Chuť vína podtrhne správný výběr sklenice
31.5.2013 00:00 | Styl„Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína,“ říká Filip Jantač (na snímku vpravo), manažer firmy Global Wines.
Tloušťka skla sklenice na víno má také další význam.
„Jestliže si vyberete tenkostěnnou sklenici, mezi vašimi ústy a vínem bude co nejtenčí překážka. A víno tak bude snáze lahodit vašim chuťovým pohárkům. Nikdy byste totiž neměli zapomenout na to, že víno se vychutnává, a nikoli pije,“ dodává Filip Jantač.
Délka nožky a podstavec
Při výběru sklenice na víno nepodceňujte ani délku stopky, která by měla být navíc i tenká, a stabilitu podstavce.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATŽeny, které pijí víno, mají lepší sex |
A jak se taková sklenice při pití vína drží? V žádném případě za stěny, protože by se víno zbytečně zahřívalo, nýbrž právě za stopku.
Různé tvary pro různá vína
Pro různé typy vín j sou určeny různé tvary a velikosti sklenic. Někteří výrobci dokonce vyrábějí speciální sklenice pro každou odrůdu vína.
„Obecně se rozlišují tři základní tvary sklenic vhodné pro servírování šumivých vín a vína červeného a bílého. Konkrétně jde o tvary sklenic zvané „flétna“, „tulipán“ a „balón,“ prozrazuje Jantač.
Flétna
Pro servírování šumivých vín je ideální tvar sklenice zvaný „flétna“.
Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenice má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.
• • •
Tulipán
Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, určitě si pořiďte sklenici typu „tulipán“.
Tento mírně protáhlý typ sklenice, jenž dokáže udržet nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev vína.
Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se z bílého vína lépe do nosu uvolňují aromatické sloučeniny.
• • •
Balón
Pro servírování červeného vína je naopak vhodná sklenice typu „balón“, jež se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro červená vína je totiž důležitý větší styk se vzduchem, což tedy odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence.
„Díky tomu, že má sklenice typu „balón“ kulatý a širší tvar, červené víno přichází do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji zahřívá. Vlastnosti tohoto typu sklenice navíc napomáhají také lepšímu vnímání vůně vína,“ shrnuje Filip Jantač.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Global-Wines.cz a archiv
Přečtěte si také |
---|