Helena Vondráčková: Jsem vosková, na medaili – a co přijde ještě?

11.7.2014 00:00   |   Společnost
VIDEO – Helena Vondráčková dostane k letošnímu 50. výročí svého působení na české hudební scéně medaili s vlastním portrétem. V srpnu si ji v České mincovně v Jablonci nad Nisou i sama zkusí vyrazit.

Vondráčková

Slavnost na Karlštejně

Tu první, předpremiérovou medaili již dostala zpěvačka na svém karlštejnském koncertě k 50tiletému působení v populární hudbě počátkem července.

Dlouholeté hvězdě české popmusic ji slavnostně předal generální ředitel České mincovny Radek Šulta. Na medaili je portrét s nápisem Mezinárodně nejúspěšnější česká zpěvačka.


Předpremiérovou medaili dostala Helena Vondráčková na karlštejnském koncertě.

Jak prozradil ředitel mincovna připravuje i speciální sérii pro chystané album s výběrem hitů Heleny Vondráčkové. Mělo by vyjít přesně padesát let od dne, kdy v karlínském studiu Československého rozhlasu natáčela svůj první singl Červená řeka.

Mezi českou špičkou

Zpěvačka je tak další osobností, které se podobné pocty dostalo. Jsou mezi nimi třeba prezident Václav Havel, zpěvák Karel Gott, oštěpařka Barbora Špotáková nebo hokejista Jaromír Jágr. Helena Vondráčková bude první dámou české pop music vyobrazenou na pamětní medaili.

Video
Nemůžu bez tebe žít (Ne, signore, ne!), hudba Biagio Antonacci, text Eduard Krečmar

Autorem předlohy je přední český designér Jaroslav Bejvl. „Výtvarnou předlohu pro pamětní medaili si Helena vybrala osobně," poznamenal Radek Šulta. Na medaili jsou dva zpěvaččiny portréty - na lícní straně je civilní portrét, rubovou zdobí podobizna z pohádky Šíleně smutná princezna.

Co mě ještě čeká?

„S nápadem za mnou přišla moje kamarádka Alena Hájková společně s Českou mincovnou. Velmi mě to potěšilo a je pro mě ctí být mezi takovými osobnostmi," řekla zpěvačka. „Už jsem vosková a teď budu na medaili, jsem zvědavá, co bude následovat dál," dodala s nadsázkou.


Helena Vondráčková s designérem Jaroslavem Bejvlem

Slavnostní ražba se uskuteční na konci srpna. Medaile vyjdou ve zlatém a stříbrném provedení a jejich náklad bude velmi omezený. „Půjde tak i o velmi zajímavou investici," doplnil Šulta.

Přes 80 sólových alb

Helena Vondráčková má na kontě přes 80 sólových alb a téměř dvacet filmových, televizních a muzikálových rolí. Natočila zhruba 800 písní. Svou kariéru odstartovala v roce 1964 v soutěži Hledáme nové talenty.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Helena Vondráčková se blýskla nádivkou
Elsa Vondráčková má už na hausbótu, kde spát
Z Heleny je rybářka – chytila i štiku!

Začala vystupovat v divadle Rokoko, kde se potkala s Václavem Neckářem a Martou Kubišovou. Spolu zpívali v triu Golden Kids. Jeho úspěšný rozjezd byl začátkem 70. let přerušen, protože Kubišová nesměla z politických důvodů vystupovat.

Od filmu k muzikálům

Zpěvačka vstoupila také na stříbrné plátno, nejúspěšnější byla hned její první role v pohádkovém muzikálu Šíleně smutná princezna. Svůj hlas propůjčila také filmovým hitům Noc na Karlštejně a S tebou mě baví svět, které proslavily její písně Lásko má, já stůňu a Sladké mámení.


S generálním ředitelem České mincovny Radkem Šultou

Výraznou kapitolu v její umělecké dráze tvoří muzikály, kterým věnovala úspěšné album Helena na Broadwayi. Objevila se v inscenacích Les Misérables, Hello, Dolly, Cats, Mona Lisa nebo Baron Prášil.

Na přelomu 90. let se vrátila na přední příčky hitparád s tanečními hity Dlouhá noc nebo Já půjdu dál. Hostovala v nahrávce Bulhaři skupiny J.A.R. Akademie české populární hudby ji v roce 2002 ocenila titulem zpěvačka roku i cenou Síň slávy. V říjnu 2013 vydala zatím své poslední studiové album Touhy, z něhož je i naše ukázka.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Helena Vondráčková: Jsem vosková, na medaili – a co přijde ještě?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci