DiCaprio jede po dálnici dlážděné stodolarovkami

7.1.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Jachty, letadla, nejkrásnější ženy, nejrychlejší auta, hromady peněz a závěje drog… takový byl život Jordana Belforta v době, kdy vzal útokem Wall Street. To všechno je i obsahem nového filmu Vlk z Wall Street slavné dvojice Martin Scorsese (režisér) a Lonardo Di Caprio (titulní role Jordana Belforta).

Vlk z Wall Street

Jordan Belfort - ve světě velkých peněz v 90. letech známý jako „vlk z Wall Street“ - je muž, který za tři minuty dokázal vydělat dvanáct milionů dolarů. Časopis Forbes ho v roce 1991 přirovnával k „Robinu Hoodovi z Wall Street, který bohatým bere, ale dává jen sobě a své bandě veselých makléřů“.

Video
Trajler k filmu Vlk z Wall Street

Ale také muž, který jako motivační odměny pro své podřízené používal prostitutky a kokain, občas musel svou helikoptéru pilotovat s jedním okem zavřeným, protože byl tak zfetovaný, že viděl dvojitě…

Vzorem Gekko Michaela Douglase

Svou roli možná sehrálo i to, že měří pouhých 168 cm a někteří jeho dobří přátelé tvrdí, že trpí napoleonským komplexem. Chtěl být největší za každou cenu. Kvůli rodičům studoval na zubaře – jen jediný den. Potom se živil jako podomní prodavač masa a mořských plodů, načež zamířil do světa akcií a rychle roztáčených peněz.

„Mým vzorem byl Gordon Gekko, kterého hraje Michael Douglas ve filmu Wall Street. A taky Richard Gere coby hrdina z Pretty Woman. Chtěl jsem mít nejlepší úplně všechno – prezidentská apartmá, nejrychlejší Ferrari, největší dům na pláži, nejnádhernější blondýnu, nejdražší víno, obrazy, jachtu…“ vypráví Jordan Belfort.

Sám na vrchol…

„V šestadvaceti jsem vydělal 49 milionů dolarů, což mě vážně nas…lo, protože to dělá jen ubohej milion dolarů týdně,“ vzpomíná. Jeho makléřská firma Stratton Oakmont se řídila několika jednoduchými pravidly, díky nimž operovala ve světě akcií jako malá dravá štika. Především, na pozice makléřů najímal mladé, chudé kluky, dravé a hladové po penězích.

V jeho kancelářích se coby domácí mazlíčci pohybovaly opice na kolečkových bruslích, jako rozptýlení pro zaměstnance pořádal třeba závody v házení trpaslíky na terč. Samozřejmě, že většina makléřů se dopovala kokainem – zatímco sám Jordan Belfort dával přednost droze jménem Quaaludes, vyráběné na bázi sedativ.

Jednou mu zásoby došly, právě když trávil čas v hotelu v Londýně. Ve čtyři hodiny ráno vzbudil svou newyorskou sekretářku a nechal si od ní poslat novou zásobu soukromým Concordem. Celkem strávil sedm let na koktejlu sedativ, kokainu, cracku a extáze.

…a sám ztroskotal

V roce 1996 Jordan Belfort u břehů Sardinie elegantně ztroskotal se svou sedmapadesátimetrovou motorovou jachtou, jejíž původní majitelkou byla Coco Chanel. Když se onoho dne jachta řítila do námořní bouře, Belfort odvolal kapitána, převzal velení a vzápětí se loď potopila…

V následujících dvou letech pak šel ke dnu celý jeho byznys. Nejprve ho vyhodili z asociace burzovních makléřů a v roce 1998 byl zatčen a odsouzen za zpronevěru a praní špinavých peněz. Hrozil mu až třicetiletý trest, ale Jordan Belfort i tuhle část svého života zvládl s elegancí.

Spolupracoval s vyšetřovateli, svědčil proti bývalým kolegům ze Stratton Oakmont a nakonec byl odsouzen na čtyři roky, ze kterých si odseděl pouhých 22 měsíců. „Je to sympaťák, mám ho rád. Dodnes si často voláme,“ říká o vyšetřovateli FBI, který ho vyslýchal, a s nímž se posléze spřátelil.

Dnes je Jordanu Belfortovi jednapadesát let. Žije v domě na pláži v Los Angeles a ve srovnání se svou naspeedovanou minulostí vede skromný, poklidný život. Živí se jako motivační řečník, učí ostatní tomu, co sám uměl nejlépe, totiž umění prodávat. Vydělává si stále velmi slušně, i když padesát procent veškerých jeho výdělků jde na splácení dluhů lidem, které „v minulém životě“ připravil o peníze. Celkem jim dluží něco kolem sta milionů dolarů.

Páté společné dílo

Vlk z Wall Street je jejich pátým společným filmem Leonarda DiCaprio a Martina Scorseseho. Tvoří už deset let podobně pevný a vzájemně se inspirující tvůrčí tandem herce a režiséra, jakým jsou například Tim Burton a Johnny Depp nebo jakým kdysi byl sám Scorsese a Robert DeNiro.


Martin Scorsese a Leonardo DiCaprio nad scénářem při natáčení

Martin Scorsese vnesl do jejich tvůrčího partnerství pečeť uznávaného filmového klasika. Leonardo DiCaprio pak ve spojení s ním vyrostl v jednu z nejrespektovanějších hereckých hvězd současnosti. Kromě jiného prokázal překvapivý talent ztvárnit velmi různorodé historické postavy, bez ohledu na to, že zevnějškem s nimi nemá mnoho společného.

Leonardo DiCaprio coby představitel titulní role nového filmu navázal s Jordanem Belfortem skutečné přátelství a nosil si z jejich setkání celé štosy poznámek: „Chtěl jsem do filmu dostat i intimní detaily, které v knize nebyly,“ říká DiCaprio a tvrdí, že některé scény jsou „na úrovni moderního Caliguly“.

tzp, ŽenyproŽeny.cz
Foto Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: DiCaprio jede po dálnici dlážděné stodolarovkami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci