Vánoce jsou svátky i pro oči a nos

23.12.2010 00:00   |   Bydlení
Předvánoční čas spěje do finále a pomalu bilancujeme, na co jsme v shonu zapomněli. Ale ještě je čas napravit nějaké to malé zaváhání…

vánoce

Při aranžování jídelního stolu k štědrovečerní večeři nejde ani tak o to, jak honosně bude vypadat nebo jak se bude lesknout zlatými stuhami a vyleštěnými stříbrnými příbory. Cílem je vyzdobit ho neobvykle, nikoliv kýčovitě. Výjimečnost neobyčejného okamžiku tkví především v nápaditosti.

Výzdoba štědrovečerní tabule

Dopředu si promyslete kombinaci barev, kterou hodláte na sváteční tabuli použít. Pořekadlo “v jednoduchosti je krása” zde platí dvakrát. Zastavte se nanejvýš u tří barev, aby stůl nebyl přeplácaný a nevkusný – samotné jídlo se postará o ty nejkrásnější odstíny!

Základem je sváteční ubrus. Můžete zvolit z některých s vánočním vzorem, ale čistou bílou také nic nepokazíte - je zajisté symbolem Vánoc, ať už připomíná čerstvý sníh nebo andělská křídla. Nezapomeňte s ubrusem vkusně sladit prostírání!

Dekorační písky, oblázky nebo perly. Všechny tyto maličkosti seženete v nejrůznějších barvách. V malém množství a chytrém rozložení udělají z fádního ubrusu neobyčejný. Nemáte na stole místo na adventní věnec? Pořiďte si tedy kompromis v podobě malých čajových svíček. Druhů dekoračních svícnů je v obchodech či krámcích na trzích nepočítaně, od skleněných po dřevěné a keramické.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vánoční stromeček doplňte květinami
Podléhají módě také Vánoce?
Pojďte dál… Vždyť jsou Vánoce!

Jen sudý počet míst

Z látkových ubrousků přímo čiší sváteční atmosféra, neměli byste na ně zapomenout. Sváteční oblečení tedy bude uchráněno od majonézy z bramborového salátu. Na běžné utírání rukou ale klidně použijte ubrousky papírové, vánoční kolekce nabízí nepřeberné množství vzorů.

V jídelním servisu by neměly chybět nože na rybu, mistička na rybí kosti nebo slavnostní skleničky na víno nebo sekt!

Stará pověra říká, že pokud je počet osob u stolu lichý, měla by hospodyně prostřít ještě jedno místo. Traduje se, že Smrt obcházející kolem domů na Štědrý den počítala obsazená místa a pokud bylo číslo liché, další rok se pro některou z osob vrátila... Jestli jste pověrčiví, raději někoho na Vánoce pozvěte!

Jak voní Vánoce?

Svěží jehličí a štiplavá vůně smůly tvoří jen část vánoční atmosféry. Jaké další čichové vjemy k Vánocům patří a jak jimi provonět domov?

Purpura je směs vonných silic, koření a bylin. Ta se pomalu zahřívá a nechává se doutnat, přičemž do okolí uvolňuje nádhernou vůni. Opatrně pálit za nízké teploty ji můžeme na sporáku, ale i keramické desce nebo aromalampě. Každopádně by neměla přímo hořet.

František, podobně jako purpura, za pomalého doutnání uvolňuje tu správnou vánoční vůni. V tomto případě jde o kadidlo a namleté uhlí z lipového dřeva.

Pomerančové plátky, jemně nakrájené a položené na topení, provoní každý pokoj a dodají pocit čistoty a svěžesti.

Vonné svíčky a aromatické oleje. Různé vánoční kolekce nabízejí vůně například svařeného vína nebo skořice s jablkem.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vánoce jsou svátky i pro oči a nos

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci