Nepříjemných bradavic se můžeme zbavit i doma

17.6.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Léto, bazény a na veřejná koupaliště. Proč ne. Ale nepodceňujte, že ze společných prostor si můžete odnést památku v podobě bradavice. Tu je řeba začít včas léčit a podobným místům se nějakou dobu vyhýbat. Jde totiž o vysoce přenosnou záležitost.

bradavice

Bradavice jsou výrůstky na kůži způsobené lidským HPV papilomavirem. Bývají velmi nakažlivé, častěji se rozvíjejí při oslabení imunitního systému organismu a při místních predisponujících faktorech (poranění kůže, ekzémy, potem macerovaná kůže plosek atd.). Inkubační doba je individuální a pohybuje se řádově v týdnech a měsících.

Přenášejí se kontaktem

„Bradavice se přenáší buď z člověka na člověka, nebo u téže osoby z jednoho místa na druhé, vždy přímým kontaktem s infikovanou oblastí,“ vysvětluje MUDr. Alena Štukavcová z kožního oddělení Uherskohradišťské nemocnice a.s.

Znamená to, že mezi obvyklá místa jejich přenosu patří koupaliště, veřejné sprchy, ale i prostory, kde se střídají  různé bosé nohy, tedy šatny nebo koberce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

U vody  číhají  mnohé nepříjemnosti
Nikolce se po angíně objevila lupénka
Z dovolené si vozíme kožní infekci

„Bradavicemi trpí 5 až 7 % populace. Nejčastěji se vyskytují u dětí a dospívajících, a to v podobě tzv. bradavic pravých,“ doplňuje lékařka.

Bradavice pravé jsou na povrchu drsné a vyvinuté připomínají vzhledem květák. Obvykle se vyskytují na rukou, kolenech a loktech.

Naopak na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice, poddruh bradavic pravých. Vlivem tělesné hmotnosti se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže, takže mohou při chůzi bolet.

Jak na ně

Prakticky existují dva druhy boje proti bradavicím: pod lékařským dohledem, nebo samoléčbou. U většiny pacientů se kombinuje domácí léčba (v lékárně volně prodejné přípravky nebo přípravky na recept) s kryoterapií  v ordinaci kožního lékaře.

Kryoterapie neboli zmrazení bradavice tekutým dusíkem je jednou z nejznámějších metod. Používá se na oba druhy bradavic, tzn. pravé i plantární. Chirurgický zákrok je méně častý a spočívá ve vyříznutí či seškrábnutí.

 „Některé typy bradavic se odstraňují v místním znecitlivění, a to např. laserem či excochleací ostrou lžičkou. Klasické vyříznutí se zašitím zanechá jizvu, která může být stejně bolestivá jako původní bradavice. Hojné jsou i recidivy po zákroku, proto se od tohoto typu léčby ustupuje,“ vysvětluje MUDr. Štukavcová.

Konzervativní způsob sází na kyselinu salicylovou, eventuálně v kombinaci s dalšími látkami (kyselina mléčná, výtažek z vlaštovičníku, thuje, borová pryskyřice atd.),  po jejíž aplikaci zrohovatělé útvary postupně změknou, aby šly následně lépe mechanicky oddělit.

Při samoléčbě opatrně

Než se s bradavicí vypravíte k doktorovi, můžete vyzkoušet samoléčbu. Pozor však na různé domácí rady a neodborné manipulace (vymačkávání, vykousávání, vyškrabávání, řezání), kterými můžete daný stav naopak ještě zhoršit.

„Vhodnější způsob, jak se zbavit bradavic, rozhodně představují samoléčebné prostředky z lékáren,“ radí MUDr. Štukavcová.  Na trhu existuje řada produktů – například Wartner CRYO 2. generace, který funguje na principu. Aplikace bývá jednoduchá a mnohdy je klid již po prvním použití.

Další možností je svěřit se do rukou přírody. Léčivé účinky vlaštovičníku jsou známé – vždyť je to jedna z nejstarších metod, jak nevzhledné výrůstky na kůži odčarovat. Bradavice stačí opakovaně potírat prýštícím mlékem z čerstvě utržené léčivky. V žádném případě ale rostlinu nepožívejte, protože je jedovatá.

Buďte trpěliví

Na celkovou podporu imunity lze brát imunoglukan, což je výtažek z hlívy ústřičné, či homeopatické produkty. Doba podávání této doplňkové léčby se pohybuje v řádu několika měsíců.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob boje s bradavicemi, pamatujte, že do úplného vyléčení byste se měli vyhýbat rizikovým veřejným prostorům. Předejdete tak dalšímu přenosu.

tiz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Nepříjemných bradavic se můžeme zbavit i doma

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci