Génius? Hyperaktivní raubíř? Rozhodne DHA již v těhotenství

28.12.2013 00:00   |   Děti
Zbožňujete své aktivní dítko, ale někdy si naopak přejete, aby se zklidnilo a hrálo si alespoň chvíli v klidu? Nejspíš jste měli v těhotenství málo DHA a teď zápasíte s hyperkativním potomkem…

hyperkaitnví

Více klidu si přeje i učitelka, která s vámi opakovaně probírá jeho nesoustředěnost a neustálé vyrušování. Není se co divit. K nejsilnějšímu projevu hyperaktivity, neschopnosti delší koncentrace, dochází právě v době nástupu do základní školy, kdy jsou děti poprvé vystaveny určité kázni a pevnému řádu.

Dobrou zprávou je, že hyperaktivita se dá alespoň u většiny dětí výrazněji ovlivnit. Chcete-li se jí vyvarovat, nebo alespoň snížit její projevy u dalšího potomka, musíte své tělo zásobit DHA již v době těhotenství.

Mozku chybí kyseliny

Jednou z příčin hyperaktivity je mimo jiné nedostatek DHA, neboli dokosahexaenové kyseliny, která patří mezi nejvýznamnější omega-3 mastné kyseliny v našem těle, přednostně v mozku.

„Klinické výzkumy ukázaly, že u maminek, které v těhotenství a v době kojení měly dostatek DHA, dochází u jejich dětí k nižšímu výskytu hyperaktivity, poruch soustředění, učení a paměti,“ říká RNDr. Pavel Suchánek (na snímku vpravo).

Maminky tak mohou prostřednictvím DHA snížit riziko budoucích obtíží spojených s hyperaktivitou, ale lze i ovlivnit intelektuální a psychomotorický vývoj dítěte.

DHA je součástí nervových obalů, a proto má i zcela zásadní vliv na přenos impulsů v nervové soustavě, tedy na schopnost a rychlost s jakou reagujeme na podněty.

Dalším místem, kde se v těle DHA koncentruje, je sítnice oka a oční nerv. Proto je již potvrzen její pozitivní vliv na vývoj zraku, koordinaci zrakového ústrojí s celkovou motorikou.

Nedostatek začíná u matky

Dítě je v těhotenství primárně zásobováno DHA z těla matky. Nemá-li maminka dostatek DHA v potravě, může se stát, že potřeby dítěte bude pokrývat maminka z vlastních zdrojů, respektive z vlastních mozkových zásob DHA.

Tato souvislost má logicky negativní vliv na její vlastní pozornost například i náladu, podrážděnost a tedy i celkový psychický stav.

Seriál o hyperaktivních dětech:

Výchova z kloubů vymknutá
Nezlobí, vaše dítě je jen hyperaktivní
Zlobit je normální, nechtějte slušňáka
Jak zvládnout skutečné zlobidlo

„U miminka dochází ke zcela zásadnímu rozvoji mozku ve druhém trimestru těhotenství. Tehdy má plod zvýšenou potřebu DHA, kterou si však sám nedokáže vytvořit, a je proto zcela závislý na příjmu DHA od své matky. Stejně je tomu i po celou dobu kojení,“ říká RNDr. Pavel Suchánek.

Důležité je upozornit, že hladina DHA, která činí v mateřském mléce okolo 57 % všech tuků, kolísá v závislosti na stravě maminky.

Příznivého účinku se dosáhne při denním příjmu alespoň 250 mg DHA. To je dávka poměrně vysoká vzhledem k malé konzumaci potravin bohatých na DHA v České republice. Proto je vhodné v době těhotenství a během kojení zajistit dosažení této dávky z jiných zdrojů.

Rybí tuk? Na zdraví!

Bezkonkurenčně nejhojnějším zdrojem DHA v potravě jsou ryby a přesněji rybí tuk. Příhodné je jíst především ty tučnější, jako je losos, makrela, nebo sardinky, a to přibližně dvakrát týdně. Jejich typická chuť a pach však vyhovují jen málokteré těhotné ženě, o rybím tuku nemluvě.

Navíc bychom neměly podceňovat zprávy o stále se zvyšujících hodnotách toxinů a těžkých kovů v tuku ryb, které se do zejména mořských ryb dostávají z vod kontaminovaných průmyslovým odpadem.

Možnou alternativu, jak zajistit sobě i miminku dostatečný příjem kvalitního a bezpečného DHA, proto představují doplňky stravy určené speciálně těhotným a kojícím ženám, například od Femibionu. O nich se ale raději poraďte s vaším ošetřujícím lékařem.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Génius? Hyperaktivní raubíř? Rozhodne DHA již v těhotenství

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci