Helena Vondráčková se na hausbótu blýskla nádivkou
7.6.2012 00:30 | SpolečnostŚéfkuchař Jaroslav Sapík na Heleninu počest odtajnil český recept, který slavil největší úspěch na Světové výstavě EXPO'67 v Montrealu. V době, kdy se návštěvníci mohli utlouct po efektně servírovaném telecím kotletu s artyčoky a humrovým masem, zpívala v československém pavilonu také ona.
Na telecí kotlet s artyčokovo-humrovým ragú potřebujeme kilo telecí pečeně s kostí. Další suroviny nejsou tak náročné: artyčok i humra použijeme z konzervy. Maso okořeníme tymiánem a zprudka je zatáhneme, pak pomalu dopečeme v troubě. K telecímu podáváme ještě karotku a fazolky. Vše zapečeme v papilotu z pergamenového papíru, v němž jídlo také servírujeme.
Jak se vaří na vodě
Letos si už sedmým rokem užívá s manželem Martinem Michalem a vlčákem Elsou na břehu Vltavy, kde se ráda projíždí na kajaku.
Zpěvačka se umí blýsknout svou oblíbenou cuketovou nádivkou a ani její manžel se svým vepřovým nezůstal pozadu, i když mu musel trochu radit mistr šéfkuchař.
Zpěvaččin letní recept na nádivku z cuket pochází z Austrálie. Jde o zeleninové jídlo se šunkou a vejci, jež je zapečené na plechu.
„Je to nespravedlivé, jí jde všechno,“ říká o šikovné zpěvačce, která ho hbitě zaúkolovala, Jaroslav Sapík.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATElsa Vondráčková má na hausbótu, kde spát |
Tipy a triky:
- Telecí maso zprudka zatáhneme, kotlet orestujeme a pomalu pečeme při nízké teplotě (pouze 75 ºC) dvě až tři hodiny. Maso bude krásně měkké a zůstane šťavnaté.
- Kdo se nespokojí s artyčoky konzervovanými, může použít čerstvé – správně by měly být uvařené tzv. „na skus“.
- Když zahušťujeme artyčokové ragú s humřím masem hladkou moukou, použijeme téměř stopové množství. S moukou zlehka!
- Kotletu u kosti nařízneme, aby se propekla stejnoměrně a nekroutila se.
- Vejce nejrychleji rozmícháme či našleháme v hrnku kvalitní měchačkou.
- Zásada u všech naložených mas: Promačkejte je rukou, abyste z marinády vytlačili přebytečný vzduch!
zto, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Prima family
Přečtěte si také |
---|