Edith Piaf – žila naplno a ničeho nelitovala

24.9.2010 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Narodila se na chodníku, vyrůstala v nevěstinci, vydělávala si pouličním zpěvem... Edith Piaf. Životopisný příběh jedné z největších šansoniérek je plný boje o přežití, vzestupů a pádů, vášně a lásky.

Edith Piaf

Zpěvačka, vlastním jménem Edith Giovanna Gassion (narozená 19. prosince 1915 v Paříži), se díky svému jedinečnému a nezaměnitelnému hlasu, neuvěřitelné vůli a neobyčejnému nadání vypořádala s tragickým osudem a její dětský sen se stal skutečností.

„Jednou budu bohatá, budu samé prachy. Budu mít bílý auťák a černého šoféra." Nechtěla dát světu šanci na ni zapomenout a povedlo se jí to dokonale.

Velcí umělci nepatří jen jedné generaci, zůstávají tu napořád... Zemřela 10. října 1963 v provensálském Plascassier nedaleko města Grasse. Je pohřbena na hřbitově Père-Lachaise v Paříži. Její hrob patří k nejnavštěvovanějším.

Video
Edith Piaf – Non, je ne regrette rien (Ne, ničeho nelituji) – z koncertu v pařížské Olympii těsně před koncem svého života v roce 1963.

Film se dvěma Oscary

V hlavní roli Edith Piaf exceluje Marion Cotillard, oceněná za svůj vynikající herecký výkon Oscarem. Film, natočený v koprodukci Francie, Velké Británie a České republiky, získal Oscara i za nejlepší masky. Dobyl rovněž mnoho dalších cen, u nás Českého lva hned ve třech kategoriích.

Pro filmovou realizaci zpěvaččina dramatického životního příběhu si režisér Olivier Dahan kromě Francie vybral také Prahu. Ke spolupráci přizval české herce v čele s Markem Vašutem.

Pozornosti diváků jistě neujde nepřekonatelný Gérard Depardieu jako Louis Leplée. V dalších rolích zaujmou Sylvie Testud (Mômone), Pascal Greggory (Louis Barrier), Emmanuelle Seigner (Titine), Jean-Paul Rouve (Louis Gassion), Clotilde Courau (Anetta), Jean-Pierre Martins (Marcel Cerdan), Marc Barbé (Raymond Asso) a další.

Příběh Edith Piaf přináší v sobotu ČT 1. Kdo v televizi film nestihne, samozřejmě je k možné jej shlédnout na DVD a loni navíc vyšel také na Blu-ray.

bri, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Edith Piaf – žila naplno a ničeho nelitovala

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci