Z dovolené si nejčastěji dovezeme průjem, žloutenku a kožní infekci

14.5.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Už plánujete letní dovolenou? Nezapomeňte na očkování, vždyť z dovolené si nejčastěji dovezeme průjmy, horečnatá onemocnění a kožní infekce, sexuálně přenosné nemoci a žloutenky. Některým lze předcházet.

žloutenka, očkování, dovolená

Léto se blíží a s ním rovněž příprava na prázdniny a dovolenou. Kam letos pojedeme a který termín zvolíme? To se ptá se většina cestovatelů.

Před odjezdem je však dobré myslet také na svůj aktuální zdravotní stav, velmi důležitá je i prevence.

Aby se všechno pohodlně stihlo, měli bychom se poradit se svým lékařem či kontaktovat samotné očkovací centrum alespoň šest týdnů před odjezdem na dovolenou – doporučuje MUDr. Jan Rutsch (na snímku vpravo), vedoucí lékař Centra cestovní medicíny.

Podle statistik nás na cestách totiž nejvíce postihují, kromě úrazů, právě různá infekční onemocnění.

A mezi ty nejčastější choroby, kterým je navíc možné předejít očkováním, patří hepatitidy typu A a B.

Zbytečně neriskovat

Zdravotní stav na dovolené ovlivňuje řada faktorů. Kromě rizika spojeného s klimatem, výběrem dopravy, posunem časového pásma či aktivitami, které se lidé rozhodnou provádět, mohou právě infekční nemoci proměnit dovolenou v nepříjemný zážitek. Aby člověk zbytečně neriskoval, měl by se zajímat o destinaci, kam vyráží, a konzultovat svou přípravu s lékařem.

V cestovní medicíně existují povinná a doporučená očkování. Očkování proti hepatitidám A a B patří mezi doporučená očkování a lze ho považovat za cestovatelský základ, protože žloutenky jsou rozšířené na celém světě.

Neviditelná hrozba

„Mnoho pacientů s hepatitidou typu A často nedokáže říct, kde se nemocí nakazili. Zdaleka nejde jen o špinavé či čisté ruce nebo cestu za exotikou,“ připomíná MUDr. Jan Rutsch.


K přenosu viru hepatitidy A stačí dotknout se infikovaného předmětu a poté úst. Můžete vir pozřít v jídle, nápoji nebo i v kostce ledu. Asi třetina pacientů nedokáže zpětně identifikovat, kde se virem žloutenky typu A mohla nakazit.

„Nakazit se může i velmi čistotný člověk ve čtyřhvězdičkovém hotelu v běžných dovolenkových destinacích, a to klidně na jihu Evropy nebo u nás. Virus způsobující hepatitidu typu A je velmi odolný a vysoce infekční, a proto doporučuji očkování proti hepatitidám nejen do exotiky,“ dodává lékař.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Děti infekci přitahují. Umíte je ochránit?
Očkování na cesty předchází problémům
Ochrání před žloutenkou jen mytí rukou?

Další očkování, například proti břišnímu tyfu, japonské encefalitidě, dětské obrně či černému kašli, nebo léky proti malárii jsou doporučovány podle plánované destinace a itineráře cesty. Záleží na tom, zda plánujete putování pralesem nebo služební cestu do velkého města.


Žloutenka typu B se přenáší tělními tekutinami – krví či spermatem. Pozor na kosmetické salony, manikúru, pedikúru nebo piercing a tetování. Nejčastěji se hepatitida B šíří při nechráněném sexuálním styku.

Zodpovědnost na prvním místě

Zdravotní přípravu před odjezdem by však neměl podcenit nikdo. Při cesty do některých zemí je totiž povinné například očkování proti žluté zimnici, záznam o očkování potvrdí akreditovaná očkovací centra do Mezinárodního očkovacího průkazu. Pokud se jím cestovatel neprokáže na hraniční kontrole, do země ho nepustí.


Žluté bělmo bývá neklamným projevem žloutenky

Přestože očkování dokáže spolehlivě chránit proti infekčním nemocem, lidé by neměli zapomínat také na tzv. režimová opatření. Snažit se kontrolovat co a jak jedí, chránit se před pobodání hmyzem, pokousáním zvířaty, slunečním úžehem nebo se vyvarovat nepřiměřené zátěži.

„Zastávám názor, že neexistují zdravotně nebezpečné země, jen nebezpeční cestovatelé, kteří se chovají nezodpovědně a nestarají se o své zdraví,“ doplňuje MUDr. Jan Rutsch.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Z dovolené si nejčastěji dovezeme průjem, žloutenku a kožní infekci

Dovolená

23.8.2014   |   14:52   |   od: Ema
Já jsem si z dovolené zatím (ťuk, ťuk, ťuk) naštěstí neodvezla nic horšího, než ten průjem. Ovšem i ten dokáže hezky potrápit, obzvlášť když jsem nemívala problém s tím, že bych dostala průjem po návratu z dovolené, ale právě během dovolené. To totiž člověku pořádně naruší plány. Přečetla jsem strašně moc článků o cestovatelských průjmech, abych zjistila, čím to je, ale v podstatě jde zřejmě o kombinací tak nějak všeho – nervy, stravování, jiné prostředí.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 23. 8. 2014 14:52
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci