Rodičovská lékárnička pro cestování s dětmi

31.5.2011 00:00   |   Děti
Než se vydáme na dovolenou s dětmi, je pochopitelné, že máme promyšlený termín a místo. Určitě bychom také měli zapřemýšlet nad vhodným vybavením lékárničky – umožní nám včas zásahnout a možná i předejít návštěvě lékaře. Na jaké léky bychom měli v rodičovské cestovní ambulanci pamatovat?

dovolená děti, lékárnička

Horečka, rýma, kašel, zánět očí, uší, průjem a další zdravotní potíže se často dětem celý rok úspěšně vyhýbají. Ale zrovna na cestách, v pramálo vhodný okamžik, o sobě dají znát. Přicházejí velmi rychle a mohou znepříjemnit prázdniny celé rodině.

Na co rozhodně nezapomenout

Optimální lékárnička je vždycky pro každého trochu jiná. A kdybychom uposlechli veškerých dobře míněných rad, jaké léky si vzít na dovolenou, pak neodjedeme s malou krabičkou, ale s kufrem léků a zdravotních pomůcek.

Přitom je jasné, že děti mohou postihnout odlišné zdravotní obtíže, než například nás, dospělé. Záleží rovněž na typu aktivity, které budeme holdovat.

„Ale pozor, i při zdánlivě bezpečné relaxaci v all inclusive hotelu mohou nastat komplikace, vyvolané stresem z cesty a nového prostředí nebo z odlišné stravy. A tak se výlet za zdravím může změnit v problematické hledání ambulance v cizí zemi...,“ upozorňuje pediatr MUDr. Petr Žáček a pokračuje:

„Obecně lze říci, že v první chvíli pomůže, když dítěti ulevíme od horečky, ucpaného nosu, kašle nebo vyčistíme odřeninu. Návštěva lékaře pak už někdy ani není nutná.“

Může vás zajímat:

Jsou šátky na nošení dětí dobré?

Průzkumy ukázaly, že miminko nošené v šátku
velmi dobře psychicky i fyzicky prospívá

„Každopádně je dobré nespoléhat jen na své zdravotní pojištění a preventivně přibalit na cestu také vhodné léky,“ radí praktický lékař pro děti a dorost a přidává tipy na osvědčené volně prodejné léky i další přípravky:

Desítka pro cestovní ambulanci

  1. Léky proti horečce, které obvykle také tiší bolest a působí protizánětlivě (například Paralen, Panadol, Brufen, Nurofen, Ibalgin) v podobě sirupu nebo čípků – nejlépe obojí.
  2. Kapky či sprej proti rýmě (například Stérimar, Mar Plus, Nasivin, Olynth, Otrivin, Sinupret, Libenar).
  3. Kapky nebo sirup proti kašli (Ditustat, Stoptussin, Fenorin, Bromhexin, Robitussin, Ambrobene, Halixol, Mucosolvan, Sinecod, Stodal atd.).
  4. Kapky do očí – aplikujeme při jejich zarudnutí (Ophthalmo-Septonex, Visine atd.) a přípravek na vypláchnutí očí (například Ophtal).
  5. Krém či mast proti opruzeninám (třeba Bepanthen, PureLan).
  6. Tekutý pudr nebo gel (Fenistil, Psilo-Balsam atd.) na štípance od hmyzu.
    Na spáleninu (nejen z opalování, ale třeba i od táboráku) je vhodný Panthenol ve spreji či krému.
  7. Základem protiprůjmové léčby u dětí jsou dietní opatření. Přesto je však vhodné s sebou mít i léky pomáhající průjem zmírnit (například Smecta, Hylak, Nutrolin-B sirup, Probian).
  8. Tablety živočišného uhlí lze užít jako první pomoc při většině otrav.
  9. Dobré je nezapomenout na vhodný přípravek k promaštění kůže, jako je třeba Indulona.
  10. Pro základní ošetření drobnějších poranění by součástí lékárničky měla být pinzeta, nůžky, spínací špendlík, náplasti různých velikostí, sterilní čtverce, obvazy, obinadlo, gumové škrtidlo, roztok pro dezinfekci kůže.
    A samozřejmě teploměr!

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Rodičovská lékárnička pro cestování s dětmi

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci