Boty kupujte odpoledne a zkoušejte ve stoje

30.7.2013 00:00   |   Styl
V botách trávíte mnohdy celý den a mělo by se vám v nich proto chodit příjemně. Při nákupu nových bot se dopouštíme řady chyb, za které pak platíme minimálně nepříjemnými bolestmi nohou.

jak nakupovat boty

Máme pro vás několik tipů, jak vybrat tu správnou obuv pro vás a pro vaše děti.

Zkoušejte boty ve stoje

Boty si v prvé řadě pořádně vyzkoušejte, nikoli v sedě, ale ve stoje. V opačném případě skončí vaše testování s nepřesnými výsledky. Váha chodila i jeho rozměr se musí v obuvi projevit naplno.

I když na nákup máte málo času, vždy si vyzkoušejte obě boty, protože mnoho lidí má rozdílná chodidla.

„Zahýbej tím palcem,“ je věta, kterou v dětství slyšelo během nákupu bot mnoho z nás. Měli byste se jí dobře řídit po celý život. Vyberte si obuv, která je o půl centimetru větší, než je vaše velikost – právě tak, abyste mohli pohodlně zahýbat palcem. Zabráníte tím možné nepříjemné deformaci prstů.

Může vás zajímat

Ženy kvůli módě riskují zdraví nohou
Výšlap? Jen s pořádnou obuví, nebo bez ní
Chtějte vědět, co vám prodávají!

Boty si kupujte v odpoledních hodinách, kdy jsou nohy po celém dni trošku oteklejší. Boty pak budou lépe sedět.

Projděte se

„Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a nohy se nevyzouvaly. V obchodě se v nich několikrát dlouze projděte, ať máte jistotu, že opravdu sedí. Při zkoušení mějte na sobě ponožky nebo punčocháče podobné těm, které pak v botách chcete nosit,“ říká Veronika Sajdoková ze společnosti CCC.

Komfort si také zajistíte vhodnými vložkami do bot, které pomáhají redukovat pocení, ale působí i preventivně při potížích s plochými nohami. „Na trhu je velká nabídka vložek od antibakteriálních, gelových až po speciální vložky do dámských lodiček. V létě jsou praktické i gelové polštářky do žabek. Noha v nich neklouže a zabraňuje se oděrkám z meziprstového pásku,“ říká Sajdoková.

Kvalita je základ

Velkou péči byste měli věnovat nákupu dětské obuvi. Nohy dětí jsou velmi citlivé a lehce poškoditelné nošením nesprávných bot. Rozhodně na děti při nákupu nedejte, když vám řeknou, že boty dobře sedí, a zkontrolujte si to osobně, protože dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti.

„Jejich obuv by měla být o 15 mm větší než je noha. Důležité je kupovat boty s dostatečně širokou špičkou. Úzké boty mohou nohy deformovat,“ podotýká Monika Janotová z módní značky GATE.

Nezapomeňte na vložky

Dětské nohy mají také tendence se hodně potit. Vybavte jejich boty kvalitní antibakteriální vložkou.

Pro děti jsou ideální boty z prodyšných přírodních materiálů, textilu nebo z usně. Potřebují měkké boty, které se dobře přizpůsobí anatomii nohy, aby nedošlo k pozdější deformaci. Dětská bota také vyžaduje dostatečně vysoký opatek, aby nohu dobře fixoval.

U výběru dětských bot se nikdy neřiďte heslem „To se časem rozšlápne“. Vaše ratolesti by také neměly po sobě obuv dědit. Bota je vždy vytvarovaná podle svého prvního majitele a dalším “nositelům“ může poškodit přirozený tvar chodidla.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Boty kupujte odpoledne a zkoušejte ve stoje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci