Zlodějka knih vystupuje z románu na plátna kin

30.12.2013 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst – to je poselství Zlodějky knih, nového filmu americké Twentieth Century Fox.

Zlodějka knih

Zlodějka knih je filmovou adaptací oblíbeného stejnojmenného bestselleru spisovatele Markuse Zusaka. Román byl publikován v jeho rodné Austrálii v roce 2005 a v ostatních zemích světa v roce 2006. Po celém světě se prodalo na osm milionů knih.

Dílo se udrželo na žebříčku bestsellerů New York Times téměř sedm let a bylo přeloženo do více jak 30 jazyků včetně češtiny. Kromě toho, že román získal více než tucet literárních cen, objevil se na mnoha žebříčcích nejpopulárnějších knih roku a udržela si své prvenství i na Amazon.com.

Video
Trajler k české verzi Zlodějky knih

Zusakova kniha a její filmová adaptace v režii Briana Percivala vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která je poslána do pěstounské rodiny dobrosrdečného Hansee Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho popudlivé ženy Rosy (Emily Watson), aby s nimi začala žít nový život.

Posměch motivuje

Liesel se stále vzpamatovává z tragické smrti svého mladšího bratra a v blízkosti svých nových "rodičů", které právě poznala, je plachá. Snaží se zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí číst. Vymyslí pro ni přezdívku „dummkopf“ – hlupák, trouba.

Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého empatického „otce“. Hans s Liesel pracuje dnem i nocí, když se dívka snaží podrobně prostudovat svoji první bichli, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla“ z pohřbu svého bratra – impulsivní zlodějský čin, který bude mít pro mladou hrdinku dalekosáhlé následky.

Lieslina láska ke čtení a její rostoucí zájem o novou rodinu je více posílen, když se skamarádí s novým hostem v domě Hubermannových - židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), který sdílí její vášeň pro knihy. I když se sám skrývá před nacisty v temném a zatuchlém sklepení, povzbuzuje Liesel, aby rozšiřovala své vědomosti.

Únik a osud

Stejně tak se mění i její vzkvétající přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí kvůli tomu, že ukradla Hrobníkovu příručku, ale přitom se sám ocitá na vlnách lásky, když se do Liesel zamiluje.

Tyto přátelské vztahy jí společně s její rychle rostoucí láskou ke knihám poskytují jak únik a tak i cestu k utváření vlastního osudu. Naučí se vážit si nejen síly slov, ale i moci nad slovy.

Spisovatel Markus Zusak říká, že ho k napsání knihy inspirovaly příběhy, které mu doma v Austrálii vyprávěli jeho rodiče, když byl ještě malým chlapcem.

Psáno ze vzpomínek

„Bylo to, jako by kousek Evropy vstoupil do naší kuchyně, když můj otec a matka začali vyprávět příběhy z dětství v Německu a Rakousku. Popisovali bombardování Mnichova a pochody nacistických vězňů ulicemi,“ říká autor.

"Byla to doba extrémního nebezpečí a zla a já jsem byl inspirován skutky laskavosti v těchto velmi temných časech," pokračuje Zusak. "A o tom Zlodějka knih je: o hledání krásy i za těch nejošklivějších podmínek. Jedním z ústředních témat příběhu je, že Hitler ničí lidi svými slovy a Liesel tato slova krade zpět a píše s nimi svůj vlastní příběh."

tzp, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Zlodějka knih vystupuje z románu na plátna kin

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci