Harrison Ford se po 30 letech vrací do vesmíru

29.10.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Sci-fi román Enderova hra patří mezi kultovní knihy žánru, která svým čtenářům dodnes zvyšuje tep. Výpravné filmové zpracování režiséra Gavina Hooda ( X-Men Origins: Wolverine ) přichází i do našich kin.

Enderova hra, Ford

Jde o vůbec první přepis Enderovy hry na filmové plátno (o románu se někdy hovoří jako o „Harry Potterovi ve vesmíru“) a spolu s ním se po 30 letech vrací do vesmíru Harrison Ford. Jeho role však nemůže být od toho předešlého pobytu mezi hvězdami vzdálenější.

Han Solo z Hvězdných válek byl zábavný a okouzlující kovboj, jehož bylo snadné mít rád. Zatímco plukovník Graff z Enderovy hry je velitelem vojenské Bitevní školy, za svým cílem musí jít nekompromisně a bez skrupulí.

Termiťané útočí

Ke cti mu slouží to, že tím jeho cílem je zachránit svět ve zničující válce proti agresivnímu druhu z hlubin kosmu.

Video
Trajler k filmu Enderova hra

Od posledního ničivého útoku termiťanů - mimozemšťanů připomínajících hmyz - před několika lety se obyvatelé Země připravují na další útok. Vychovávají novou generaci mimořádně nadaných dětí a cvičí je jako válečníky.

Ty nejlepší a nebystřejší děti navštěvují Bitevní školu, vesmírnou stanici na oběžné dráze, kde soupeří o to, kdo se stane velitelem mezinárodních sil. Výcvik probíhá za pomoci vyspělých počítačových simulací tvrdého vojenského výcviku a v ovzduší plném násilí a konkurence, protože všichni vědí, že vojevůdcem se může stát jen jeden.

Ender Wiggins (Asa Butterfield) mezi svými spolužáky vyniká. Jedinečná kombinace inteligence, empatie a strategického myšlení z něj dělá jedničku ve třídě i v bitevní místnosti, kde se prostřednictvím laser game ve stavu beztíže testují strategické a fyzické schopnosti účastníků výcviku.


Ender Wiggins je jedničkou ve třídě

Nadání a závist

Enderovo jedinečné nadání však vyvolává u ostatních závist. Velitel školy plukovník Hyrum Graff (Harrison Ford) proti Enderovi záměrně poštvává ostatní děti, aby se zdokonalily Enderovy individuální velitelské dovednosti.

Ender je zpočátku outsider, ale díky svému výjimečnému porozumění lidské povaze postupně vytvoří se svými vrstevníky spojenectví. Záhy je poslán do Velitelské školy na vzdálené planetě, kterou kdysi termiťané používali jako mezipřistání při invazi na Zemi.


Ben Kingsley jako generál Mazer Rackham

Pod přísným vedením Mazera Rackhama (Ben Kingsley), vynikajícího generála, který porazil termiťany při minulém útoku, je Ender vybrán, aby velel svým spolužákům v simulovaných válečných bitvách proti znepřáteleným silám.

Je zřejmé, že další útok termiťanů se blíží. Graff a Rackham jsou přesvědčeni, že jim zbývá jen pár týdnu na to připravit Endera na velení mezinárodní flotile v bitvě o záchranu planety. Když se však chlapec připravuje na poslední zkoušku, začne o velkém úkolu, který ho čeká, pochybovat. Skutečně je to ta nejlepší strategie, jak dosáhnout míru?

Efektní podívaná

Efektní podívanou slibují scény z takzvaného Battle roomu, kde probíhají válečné hry ve stavu beztíže. Film vznikal v komplexu NASA v New Orleans a svoji Enderovu hru si na vlastní kůži vyzkoušeli i herci.


Scény skutečně mnohdy připomínají světoznámý Cirque du Soleil

Vedle fyzického tréninku navíc cvičili i se členy světoznámého seskupení Cirque du Soleil, aby scény z výcviku ve stavu beztíže vypadaly co nejreálněji.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Harrison Ford se po 30 letech vrací do vesmíru

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci