Sokol z Partičky má svoje Krásno

27.12.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Populární člen partičky Ondřej Sokol si vymyslel Krásno: projekt, v němž hraje hlavní roli, podílel se na scénáři a film také režíroval.

Krásno, Sokol

V černé komedii Krásno se dva kamarádi vracejí do rodného města, aby vyšetřili smrt matky jednoho z nich.  Ve filmu není nouze o bizarní, komické, ale i napínavé a místy opravdu zamotané situace i přesto, že se zde řeší závažná témata.

 „Snažili jsme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Jde jen o to umět to citlivě zachytit, najít tu správnou optiku, jak to sejmout,“ vysvětlil režisér Ondřej Sokol.

Video
Trajler k filmu Krásno

V každém případě jde o komedii lehce ve stylu bratří Coenů (např. čtyři Oscary za film Tahle země není pro starý), plnou zábavných postav a absurdního počínání obou hrdinů, která si hraje na vyšetřovatele smrti matky jednoho z nich. A to vše ve městě, kde se pro ně zastavil čas před dvaceti lety, kdy odsud „utekli“ studovat do Prahy.

Do jisté míry autentický příběh

„My jsme v těch osmnácti opravdu odešli a pak už nás polapila spousta jiných aktivit. A v podstatě nezůstal důvod se tam vracet,“ potvrdil jistou míru autenticity příběhu Martin Finger.

Herec a režisér Ondřej Sokol svou celovečerní prvotinu s názvem Krásno natáčel v průběhu měsíců květen až červenec 2013. Kromě režie je zároveň autorem scénáře a hraje i jednu z hlavních rolí.


Ondřej Sokol a Martin Finger

První klapka částečné autobiografie Ondřeje Sokola a jeho nejlepšího kamaráda z dětství herce Martina Fingera padla na začátku května v šumperském krematoriu, poslední potom v polovině července u vodní nádrže Krásné nedaleko Šumperka, z níž vychází i název snímku, a která hraje ve filmu důležitou roli. Do prosince se potom na snímku pracovalo ve studiích.

Koho uvidíme

V Krásnu se kromě dvojice Sokol – Finger objeví například Karel Roden a Jaroslav Plesl jako majitelé pohřební služby, Jana Krausová coby macecha Martina Fingera, Zuzana Stavná jako její dcera či David Matásek v roli hotelového recepčního.


Ondřej Sokol s Karlem Rodenem při natáčení

V dalších rolích diváci uvidí také Michala Pavlatu, Dalibora Gondíka, Michala Suchánka, Ninu Divíškovou, Jana Kačera, Markétu Stehlíkovou či Jana P. Muchowa.

Proč se rozhodli ve filmu hrát?

Karel Roden (spolumajitel pohřebního ústavu):

„Rozhodl jsem se do toho jít, protože to dělá Ondra Sokol, líbil se mi scénář, jsou tam dobře napsané dialogy a má to i zajímavou zápletku.“

 

Jana Krausová (macecha Michala – Martina Fingera):

„Je to můj první film s Ondřejem, ale zkušenost už s ním mám z jednoho televizního projektu. Je velice talentovaný jak herecky, tak režijně, takže jsem byla potěšená nabídkou si v Krásnu zahrát.“

 

Jaroslav Plesl (spolumajitel pohřební služby):

„S Ondřejem jsem dělal dvě divadelní hry, takže jsem do Krásna šel hned, jak jsem si přečetl scénář. Je to jiný typ role, než hrávám obvykle, ale moc se mi líbí, že jsem se tu sešel s Karlem Rodenem a se spoustou dalších skvělých herců.“

 

Dalibor Gondík (moderátor):

„Když mi Ondra zavolal, hned jsem souhlasil. Je to výborný režisér, chytrý, vnímavý, přemýšlivý kluk. A zaujal mě i scénář, protože byl jiný. A moje role je tam komická.“

 

Zuzana Stavná (dcera macechy – Jany Krausové):

„Scénář jsem přečetla na jeden zátah. Je tak trochu absurdní, tak trochu komedie… A mám tam i zajímavé scény s Adamem, kterého hraje Ondra Sokol!“

 

Jan P. Muchow (role muzikanta, autor hudby)

„S Ondřejem jsem už nějaké hry dělal a jsem jeho obdivovatelem, takže když mě oslovil ohledně spolupráce, odpověděl jsem mu, že s ním kdykoliv cokoliv.“

Kdo chtěl, přispěl

Jednu z menších rolí dokonce režisér svěřil svému devítiletému synovi Adamu Sokolovi. „Ve scénách, které se odehrávají v době, kdy jsme byli malí kluci ve věku mého syna, jsem využil toho, že je mi podobný,“ řekl režisér o synovi, který spolu se svou třináctiletou sestrou Ester už třetí rok účinkuje také v jeho divadelním představení Vánoční koleda na motivy povídky Charlese Dickense.

Zajímavostí je také fakt, že filmoví fanoušci mohli od začátku vznik snímku podpořit pomocí u nás zatím nepříliš používaného crowdfundingu, kdy zakoupili předmět nebo zážitek vážící se k filmu.


Michal Suchánek, Martin FInger, Ondřej Sokol a Jana Krausová

„Využilo toho několik stovek lidí, ze dvou třetin šlo o ženy. Největší zájem byl o uvedení jména v titulcích filmu, oficiální trika či hrnky, fanoušky ale zajímaly i vstupenky na předprojekci či premiéru,“ uvedl producent Vojtěch Frič. 

Našlo se také téměř dvacet lidí, kteří si zaplatili drobnou komparzní roli, aby se mohli sami účastnit natáčení. A nedávno proběhla také návštěva několika fanoušků ve studiu při dokončování filmu.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Sokol z Partičky má svoje Krásno

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci