Léky na internetu – proč se jim raději vyhnout

5.12.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Na internetu se dnes nechá sehnat skoro všechno. Legálně i načerno. A v plné šíři to, bohužel, platí i o lécích. Zajímavé je například zadat do vyhledavače "koupím / prodám antikoncepci" a nabídky několika platíček nebo i celých balení různých značek se pohrnou.

léky internet

Lékadlo úspory i pěti set či více korun za tzv. nepoužitou hormonální antikoncepci je lákavá a kupující si mnohdy asi ani neuvědomuje, že se dopouští trestného činu. Vždyť pilulky proti početí jsou výhradně na předpis!

Výnosnější než obchod s narkotiky

Obchod s padělky léčiv vzkvétá i proto, že se ukazuje jako výnosnější než obchod s narkotiky a je také hůře postižitelný. Bohužel postihnout padělání léků a nabídku nelegálních přípravků je v České republice komplikované, protože nelegální zacházení s léky u nás není trestním činem.

„Překupníky a padělatele léků lze zatím postihovat například podle Zákona o léčivech, případně lze využít paragrafů Trestního zákoníku: kupříkladu ohrožování zdraví, neoprávněné podnikání, narušení práv k ochranné známce,“ říká MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA (na snímku vpravo), náměstek pro zdravotní pojištění Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Určité paragrafy míří také proti padělatelům přípravků, pokud obsahují hormony či návykové látky. Každopádně jasné vymezení trestného činu nelegálního zacházení s léky by možnosti postihů zjednodušilo a je snaha dostat jej do novely zákona.

Vinen prodejce nebo kupec?

Náš právní řád neobsahuje definici tzv. černého trhu, je třeba se řídit obecným významem tohoto slovního spojení, který spočívá v nabídce a poptávce po zboží nebo službách, jejichž obchodování je omezeno nebo zakázáno. Jedná se tedy o činnost, která je v rozporu s právními předpisy.

Je pravdou, že zacházení s léčivými přípravky v rozporu se Zákonem o léčivech představuje skutkovou podstatu správního deliktu dle § 103 odst. 1 písm. a) Zákona o léčivech, resp. § 108 odst. 1 písm. a) Zákona o léčivech, nikoliv již skutkovou podstatu trestného činu.

V současné době lze postihovat nelegální zacházení s léčivými přípravky prostřednictvím správního trestání, tedy ve správním resp. přestupkovém řízení, v jehož závěru lze uložit pokutu až do výše 20 000 000 Kč.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rodičovská lékárnička pro cestování s dětmi
Čím se mohou vaše děti otrávit?
Než přijdou na řadu antibiotika, zkuste bylinky

Rovněž nelze opomenout ustanovení Trestního zákoníku v § 288 Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, který stanoví:

„(1) Kdo neoprávněně ve větším množství vyrobí, přechovává, doveze, vyveze, proveze, nabízí, prodá, jinému poskytne nebo podá látku s anabolickým nebo jiným hormonálním účinkem za jiným než léčebným účelem, nebo kdo vůči jinému použije metodu spočívající ve zvyšování přenosu kyslíku v lidském organismu nebo jinou metodu s dopingovým účinkem za jiným než léčebným účelem, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Toto ustanovení sice postihuje neoprávněné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, tedy jednání v rozporu se zákonem o léčivech, avšak o trestný čin se bude jednat teprve v případě, že je neoprávněně nakládáno s látkami s hormonálním účinkem ve větším množství.

Co se pro účely § 288 Trestního zákoníku rozumí látkami s anabolickým a jiným hormonálním účinkem, včetně množství, které je považováno za větší, stanoví nařízení vlády č. 454/2009 Sb.

Které jsou které?

Na základě jaké úvahy jsou léky rozdělovány do "jen na předpis" a "volně"? A kde se dozvím, které jsou které, abychom se nedopouštěli "trestného činu", když mi něco zbude a přepustím to například kamarádce/ovi?

Kritéria pro klasifikaci léčivých přípravků, jsou uvedeny v § 39 Zákona o léčivech. Posouzení těchto kritérií ve vztahu k určitému léčivému přípravku provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv v rámci registračního řízení a informace o klasifikaci daného léčivého přípravku je rovněž součástí rozhodnutí o registraci.

O tom, zda se v konkrétním případě jedná o léčivý přípravek, jehož výdej je vázán na lékařský předpis, resp. na lékařský předpis s omezením anebo se jedná o léčivý přípravek, který lze vydat i bez lékařského předpisu, resp. bez lékařského předpisu s omezením lze spolehlivě zjistit z databáze léků, která je veřejně přístupná, a to i dálkově, tedy prostřednictvím internetu na sukl.cz nebo olecich.cz.

Jak nenaletět

Je možné poznat padělek od léku „pravého“? Po internetu těžko, ale dostanete-li lék k prohlédnutí, lze padělek od pravého léčivého přípravku odlišit zejména pomocí tzv. ochranných prvků, které musí být uvedeny na obalu léčivého přípravku.

Lze však doporučit, aby pacienti na internetu kupovali pouze léčivé přípravky, které již dobře znají a nepotřebují jejich užívání konzultovat s farmaceutem.

Důležité je, nenaletět pochybným prodejcům, což platí pro nakupování na internetu obecně. Je třeba dbát na bezpečnost. V případě léčivých přípravků, jejichž výdej je vázán ne lékařský předpis, je nejbezpečnějším řešením, dojít si pro ně do kamenné lékárny.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Léky na internetu – proč se jim raději vyhnout

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci