Mnoho lidí si pořizuje solární panely jen proto, že je má soused

27.10.2023 00:00   |   Bydlení
Česko momentálně zažívá fotovoltaický boom. Mnoho domů i chat, ale i rodinných domů má na střeše solární panely. Důvodem jsou přitom často spíše dotace než ekologie.

Fotovoltaika

Ale fotovoltaika není pro každého a 90% lidí si ji pořizuje a ani neví proč.

Lidé se začali zajímat o zelenou energii podporovanou dotacemi. Jde v podstatě o jedno z nejjednodušších a cenově dostupných řešení domácí energie.

Navzdory osvětě jak ze strany Evropské unie, tak i státu a soukromého sektoru jsou někdy důvody pořízení fotovoltaiky (FVE) absurdní.

„Důvody toho, proč si lidé pořizují solární panely na svá obydlí jsou nejrůznější. Například i proto, že ji má soused, finanční dotace nebo snaha ušetřit,“ říká Jan Krchník, CEO EETEE.

Fotovoltaika není pro každého

Problém je v tom, že solární panely opravdu nejsou pro každou stavbu. Když máte dům špatně situovaný, nebo nemáte odpovídající stav střechy, stíní vám nějaký velký strom, anebo máte tak malou spotřebu, že se vám FVE nevyplatí, tak je lepší se do takové investice nepouštět.

Nejdříve je nutné vše zvážit, nechat si spočítat a vyměřit všechny dostupné parametry a poté si nechat navrhnout ideální řešení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco

Pokud vše vyhovuje, nemusí fotovoltaika být jen pro rodinné domy, ale i města, obce, firmy. Dnes je snadno dostupná a může si ji pořídit každý, kdo na to má peníze.

Ovšem jestli vám bude fungovat a bude pro vás vhodná, to už je druhá věc.

Často není důležité, jaké parametry splňuje daná nemovitost, ale daná domácnost. V první řadě je potřeba mít takovou spotřebu, aby se v několika letech investice začala vracet.

To ale neplatí v případě, že si FVE pořizujete z důvodu soběstačnosti, anebo z ekologických důvodů. S FVE musíte být prostě kamarád.

Fotovoltaiku nebrat od každého

Na trhu je řada energetických “šmejdů”, kteří fotovoltaiku prodají úplně každému bez ohledu na jeho možnosti. Lidé by při výběru FVE firmy měli být velmi obezřetní.

Jestliže někdo naslibuje hory doly, vezme si zálohu 50%, pak to nebude nic seriózního. Nejenže lidé mohou přijít o peníze, ale kvůli nekvalitní montáži mohu třeba i vyhořet.

Vyplatí se vůbec fotovoltaika v Česku

Může se zdát, že se fotovoltaika v České republice nevyplatí, ale opak je pravdou. V jižních zemích je samozřejmě výroba efektivnější a v průběhu celého roku konstantní.

Ale i tak se investice do FVE u nás určitě vyplatí, obzvlášť v dnešní době s možností dotací.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Mnoho lidí si pořizuje solární panely jen proto, že je má soused

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci