George Clooney v největší honbě za pokladem v historii

7.2.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Akční film Památkáři toho v názvu samotném mnoho neslibuje, ale nový snímek, na němž se jako režisér, scénárista, producent i herec podílel George Clooney, nám přiblíží drama při největší honbě za pokladem v historii.

CLOONEY

Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde.

Děj se soustředí na sedm mužů: ředitele muzeí, umělce, architekty, kurátory a historiky umění. Hlavní role ve filmu Památkář hrají George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville a Cate Blanchett.

Video
Trajler k filmu Památkáři

Spasitelé světového uměleckého odkazu sice nejmladší a už vůbec ne ve formě, to je však nezastaví a rozjedou se do epicentra 2. světové války, aby zachránili mistrovská umělecká díla uloupená nacisty a vrátili je zpět jejich právoplatným majitelům.

Boj s časem

Artefakty se nacházely za nepřátelskou linií, jak mohla tato skupinka doufat v úspěch? Památkáři bojovali s časem, aby zabránili zničení tisícileté evropské kultury. Riskovali své životy, aby ochránili a bránili největší poklady lidstva. Film je inspirován skutečnými událostmi.

„Příběh Památkářů zná jen málokdo,“ říká George Clooney.  „Umělci, obchodníci s uměním, architekti – tito muži byli příliš staří na to, aby je povolali do armády, nebo aby se přihlásili jako dobrovolníci. Ale i přesto se pustili do tohoto dobrodružství, protože věřili, že naše kulturní dědictví může být zničeno.“

„Tento příběh se divá na druhou světovou válku z jiné perspektivy,“ říká Cate Blanchett, která ztvárnila ústřední postavu, Claire Simone, ženu, která drží v ruce klíč k utajeným místům, kde jsou skladovány tisíce ukradených uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty.

Nevojáci v předních liniích

„Mnoho uměleckých děl ve významných muzeích po celém světě, bylo navráceno díky této skupince mužů – byl to téměř nadlidský úkol. A zároveň absurdní způsobem, jak se tito nevojáci ocitli v předních liniích a žádali generály, aby zastavili bombardování určitého kostela nebo oblasti kvůli záchraně okenní vitráže nebo sochy nebo nástěnné malby,“ dodává  australská herečka.


Cate Blanchett s Mattem Damonem na premiéře filmu

I když měli Památkáři podporu Franklina D. Roosevelta a generála Eisenhowera, museli čelit výzvám, které na ně číhaly v terénu.

„Eisenhowerovi se tento nápad velice zamlouval. Chtěl se ujistit, že se něco z uměleckých skvostů zachová i po skončení války. A konec války měl nastat velice brzo,“ říká Clooney. „K tomuto závěru došel poté, co Spojenci vybombardovali starověké opatství, které popravdě zničit nemuseli.“

Památkáři zároveň bojovali s časem. Když Spojenci obklíčili Berlín, Hitler odmítl přijmout bezpodmínečnou kapitulaci – když on nemohl mít Německo, nesměl ho mít ani nikdo jiný. „Vešlo to ve známost jako Nerobefehl ‘rozkaz Nero’,“ vysvětluje Clooney. „Hitler řekl, ‘Pokud umřu, všechno zničte’- celou infrastrukturu, mosty, železniční koleje, komunikační prostředky – včetně umění. Všechno.“

zto, Ženyprozeny.cz
F
oto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: George Clooney v největší honbě za pokladem v historii

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci