Světlo pro byt, dům a zahradu. Jak ho vybrat a později nelitovat

10.1.2024 00:00   |   Bydlení
Osvětlení je nepatrným, přesto podstatným detailem domácnosti. Jako jeden z interiérových prvků dotváří vzhled a atmosféru, je ale také cenným pomocníkem pro řadu denních činností.

Svetlo pro byt, dum

Při výběru svítidel se však lidé často rozhodují pouze podle designu a praktičnost opomíjí.

Ať už vybíráte dekorativní svítidlo do obývacího pokoje, lampu na noční stolek nebo osvětlení na zahradu, klíčová je správná intenzita a teplota světla stejně jako kvalitní provedení.

Intenzita světla

Pro práci v kanceláři nebo čtení před spaním v posteli využíváme jinou intenzitu světla.

Svítidlo je tedy v první řade potřeba vybírat podle převažující aktivity, během které bude používáno.

Orientujte se podle světelného toku uváděného v lumenech. Udává, jak silně bude svítidlo svítit.

Zatímco pro dekorační světla stačí svítivost od 130 do 240 lumenů, pro stolní lampu je vhodnější 250 lumenů. Hlavní světlo v ložnici nebo obýváku by mělo mít svítivost 800 a více lumenů.

Lumeny zároveň ukazují, jak velký prostor dokáže světlo prosvítit.

Pro základní osvětlení je potřeba 100 lumenů na m², pro pracovnu, koupelnu nebo kuchyň je ideální 300 lumenů m². Stropní svítidla by pak měla disponovat intenzitou alespoň 3 000 lumenů.

Teplota světla

Dalším faktorem je teplota světla udává v kelvinech (K). Rozhoduje o navození správné atmosféry v místnosti a vliv má i na fungování lidského těla.

Zatímco teplé bílé světlo v rozmezí 2 700-3 500 K vzbuzuje pocit klidu a vybízí k odpočinku, pro soustředění při práci je potřeba studené světlo na úrovni 5 800-7 000 K.

Udržuje bdělost a podporuje lepší soustředění. Pokud v místnosti provádíte celou řadu aktivit a nejste si jistí výběrem, zvolit můžete neutrální variantu okolo 4-5 000 K.

Studené bílé světlo se hodí do místností, kde je podstatná koncentrace na práci, tedy například v kanceláři, domácí pracovně, studijním koutu, garáži nebo dílně.

Pro dekorativní světla nebo stolní lampy v ložnici pak uvítáte spíše teplé bílé světlo, které tělo připraví ke spánku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco

Smart Home řešení

Pro technologické nadšence, ale i ty, kteří chtějí mít osvětlení v bytě a domě plně pod kontrolou, jsou ideální svítidla s technologií Smart Home.

Stačí je prostřednictvím hubu a Wi-Fi zapojit do chytré domácnosti a užívat si výhod jako je zapínání a vypínání na dálku, ovládání hlasem a určování jasu nebo barvy světla.

Preferované osvětlení si jednoduše přizpůsobíte podle právě prováděné činnosti nebo momentální nálady. Skvěle poslouží tedy i v případě, kde si nejste typem osvětlení jistí.

Venkovní osvětlení

Osvětlení vchodu, příjezdové cesty, chodníčku na zahradě, bazénu, ale také dekorativní nasvícení terasy a zahrady.

Ať už vybíráte jakékoliv světlo na zahradu, zaměřte se primárně na jeho kvalitní provedení.

Světlo si musí dlouhodobě poradit s nepříznivými podmínkami v podobě deště, intenzivního slunce, mrazu nebo prachu.

Jak bude světlo snášet vnější podmínky poznáte podle certifikovaného stupně krytí označovaného jako IP. Čím je číslo vyšší, tím je stupeň ochrany větší.

Minimální krytí u venkovních světel by mělo být IP44, u nekrytých svítidel vystavených dešti IP65.

Pokud si nejste jistí výběrem, doporučuje volbu konzultovat se specialistou prodejny, který poradí s nejlepším řešením právě pro vás,“ radí Jana Gottvaldová ze společnosti BAUHAUS.

Při výběru také zvažte, zda by pro danou zónu nebylo užitečnější světlo s pohybovým senzorem. Praktická jsou zejména u vchodů do domů, garáže nebo dílny.

Zdroj foto: Bauhaus

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Světlo pro byt, dům a zahradu. Jak ho vybrat a později nelitovat

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci