Ložnice: místo, kde se rodí sny

13.9.2023 00:00   |   Bydlení
Je to ta nejtajemnější, nejutajovanější a nejintimnější místnost každé domácnosti. Místo, kam se bez výslovného pozvání nevstupuje a kam by neměly mít přístup ani starosti všedního dne, natožpak případné rodinné rozmíšky.

loznice

Chrám odpočinku a spánku

Prostě ložnice, útulný́ a tichý chrám odpočinku a spánku. Dosáhnout kvalitního spánku bývá však mnohdy umění.

Dobrý spánek mnohdy narušují zvuky velkoměsta, přílišné osvětlení či hluční sousedé. Zároveň tu jsou naše potřeby, které se neustále mění podle toho, jak se měníme my sami.

Z toho plyne následující – jedna ložnice na celý život nestačí. Změna spacího prostoru není nikdy na škodu a možná se dočkáte i lepšího spánku.

Dobře se vyspat je věda

V první řadě je důležité zvolit postel, rošt a matraci. Bez ohledu na vkus, věk či peněženku by tělo mělo souznít s konstrukcí postele.

Lamelový rošt je pohodlnější než laťový, umožňuje větrání matrace, pruží a rovnoměrně rozkládá zátěž, což napomáhá lepšímu spánku.

Kvalitní matrace je to nejpodstatnější – volba tvrdosti, prodyšnosti a termoregulace je důležitá nejen pro maximální pohodlí, ale také pro menší pocení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco

Věk, váha a zdravotní stav při výběru také hrají roli. Nezapomínejte, že vhodná matrace udržuje páteř při spaní na boku rovnou.

Velmi oblíbené jsou také box- spring postele, které jsou známé svou výškou, neobsahují rošt a díky speciálním matracím zajistí pohodlný spánek na dlouhé hodiny.

Vždy mějte na paměti, že zdraví patří mezi nenahraditelné cennosti a nemělo by se na něm šetřit.

Snový nábytek

Pro ložnice jsou praktické variabilní sestavy, které je možné přizpůsobit prostoru i vysněným představám.

Připomeňte si dětství, kdy jste stavěli hrady z kostek či domečky ze stavebnice – teď můžete opět popustit uzdu své fantazii a zvolit si nábytek, který vás jen tak neomrzí a poskládáte si jej podle svých představ.

S variabilními sestavami je zároveň možné snadno manipulovat, jedna taková sestava tedy může okouzlit v nespočtu variantách a majitelé mohou uléhat v originálním prostoru podle svých potřeb.

Variabilní ložnicové systémy umožňují libovolně skládat komponenty a měnit je podle aktuální nálady. Efektivně využijete každou část místnosti a výsledek můžete následně oslavit sladkým spánkem!

Harmonie těla i duše

Zdravý spánek je velmi individuální záležitost – pro někoho běžná věc, pro jiného nedostupná komodita. Pro podpoření správného spánku by ložnice měla nabízet relaxaci a klid.

Feng-šuej radí umístit postel na sever či západ. Její poloha by ve vás každopádně měla vzbuzovat pocit bezpečí.

V místnosti odpočinku byste se měli vyvarovat elektroniky, zrcadel a především chaosu. Přírodní materiály jako dřevo či vlna podporují uvolnění.

Svou roli hraje také volba barev: doporučovány jsou neutrální odstíny jako bílá, šedá či béžová.

Měkké tóny modré a zelené přinášejí klid. Soustřeďte se na klid a minimalismus.

Společně s uspořádáním podle feng-šuej se může jakákoliv ložnice stát chrámem pro regeneraci těla a mysli.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Ložnice: místo, kde se rodí sny

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci