zabarvením.

Pěstování jednotlivých druhů je rozdílné, takže u každého kultivaru by měly být připojeny také konkrétní informace o požadavcích na vhodné pěstování.

Z těch nejdůležitějších rad, platných pro většinu druhů, připomínáme nezbytnost světlého stanoviště, které orchidea vyžaduje v zimním období a v našich klimatických podmínkách. Nedostatek světla totiž velmi negativně ovlivňuje kvetení.

Požadavek na množství světla pro orchideu lze předběžně vytušit ze stavby listů jednotlivých druhů. Jižní část bytu, okna pro rostliny s tuhou stavbou listů, severní část pak pro rostliny s měkkými listy.

Orchideje jsou značně citlivé na průvan, změny teplot, přílišné působení slunce a pochopitelně i na nepřiměřený stín.

Zpestření pro terasu a zahradu

Stejně tak, jako si vyzdobíme byt či vnitřek domu, můžeme hezky osázenými truhlíky zpestřit terasu či zahradu. Obligátní letničky a trvalky nahradí v truhlících v tomto chladném období vhodně zvolené drobnější stálezelené keře.

Pestré žlutozelené olistění malého keříku dokáže oživit jakákoliv ponurá zákoutí, a nejen o vánočních svátcích. Vyzkoušejte třeba brslen (na snímku), anebo již zmiňovanou cesmínu.

K rostlinám, které jedinečným způsobem zkrášlí chladná podzimní a zimní období, patří také zimovzdorné bramboříky či vřesovce. A zapomenout bychom neměli ani na v zimě kvetoucí macešky.

pto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Květiny barevně doplní vánoční stromeček

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci