Kozačky – jak si je vybrat, nosit a nešlápnout vedle

25.11.2015 00:00   |   Styl
S klesající teplotou obvykle saháme nejen po kabátu, ale i teplých botách. Evergreenem jsou kozačky, poskytnou ochranu před sněhem, chladem, deštěm a dodají potřebnou eleganci.

kozačky

Jejich výběr je velmi důležitý, protože kozačky nosíte skoro půl roku, a je tedy potřeba cítit se v nich pohodlně. 

Máte-li kozačky jako hlavní zimní obuv, je důležité vybrat takové, ve kterých vám bude teplo po celou zimu.

Samozřejmostí by měl být vnitřní kožíšek. Kontrolujte také výšku podrážky (nezaměňujte s podpatkem), čím vyšší podrážka, tím lepší izolace od studené země. Ideální je podrážka minimálně centimetr vysoká.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Boty kupujte odpoledne a zkoušejte ve stoje
Ženy kvůli módě riskují zdraví nohou
Chtějte vědět, co vám prodávají!

Ve velkých mrazech si do bot můžete dát ještě speciální termální vložky. Vybavte se také kvalitními ponožkami ze 100% bavlny, vlny bambusu nebo froté.

Přezouvejte se

I v zimě se díky střídání venkovních a vnitřních teplot nohy potí. Ani sebeteplejší ponožky vás před chladem neochrání, když budete mít nohy v nekvalitních ponožkách z umělých materiálů, které nesají pot. Klidně si noste do práce další ponožky na převlečení.

Pokud vám to pracovní prostředí povoluje, vezměte si do práce boty na přezutí.

Důležitý je samozřejmě i materiál obuvi, nejvíce vás od zimy ochrání kvalitní kožené kozačky. Kůže se nejlépe adaptuje v mrazivém počasí a nepopraská.

„Vhodné je také volit modely, které mají podpatek jako součást podrážky. Pokud je pouze na podrážku připevněný, může se ve velkých mrazech ulomit. Velikost boty volte u kozaček malinko větší, protože v těsné botě je noha více náchylná k prochladnutí,“ radí Veronika Sajdoková z CCC.

Boty podle postavy

Při pořizování kozaček se musíte kromě funkčnosti řídit také vaší postavou a stylem oblékání, každé postavě sluší jiný tip. Na velmi drobných dámách nevyniknou příliš vysoké kozačky sahající až ke kolenům, postava se v nich může opticky „ztratit“.

Vhodné jsou úzké kozačky do půle lýtek na vyšším podpatku. Nohy opticky prodlouží také kozačky se špičkou a štíhlými podpatky.

Pokud máte vysokou štíhlou postavu tak máte výhodu a můžete si dovolit jakýkoliv tvar. Vysoké dámy krásně vyniknou v letos velmi moderních extra vysokých kozačkách nad kolena.

„Pro každodenní nošení jsou nejpraktičtější a nejlépe kombinovatelné hnědé nebo černé kozačky z hladké kůže bez zbytečných módních okras jako jsou přezky a zipy.  Nejlépe do kozaček vypadají úzké kalhoty a legíny,“ doporučuje Veronika.

Módní přešlapy

V módě vítězí originalita, každý by měl mít svůj styl, který ho reprezentuje a vychází z jeho osobnosti, ale i v dnešní módě je pár pravidel, které je dobré dodržovat. Takže čemu se vyhnout v období kozaček?

 „Vysoké kozačky jsou pro tuto zimu trendem číslo jedna. A není se co divit, jsou pohodlné, poskytují teplo a při správném výběru mohou opticky vylepšit postavu. Nesmíme se však nechat zlákat a nosit je ke všemu,“ upozorňuje Veronika Sajdoková z CCC.

„Volné kalhoty nacpané v kozačkách jsou známé faux pas, toto spojení opravdu nesluší nikomu. Raději sáhněte po legínách nebo úzkých džínách, v kombinaci s kozačkami ke kolenům vypadají skvěle,“ doporučuje.

A závěrem ještě jedna maličkost:  Ať jste sebevíc otužilá, v zimě nahé nohy do kozaček prostě nepatří. Nahá kůže v třeskutých mrazech bude vždy vypadat nevhodně a v kombinaci s vysokými kozačkami působit laciným dojmem. Chybu nikdy neuděláte s jemně průsvitnými punčochami.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kozačky – jak si je vybrat, nosit a nešlápnout vedle

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci