Ochrání nás před žloutenkou jen mytí rukou?

3.8.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Obáváte se žloutenky? Není divu. Nakazit se lze vcelku snadno a ani počet nemocných nijak rapidně neklesá. Zítra může choroba postihnout vás či vaše dítě. Jak se co nejlépe ochránit? Máte začít hned shánět vakcínu nebo stačí si jen pořádně mýt ruce?

žloutenka

V případě, že nejste očkovaní, jsou obavy z virové hepatitidy typu A na místě.

„Nejúčinnějším způsobem ochrany je skutečně očkování proti nemoci,“ potvrzuje MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

A pokud očkovaní nejste, na vakcíny nevěříte? Pak určitě dodržujte přísnou hygienu. Žloutenka typu A, které se říká Nemoc špinavých rukou, se přenáší právě znečištěnýma rukama a také kontaminovanou vodou nebo potravinami.

„U nakaženého člověka je tento virus přítomen ve stolici. Proto je nejdůležitější mytí rukou po použití toalety, ale i po příchodu do práce, školy či domů,“ uvádí MUDr. Zdeňka Jágrová.

Při poslední velké epidemii v roce 1979 onemocnělo v tehdejším Československu 32 tisíc lidí – nakazili se kontaminovanou jahodovou dření z Polska. Od té doby se žloutenka objevovala vzácně.

Proč tedy nemocných nijak v posledních letech neubývá?

„V populaci došlo k poklesu protilátek a lidé se k tomuto onemocnění stali více vnímaví,“ vysvětluje MUDr. Zdeňka Jágrová. Strach nemusí mít jen ti, kdo hepatitidu typu A již v životě prodělali, mají totiž proti ní protilátky.

Může vás zajímat

Bodlák ostropestřec může zachránit život
Proč energy drinky spojují s alkoholismem?
Netrpíte poruchou prokrvení nohou?

Žloutenka je zánět jater, vyvolaný různými skupinami virů. Její název je odvozený od průvodního příznaku – zežloutnutí kůže, sliznic či očního bělma žlučovým barvivem bilirubinem. To viry oslabená játra nedokáží z těla odbourávat.

Obvykle se žloutenka šíří spíše mezi dětmi, avšak v posledních letech je mnoho postižených i mezi dospělými. Na této skutečnosti se jednak podílí proočkovanost dětí, ale i to, že u dětí může onemocnění proběhnout bez zežloutnutí i větších obtíží a nemusí být tak ani diagnostikováno.

Jakmile se setkáme s virem žloutenky, nemoc se projeví po 14 až 50 dnech.

„Prvotní příznaky mohou připomínat chřipku. Nemocní si stěžují na únavu, nechutenství, slabost, bolesti zad, kloubů a břicha, zvrací a mají teplotu,“ vysvětluje MUDr. Zdeňka Jágrová.

Nakažený žloutenkou musí být podle našich zákonů hospitalizován. Zabrání se tak šíření choroby. Léčba trvá dva až čtyři týdny. Léky na hepatitidu typu A ale neexistují – léčí se klidem, přísnou dietou a vitamíny, které podporují funkci jater. Po propuštění čeká pacienty přibližně půlroční šetřící dieta.

Žloutenka typu A nemá trvalé následky, ale asi u 10 procent pacientů dochází ke komplikacím. Rekonvalescence tak může trvat až několik měsíců.

Podle typu viru, který játra napadl, rozlišujeme několik skupin žloutenek. Není tedy jen žloutenka typu A.

„Další typy virové hepatitidy se označují písmeny B, C, D, E. Pokud jde o typ B, tam se virus přenáší krví nebo pohlavním stykem. Typ C se přenáší nejčastěji krví – velmi často jí onemocní uživatelé drog. Typ D je vázaný na přítomnost viru B. Typ E je, obdobně jako typ A, přenášen tzv. fekálně-orální cestou,“ vysvětluje MUDr. Zdeňka Jágrová.

Nebezpečné jsou zejména typy B, C a D. Ty mohou přejít do chronického onemocnění, které může končit cirhózou či rakovinou jater (typ B a D u 5 až10 procent pacientů, typ C u 55 až 85 procent nemocných).

Chcete se chránit?

Začali jste přece jen uvažovat o očkování? Pak můžete navštívit buď svého praktického lékaře, nebo přímo očkovací centrum. Cena vakcíny proti hepatitidě typu A se pohybuje kolem 1100 korun za jednu dávku. „Účinkuje do dvou týdnů po aplikaci a působí jeden rok,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová.

Pokud se za 6 až 12 měsíců necháte přeočkovat, prodloužíte ochranu, která je téměř stoprocentní, až na 20 let. Děti doporučují lékaři očkovat od dvou let věku, výjimečně i po prvních narozeninách.

Vakcínou se lze chránit také před viry, vyvolávajícími žloutenku typu B. Cena je v rozmezí 800 až 900 korun za jednu dávku (doporučují se tři dávky).

Zejména pro teenagery a mladé lidi, kteří začínají žít pohlavním životem, je vhodná kombinovaná vakcína – účinkuje současně proti typům A i B. Její cena se pohybuje od 1100 do 1600 korun za jednu dávku (doporučují se tři dávky).

Většina zdravotních pojišťoven, v rámci svých očkovacích balíčků a preventivních programů, nabízí příspěvky na nadstandardní očkování. Informujte se proto přímo u své zdravotní pojišťovny.

ToM

Přečtěte si také


Diskuse: Ochrání nás před žloutenkou jen mytí rukou?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci