Slunný, prosvětlený byt a zeleň přispívají k dobré náladě

11.8.2017 00:00   |   Bydlení
Dostatek přirozeného světla v každé místnosti je nejlepším receptem na dobrou náladu. Základem jsou správně orientovaná velká okna.

slunce chybí

Prosvětlit byt nemusí vždy znamenat radikální přestavby. S bílou barvou se vyplatí nešetřit. Světlo vám přidají i vhodně zvolené materiály a vybavení jednotlivých místností.

Nejdůležitější je místnosti v rámci bytu dobře rozvrhnout. Správnou orientaci místností lidé podceňují.

Byty ve starších domech byly budovány spíše s ohledem na prostor. Jejich dispoziční řešení bylo v mnoha ohledech jiné než dnes. Kuchyň byla oddělena od obývacího pokoje, často na obývací pokoj dokonce ani nenavazovala.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!
Dobře se vyspat – to je přece něco
Oáza květin? Víme, jak ji vykouzlit

Místnosti v bytě byly obvykle vzájemně průchozí. Přestavba takového bytu bývá velmi nákladná a málokdy je možné místnosti rozložit ideálním a současně moderním způsobem.

„U novostaveb se s tímto problémem nesetkáte. Byty navrhují zkušení architekti s ohledem na moderní trendy i maximální využití jednotlivých místností,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Největší zájem je o byty orientované na jih a západ. Ty jsou v projektech rozprodány mezi prvními. Lidé si však neuvědomují, že v letních měsících, kdy teploty dosahují nad 30 stupňů, jsou tyto byty doslova přehřáté a usínat večer v rozpálené ložnici není zrovna příjemné.

Každou místnost využíváme jiným způsobem, to je důležité vzít v úvahu. Nejvíce času lidé tráví v obývacím pokoji, ten by měl být orientovaný ideálně na jih nebo jihozápad.

„V takové místnosti bude příjemné světlo po část dne, kdy je rodina doma pospolu, což jsou v týdnu především odpolední a večerní hodiny. Naopak u ložnice se doporučuje umístění na sever nebo východ,“ vysvětlil developer.

Nedílnou součástí moderních bytů je zeleň, ať již v podobě venkovní zeleně v okolí projektu, parku či přilehlého lesa, předzahrádky nebo pokojových květin.

Péče o zeleň není nijak složitá a její vliv na člověka je doslova blahodárný. Zlepšuje ovzduší, ale především pohled do zeleně přináší zklidnění a úlevu od každodenního stresu.

I proto je bydlení v novostavbách stále oblíbenější. Je to dostupnější varianta než dům se zahradou, a přesto máte přírodu na dosah.

„Nové bytové komplexy jsou budovány tak, aby obyvatelé měli po ruce veškerou občanskou vybavenost a přitom jejich okolí bylo vzdušné, slunné a plné zeleně. Nedostatek přírody je to, co ve starých bytových zástavbách v centrech měst lidem často zásadně chybí,“ uzavřel Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Slunný, prosvětlený byt a zeleň přispívají k dobré náladě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci