Kněžna Grace v Cannes. Knížecí rodina protestuje!

14.5.2014 00:00   |   Společnost
Mezinárodní filmový festival v Cannes zahajuje s napětím očekávaný snímek Grace, kněžna monacká, o americké herečce Grace Kelly, která se provdala za Rainiera III. z rodu Grimaldiů, vládnoucímu knížectví na Azurovém pobřeží.

Cannes

Video a podrobnosti z filmu o kněžně Grace od francouzského režiséra Oliviera Dahana (natočil například dvěma Oscary oceněný životopisný příběh Edith Piaf), v němž roli kněžny ztvárnila Nicole Kidman, PŘINÁŠÍME TADY.

Hádky s knížecí rodinou

Snímek o monacké kněžně, který do našich kin vstoupí již příští měsíc, provázejí od samého počátku kontroverze.

Knížecí rodina Grimaldiů, zastupovaná dětmi kněžny Grace – Albertem II., Carolinou a Stéphanií – jeho natáčení trvale ostře kritizovala a prezentaci v Cannes se rozhodla bojkotovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rozbijte prasátko a festival v Cannes je váš!
Nicole Kidman září jako monacká kněžna Grace
Kníže Albert, věčný starý mládenec, se oženil

Podle monacké knížecí rodiny film obsahuje řadu historických nesrovnalostí a mnoho vysloveně fiktivních scén. Grimaldiové proto žádali, aby byl děj snímku upraven, nicméně produkce na jejich námitky nebrala zřetel.

„Můj film není dokument o monacké kněžně, ale portrét ženy v určitém konkrétním momentu jejího života,“ reagoval na výtky francouzský režisér Olivier Dahan.

„Grace je příběh umělkyně, která rezignovala na svou filmovou vášeň, opustila svou kariéru.“


Nicole Kidman ztvárnila hlavní roli monacké kněžny Grace.

Jean-Luc Godard je favoritem

Do hlavní soutěže letošního 67. ročníku renomované přehlídky světové kinematografie v Cannes bylo vybráno osmnáct filmů.

Odborníci se shodují, že hlavní festivalová cena, Zlatá palma, může zůstat doma. Značné šance totiž přisuzují francouzské legendě Jean-Lucovi Godardovi a jeho 3D snímku Adieu au langage/Sbohem jazyku o dramatickém vývoji manželství, ve kterém spolu partneři zcela přestávají komunikovat.

Na největším filmovém festivalu, pořádaném na prosluněné riviéře, se letos bude prezentovat více jak sedmnáct stovek filmů. Většina zamíří na souběžně probíhající filmový trh, kde se představí i dvě česká díla: Cesta ven Petra Václava a Fair Play Andrey Sedláčkové.

git, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kněžna Grace v Cannes. Knížecí rodina protestuje!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci