Už jste přemýšleli, kolik zase zaplatíte za topení?

8.9.2015 00:00   |   Peníze
Každý podzim začínáme přemýšlet, kolik nás zase bude stát spotřeba energií za topení. Možná by vás zajímalo, nemilému překvapení z pozdějšího vyúčtování lze alespoň z části předejít...

energie, teplo

Třeba změnou dodavatele plynu nebo elektřiny, kterým domácnosti ušetří tisíce ročně. Maximum úspory je logicky právě v době topné sezóny. Takže jestli nechcete škrtit celou zimu kohoutky topení a chodit doma ve dvou svetrech ve snaze ušetřit, koukněte se na možnost levnějšího dodavatele ještě teď na začátku podzimu.

Řešit topení v době, kdy nás víc než cokoli jiného trápí horko, se nikomu z nás nechce. Jestli ale chceme mít další účet za energie o něco levnější, vyplatí se „obětovat“. Včasná změna dodavatele energií totiž znamená úsporu už od nadcházející topné sezóny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Víme, jak ušetřit za teplo bez velkých investic
Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Deset největších finančních zlozvyků

Z celkové spotřeby energií tvoří náklady na topení u českých domácností až 75 procent. Proto nás náklady na energie trápí nejvíce právě v souvislosti s topnou sezónou. Jedno nečekaně chladné jaro nás hned stojí o pár tisíc navíc.

Teď je čas na změnu!

Nepřekvapí tedy, že změna dodavatele lidi zajímá nejvíce v době od listopadu do února, kdy topí nejvíce a začínají se obávat příštího účtu za energie. Naopak od května do srpna se o změnu dodavatele energií zajímáme nejméně.

Nezájem o změnu dodavatele během léta je ale poněkud nešťastný. Ke změně totiž nedojde ze dne na den, a pokud lidé chtějí ušetřit v nejbližší topné sezóně, musí změnu řešit s předstihem.

„Většina zákazníků má smlouvy na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou,“ vysvětluje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz. „Změnu je proto dobré načasovat tak, aby levnější energie odebírali ideálně již od listopadu, kdy se začíná topit ve velkém,“ dodává.

V září podle něho ještě není pozdě. Pokud výpověď zahájíte například v říjnu, začnete levnější energie odebírat od ledna, kdy topíme z celého roku skoro nejvíc. A jelikož většina domácností topí až do dubna, znamená to, že budete šetřit po většinu topné sezóny.

Příklad úspory za plyn pro tři modelové domácnosti v Jihočeském kraji (spotřeba v MWh, úspory a ceny v Kč)

DRUH
BYDLENÍ
SPOTŘEBA
ZA ROK
ÚSPORA
ZA ROK
CENA PŮV.
DODAVATEL
CENA NOVÝ
DODAVATEL
malý byt,
dvoučl. rodina
12 4896 23 324 18 328
velký byt,
malá rodina
20 5469 33 143 27 674
rodinný dům,
velká rodina
35 6761 53 477 46 716

zdroj: Ušetřeno.cz

Bezplatné porovnání dodavatelů najdete například na eru.cz, usetreno.cz nebo elektrina.cz.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Už jste přemýšleli, kolik zase zaplatíte za topení?

Léto je nejlepší doba na změnu

18.4.2016   |   14:24   |   od: Marsy
Z vlastní zkušenosti se domnívám, že nejlepší doba na změnu dodavatele je v průběhu léta. Manžel tak učinil na začátku července 2012 a než se vše vyřídilo, tak uběhly tři měsíce. Šup a byl tu podzim a my tak byli nachystaní na novou topnou sezonu. Takže, za mě začít tyhle věci řešit už v létě.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 18. 4. 2016 14:24
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci