Jak na rychlý vánoční úklid

29.11.2016 00:00   |   Bydlení
K pravé vánoční atmosféře bezpochyby patří i naklizená domácnost, aby se každý o svátcích mohl uvolnit a cítit se pohodlně. Přinášíme rady, jak na rychlý a zároveň efektivní úklid.

vánoční úklid

Při úklidu postupujte odshora dolů. Nejprve tedy přijde na řadu osvětlení, lustry, lampy a také stropy, z nichž odstraňte pavučiny. Rovněž sundejte záclony a vyperte je.

Okna umyjte z obou stran a pokud máte obavy, abyste je při čištění nepoškrábali, použijte utěrku z mikrovlákna na skleněné plochy. Mikrovlákno nejen, že zaručí čistá okna doslova jedním tahem, ale díky svým aktivním vlastnostem i skvěle chrání povrch skel.

Na koupelně si dejte záležet

Vymývání koupelnových polic zároveň využijte k protřídění starých kosmetických přípravků. Vyleštěte zrcadla a vyperte koupelnové předložky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Na kolik vyjde vánoční úklid od profesionálů?
Úklid je boj na mnoha frontách. Znáte je všechny?
Tipy, jak vyzrát na nepořádek v kuchyni

Pomocníkem nejen na umývání koupelny jistě bude Fino univerzální utěrka z mikrovlákna – je vhodná pro jakýkoliv povrch. Odstraní prach, otisky prstů, skvrny, aniž by zanechávala vlákna či šmouhy. Lze ji prát v pračce až na 60 °C, což při každém dalším úklidu zaručuje hygienickou čistotu.

Inventura v kuchyni

Kuchyňskou linku vykliďte a důkladně vymyjte. Nádobí je třeba také umýt. Sáhněte po jemné celulózové houbičce. Ta je ideální pro mytí nádobí, skleniček, teflonu a mnoha dalších povrchů citlivých na poškrábání. Díky tomu nedochází k poničení kuchyňského vybavení.

Z lednice vyndejte všechny potraviny a pokud nemá automatické odmrazování, odpojte ji ze sítě a nechte odmrazit. Pak lednici kompletně vymyjte roztokem vody a octa.

Zkontrolujte rovněž zásoby potravin ve spíži a zlikvidujte ty s prošlou dobou trvanlivosti.

Nezapomeňte na květiny

Menší květiny osprchujte a nechte oschnout. Větší rostliny oroste čerstvou vodou z rozprašovače a každý list zvlášť utřete čistým hadříkem.

S prachem zkuste zatočit po celém bytě najednou. Dobrým pomocníkem na neodstupná místa je vysavač. Vyčistěte rovněž sedačky a křesla. Na hloubkové čištění je však vhodné si pozvat odbornou firmu.

Neopomeňte ani takové povrchy, jako je televizní obrazovka nebo kliky, na kterých je mnohdy více bakterií, než kdekoli jinde.

Čisté matrace pro zdravý spánek

V ložnici věnujte pozornost především posteli. S povlečením se vypořádejte jako vždycky, ale tentokrát vyperte i přikrývky a polštáře. Pokud máte péřové, svěřte je profesionální čistírně.

Matrace vyluxujte z obou stran, a jestliže máte možnost, nechte je alespoň pár hodin na čerstvém vzduchu vyvětrat.

Nakonec vyluxujte podlahy v celém bytě. Odtáhněte nábytek, pod kterým běžně nevysáváte – budete se divit, co vše se sem malými škvírami zvládlo dostat.

Na závěr si nechte vytírání. Mop vždy důkladně vyždímejte.

Během celého úklidu řádně větrejte.

Snažte se mít všechnu práci hotovou do poloviny prosince. Před Štědrým dnem pak již stačí domácnost ještě jednou vyluxovat, umýt podlahu a utřít prach.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Fino.eu a archiv

Přečtěte si také


Diskuse: Jak na rychlý vánoční úklid

RE: Vánoční úklid s Euronou

19.9.2021   |   21:55   |   od: Eurona by Cerny
Jo aby byl úklid pořádný tak je potřeba ho řešit s předstihem. Do šatníku si kupuji vůni od Eurona by Cerny. Výrobky od Eurona Černý krásně voní a přijdou mi celkově úplně senzační. Oblečení peru v avivážích taky od nic. www.katalogdrogerie.cz a www.topkatalogy.cz

Úklid

9.9.2019   |   18:41   |   od: Pavla
Aby byl úklid pořádný, tak nemůže být rychlý. Já už jsem například s vánočním úklidem začala. Včera jsem se vrhla na důkladný úklid šatníku. Vyřadila jsem veškeré oblečení, které s přítelem už nenosíme a pošlu ho do second handu, odkud si ho ještě někdo třeba koupí.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 19. 9. 2021 21:55
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci