Nemůžete se vyspat? Zbavte se alespoň největších hříchů!

8.1.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Kdo by se nechtěl dobře vyspat? Vždyť spánek obohacuje a občerstvuje tělo. Nechává nás relaxovat, odpočinout a dobít energii na další den. Často ale děláme všechno pro to, aby tomu tak nebylo.

spánek

Jak zjistil vědecký tým Arizonské univerzity v americkém Tucsonu, vážný problém mají ti, kteří se pořádně nevyspí minimálně třikrát do týdne – výsledky univerzitní lékařské studie, která trvala od roku 1972, publikoval nyní odborný časopis The American Journal of Medicine.

Chronické problémy se spánkem mohou mít pro člověka fatální následky. Tým Arizonské univerzity uvedl, že z jejich po čtyři desetiletí trvajícího výzkumu zdravotních dopadů způsobených nespavostí vyplynulo, že pokud nespavost přetrvávala šest a více let, byla spojena s o 58 % vyšším rizikem úmrtí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Spánek jako lék – udrží vás v kondici
Posila v boji proti obezitě a infarktu
Dobře se vyspat. To je přece něco!

Spánek prostě patří mezi základní fyziologické potřeby. Jde o útlum fyzického i duševního napětí, o naprosto nezbytnou součástí regenerace organismu, ovlivňující jeho správnou funkci. Průměrná délka spánku je velmi individuální, nejčastěji se pohybuje mezi 7 až 8,5 hodinami.

Za optimální spánek můžeme považovat stav, po němž se cítíme odpočatí, plni fyzických i psychických sil. Prohřešků proti zdravému spánku je mnoho, ukažme si alespoň pět největších útoků na dobré usínání a posilující spánek.

Nepravidelný režim

Nepravidelný režim je možná nejčastější příčinou nekvalitního spánku. Jestliže jdete jeden den spát v deset hodin večer, podruhé ve dvě ráno a třetí den třeba po půlnoci, tělo pak nemá šanci získat svůj rytmus a odmění se vám špatným usínáním a mělkým spánkem.

Tip: Snažte se alespoň přibližně uléhat ke spánku v jednotný čas a pokud možno před půlnocí.

Nezklidníte se

Pro rychlé usnutí a započetí kvalitního spánku je třeba se celkově zklidnit. Pokud až do poslední chvíle intenzivně pracujete či sledujete horor nebo si těsně před spánkem jdete zaběhat, pak nečekejte, že hned usnete a ráno se probudíte svěží.

Tip: Alespoň hodinu před usnutím se celkově zklidněte a snažte se uvolnit. Meditace není pro každého, ale může být vrcholem takového rituálu.

Nevhodná matrace

Na nevhodné nebo proleželé matraci se tělo neuvolní. „Dobrá matrace je základem kvalitního odpočinku během spánku, protože se perfektně přizpůsobí tělu, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře pro uvolnění svalů, šlach i kloubů,“ říká Jakub Šoufek ze specializované české firmy Přírodní matrace.

Tip: Pořiďte si kvalitní matraci na míru vašim potřebám, uvolníte tím dokonale tělo a spánek bude kvalitnější.

Přetopená místnost

Každý si rád přitopí, zejména když je sychravo nebo zima. Dobrému spánku to však nepomáhá, proto je lépe zvolit nižší teplotu.

Tip: V místnosti v níž spíte, před ulehnutím intenzivně vyvětrejte a zajistěte tak nižší teplotu než v běžné obytné místnosti. Doporučovaná teplota pro spaní je kolem 18 °C, s kvalitními pokrývkami nevadí ani 16 °C.

Jídlo před spaním

Když si před spaním dopřejete například druhou večeři a tři piva, můžete si být jisti, že zatížený organismus vám nedá spát. Nastartujete totiž trávení, dodáte energii, která přes noc nemůže být využita a kromě špatného spánku tím přispějete i k nadváze.

Tip: Před spaním si dejte třeba jablko, hrozinky a pijte střídmé množství čaje z meduňky nebo třezalky.

pzt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Nemůžete se vyspat? Zbavte se alespoň největších hříchů!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci