I půlhodinové cvičení může být účinné – pomáhá termoterapie

12.10.2012 00:00   |   Hubnutí
K hubnutí mám motivaci a nechybí odhodlání. Ale kde vzít čas? Vždyť na cvičení musím někam zajít, hodinku tam pobýt a další minuty sebere cesta domů…

hubnutí

Podobné stesky jistě znáte i vy a hned řekněme, že to nemusí být žádné výmluvy. Aby se náš organismus zahřál, je třeba cvičit přibližně dvacet minut. Po tuto dobu spotřebováváme energii především ze svalového glykogenu – takzvaný svalový cukr. Až po této době začneme při aerobní tepové frekvenci (tzn. klidová frekvence plus 30 až 40 tepů) uvolňovat energii přednostně z mastných kyselin.

Abychom zaznamenali viditelný úbytek tuků, je třeba v této fázi cvičit alespoň 12 minut. Jsou to jednoduché počty: cvičíme-li 30 minut, končíme právě ve chvíli, kdy to začíná mít pro hubnutí význam! Naštěstí pro nás odborníci našli způsob, jak si cvičení zkrátit a zároveň zachovat jeho účinnost.

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

Pro každý denní chod si z našeho přehledu vyberte
libovolné jídlo.
Jakákoliv kombinace pokrmů zaručuje, že váš
denní příjem energie bude v doporučeném rozmezí
a nepřekročí hodnotu 5500 kJ.

Zahřejte se v termoboxu

Termoterapie je dlouhodobě využívána při léčbě nemocí či přípravě na sportovní výkon a po jeho ukončení. Již více než 40 let je však znám také její pozitivní účinek při zapojení do tréninkového programu lidí s nadváhou a obezitou.

Jako jedni z mála tuto metodu využívají v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®. „Cvičení máme nastavené tak, aby bylo maximálně efektivní pro hubnutí, a proto cvičíme vždy 25 minut v aerobní zóně tepové frekvence,“ informuje odborná terapeutka Kristýna Galová.

„Delší cvičení by u netrénovaných lidí vedlo k tomu, že cvičení začne mít vytrvalostní charakter a zase nastane fáze přednostní spotřeby energie ze svalového glykogenu. Celková doba cvičení přitom nemusí přesáhnout půl hodiny, využíváme totiž takzvaného termolůžka,“ dodává Kristýna Galová.

„Termoterapie pomůže organismus zahřát a zkrátit tak následné dosažení aerobní zóny za pouhé tři minuty, klasickou rozcvičku tak úplně nahradí. Navíc je vhodná i pro klienty se zdravotním omezením a nízkou kondicí,“ vysvětluje.

Dvakrát týdně

Jak doplňuje její kolegyně Gabriela Knosová také samotné cvičení probíhá v termolůžku, které je překryté plexisklovou kopulí. Jako zátěž klient využívá nejčastěji váhu vlastního těla, případně odpor v rozsahu 1,5 až 6 kilogramů (nižší zátěž se více využívá při cvičení na hubnutí, kdežto vyšší zátěž na formování postavy).

„Standardně se cvičí při teplotě prostředí 20 až 22 °C, fyzicky zdatní klienti bez zdravotních kontraindikací zvládnou i 26 až 28 °C,“ říká Gabriela Knosová.

Klienti cvičí dvakrát týdně, přičemž u každého je zapojení programu individuálně posuzováno. Často se stává, že ač zpočátku není vhodný (například v důsledku vysokého stupně obezity), po zhubnutí prvních kilogramů se zdravotní stav zlepší natolik, že klient s cvičením může začít a hubnutí tak podpořit.

Každý další trénink má na klienta pozitivní vliv a je to vidět na jeho výkonu, změně hmotnosti, tělesných objemů i změně zastoupení tuku a svalů na celkové tělesné hmotnosti.

Skvělý pomocník

Při termoterapii působí na organismus termické podněty, které způsobují fyzikální a biochemické změny v tkáních. Zvýšením teploty vnějšího prostředí se zvýší i tělesná teplota a nastane rozvoj standardních biochemických změn organismu:

  • rozšířují se cévy,
  • zvyšuje se prokrvení,
  • uvolňuje příčně pruhované svalstvo a křeče (myorelaxační a spazmolytický účinek),
  • zlepšuje se pružnost vazivových tkání a snižuje svalový tonus (napětí),
  • zlepšuje se výživa orgánů i jejich funkce,
  • tlumí se bolest,
  • povzbuzují imunitní reakce,
  • zrychluje se srdeční činnost,
  • zvyšuje se dechová frekvence,
  • stoupá spotřeba kyslíku.

Metodu pozitivní termoterapie využívá Institut kompliment® ve svých redukčních programech jako formu takzvané pasivní rozcvičky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Barevné jídlo nám pomůže zhubnout
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte správně!
Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte

Za polovinu času

„Doba působení suchého tepla v termoterapeutickém boxu je 20 minut a po začátku cvičení se do dvou až tří minut dosáhne aerobní zón/tepové frekvence. Na rozdíl od klasické tréninkové jednotky, která trvá minimálně 45 až 60 minut, se tak v Institutu kompliment® cvičí jen 30 minut,“ vysvětluje odborná terapeutka Gabriela Knosová.

Výhodou termoterapie je také fakt, že bez ohledu na tělesnou hmotnost a kondici zabezpečí relativně totožnou připravenost klientů na pohybovou zátěž. Také výdej energie během cvičení je rovnoměrný, protože cvičební série jsou postavené tak, že klient vydrží cvičit v optimálním cvičebním tempu po celou tréninkovou jednotku.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: I půlhodinové cvičení může být účinné – pomáhá termoterapie

Termobox

15.2.2017   |   16:56   |   od: Lea
Dobrý den, nevíte prosím někdo, jestli je možnost cvičení v termoboxech v Praze? Před lety jsem navštěvovala malostranské studio, které ale zrušili.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 15. 2. 2017 16:56
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci