Nicole Kidman září jako monacká kněžna Grace

13.5.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Byla krásná, získala Oscara a Hollywood jí ležel u nohou. Přesto život obletované hvězdy opustila. Americká herečka Grace Kelly se provdala za knížete Rainiera III. z rodu Grimaldiů, stala se monackou kněžnou. A pak nastala dramatická etapa jejího života, o které vypráví francouzský režisér Olivier Dahan ve svém nejnovějším filmu o kněžně Grace.

Grace, kněžna monacká

V titulní roli monacké kněžny Grace září filmová hvězda Nicole Kidman.

Snímek oplývá úchvatnou výpravou a kostýmy. Nabízí silný příběh plný intrik a politikaření i bělostných paláců, kvetoucích zahrad, zářivě osvětlených kasin, půvabných kabrioletů, dechberoucích plesových šatů a večerních toalet.

Video
Trailer k filmu Grace, kněžna monacká.

Film Grace, kněžna monacká, zachycuje období, ve kterém se Grace Kelly musí definitivně rozhodnout mezi světem filmu a svou životní rolí kněžny.

Právě uplynulo šest let od slavné aristokratické svatby a Alfred Hitchcock se ji pokouší zlákat zpět do Hollywoodu, aby si zahrála hlavní roli Marnie ve stejnojmenném filmu.

Kariéra nebo knížectví

Kníže Rainier III. (britský herec a režisér Tim Roth) a jeho knížectví je v té době ve sporu s francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem a dokonce hrozí, že Monako bude mocnou Francií anektováno.

Grace se ve vyhrocené době rozhoduje, zda se vrátí do Hollywodu nebo zůstane monackou kněžnou a podstoupí nesmlouvavý boj za osud a samotnou existenci malé, ale hrdé země.


Kněžna Grace (Nicol Kidman) a Rainier III. (Tim Roth).

„Můj film není dokument o monacké kněžně, ale portrét ženy v určitém konkrétním momentu jejího života,“ zdůrazňuje francouzský režisér Olivier Dahan, který získal dva Oscary za životopisný snímek o Edith Piaf (podrobně o něm píšeme TADY).

„Grace je naopak příběhem umělkyně, která rezignovala na svou tvůrčí dráhu, opustila svou kariéru.“

Dvě velké ženy... ale každá je jiná

„Ve filmu Edith Piaf jsem totiž vyprávěl příběh zcela opačný. Avšak v obou případech, pokud je porovnám, se jedná o hrdinky, které se jen obtížně přizpůsobují svému prostředí. A právě to je hlavní problém, s nímž se Grace Kelly v té době potýkala,“ vysvětluje Olivier Dahan.

I tímto vyjádřením se francouzský režisér snaží objasnit trvalé kontroverze, které od samého počátku jeho film provázejí a které vyvrcholily ostrými protesty monacké knížecí rodiny i bojkotem na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes – přečtěte si ZDE.


Nicol Kidman jako monacká kněžna se synem Albertem a dcerou Caroline.

Dahanův film o monacké kněžně je velkolepou podívanou, v níž se nedá přehlédnout vliv amerických snímků zlaté éry padesátých let.

Především je tu spojitost s tvorbou Alfreda Hitchcocka, se kterým Grace Kelly natáčela hned třikrát – ve Vraždě na objednávku ztvárnila Margot Mary Vendiceovou, v thrilleru Okno do dvora pak Lisu Carol Fremontovou a v následujícím thrilleru Chyťte zloděje si zahrála po boku Caryho Granta coby Frances Stevensová.

„Já jsem natočil Nicole Kidman jako Grace Kelly v Hitchcockově filmu,“ říká s trochou nadsázky Olivier Dahan. Točilo se na Francouzské riviéře, v Monaku, v italském Janově a v Belgii. O nádherné exteriéry a historické interiéry tu není nouze.


Monacká kněžna v podání Nicole Kidman se velmi upřímně věnuje charitě.

Od herečky k vládkyni

„Grace Kelly mě fascinuje!“ svěřuje se představitelka titulní role Nicole Kidman.

„Především mě zaujala proměna, kterou kněžna Grace musela projít během v podstatě velmi krátkého životního období – od herečky ke skutečné vládkyni.“

„Myslím, že Grace si od počátku uvědomovala, že na knížecím dvoře hraje největší roli svého života. Považovala to za svůj osud a byla ochotna se mnoha věcí vzdát,“ říká Nicole Kidman a dodává:

„Ale když jí po několika letech Alfred Hitchcock nabídl návrat do Hollywoodu… No, řekněte, kdo by nezačal pochybovat?“

Výpravný film Grace, kněžna monacká, vyjde v polovině října také na DVD.

Grace Patricia Kelly

  • Toužila se prosadit v divadle, ale její poměrně slabý hlas jí to neumožnil.
  • V roce 1952 podepsala sedmiletou smlouvu se společností MGM za 850 dolarů týdně.
  • Její filmová kariéra nakonec trvala pouhých šest let a natočila během ní jedenáct filmů.
  • Odmítla roli Edie Doyleové v legendárním filmu V přístavu po boku Marlona Branda. Avšak Eva Marie Saint, která Grace Kelly tehdy nahradila, byla za tuto roli oceněna v roce 1954 Oscarem.
  • Grace Kelly pak získala Oscara za roli Georgie Elginové ve filmu Děvče z venkova, kde hrála manželku Binga Crosbyho.
  • Zásnubní prsten od monackého knížete Rainiera III. byl ozdoben diamantem o váze 10,47 karátů a Grace Kelly s ním ztvárnila roli Tracy Lordové ve filmu Z nóbl společnosti – opět po boku Binga Crosbyho a také Franka Sinatry.
  • Filmový magazín Empire zařadil Grace Kelly mezi pět nejkrásnějších hereček všech dob.
  • Na tvorbě jejích vysoce elegantních krajkových svatebních šatů se závojem a vlečkou se podílelo třicet švadlen po dobu šesti týdnů.
  • Po sňatku v roce 1956 získala titul Její knížecí jasnost kněžna monacká. Od té doby byly všechny její filmy knížetem Rainierem III. v Monaku zakázány.
  • Dcera Caroline Louise Marguerite se narodila devět měsíců a čtyři dny po svatbě – narození prvního knížecího potomka ohlásilo 21 výstřelů, byl vyhlášen státní svátek a v celém knížectví bylo šampaňské zdarma. Něco málo přes rok nato se narodil Albert II. (současný kníže). A za dalších sedm let se narodila Stéphanie Marie Elisabeth.
  • V září 1982, krátce před třiapadesátými narozeninami, kněžna Grace zemřela po automobilové nehodě v serpentinách nad Monte Carlem.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Nicole Kidman září jako monacká kněžna Grace

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci