K těhotenství výrazně napomůže správný životní styl

24.2.2012 00:30   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Neplodnost postihuje deset až patnáct procent párů. Mezi časté příčiny patří obtíže, spojené s ovulací a sníženou kvalitou spermií. Problémům se dá poměrně snadno předejít – správným, aktivním životním stylem a zdravou, vyváženou stravou.

tehotenství, výživa

Cestě za odbornou pomocí do reprodukčního centra by proto měla nejdříve předcházet změna stravovacích návyků obou partnerů. Jde o snahu povzbudit tělo a dostat jej do optimální kondice.

„Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, které nemohly otěhotnět,“ říká specialistka na výživu Monika Divišová (na snímku vpravo) z renomovaného pražského centra Wellnessia.

„Společně jsme se zaměřily na důslednou změnu jídelníčku, pročištění organismu a bylo-li to zapotřebí, tak i na následnou redukci hmotnosti. Tělo se dostalo do přirozené rovnováhy a otěhotnění již nebyl problém,“ vysvětluje.

U mužů zase důkladná očista těla a doplnění důležitých živin může vhodně podpořit kvalitu a pohyblivost spermií.

Dostat tělo do rovnováhy

Co tedy doporučit dvojicím, které touží po miminku a zatím se o ně marně pokoušejí?

„Kromě psychické pohody se nepochybně vyplatí zapracovat na očistě jídelníčku a posílení organismu dostatečným množstvím všech potřebných živin,“ radí Monika Divišová.

Mnoho lidí se například domnívá, že udělali velký krok ke zdravé stravě, když si k obědu namísto knedlíků dají brambory. Specialistka na výživu však doporučuje mnohem zásadnější rozhodnutí, tedy skutečné vylepšení jídelníčku:

„Ubrat vše, co tělo zatěžuje a dodává minimum živin – smažená jídla, bílou mouku, sladkosti, alkohol, hotová jídla, instantní potraviny, umělá sladidla, ztužené tuky – a naopak přidat potraviny tělo posilující, což je syrová zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka, správné tuky…“

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

Pro každý denní chod si z našeho přehledu vyberte
libovolné jídlo.
Jakákoliv kombinace pokrmů zaručuje, že váš
denní příjem energie bude v doporučeném rozmezí
a nepřekročí hodnotu 5500 kJ.

Pokud jste vystaveni výraznému stresu, trpíte nadváhou či problémy se zažíváním, je vhodné začít řešit výživou nejdříve tyto obtíže:

„Tělo tím dostanete do větší harmonie, což má na těhotenství velký vliv. Drastické diety nejsou v tomto případě ideálním řešením – určitě vyhledejte odbornou pomoc,“ doporučuje Monika Divišová.

Odborné studie i zkušenosti Moniky Divišové říkají, že pokud se nastávající maminky stravují opravdu zdravě, pak celkový průběh těhotenství, porod a šestinedělí bývají přirozené a nekomplikované.

Dostává-li tělo během těhotenství všechny potřebné živiny v dostatečné míře, má to samozřejmě příznivý vliv na zdraví plodu. Navíc žena přibere jen přiměřených osm až deset kilo, která jdou po porodu velmi snadno dolů.

Nově osvojený stravovací a pitný režim by tudíž určitě neměl skončit s vytouženým otěhotněním.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Titulní foto: z kolekce Pietro Brunelli

Přečtěte si také

Diskuse: K těhotenství výrazně napomůže správný životní styl

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci