K hubnutí potřebujete motiv, reálný cíl a radu

26.9.2012 00:00   |   Hubnutí
Tak jako má každý jiný motiv pro hubnutí, tak i samotná redukce tělesné hmotnosti probíhá u každého jinak. Někdo hubne bez problémů a snadno, kdežto jiný se trápí a točí se v bludném kruhu jojo efektu.

hubnutí

Hubnutí velmi silně ovlivňuje nejen odlišný mužský a ženský přístup, ale také naše povaha, vůle a především síla motivace, se kterou se do něho pouštíme.

Je rozdíl muž – žena?

Při hledání motivů hubnutí je zajímavé vzít v potaz rozdíl v mužském a ženském přístupu. Muži. velmi obecně řečeno. hubnou, protože musí a ženy proto, že chtějí. Tuto tezi potvrzují výsledky průzkumu mezi 1500 respondenty, který se uskutečnil v Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zhubnout může každá postava – kulička, hruška i véčko
Sedm největších omylů, kvůli kterým nehubnete
Jak nastartovat hubnutí? Nalaďte si metabolismus!

Ze zdravotních důvodů hubne celých 57 procent mužů oproti pouze 21 procentům žen. Naopak, ženám jde především o to, vypadat dobře a líbit se – tento důvod uvedlo 54 procent žen a jen 18 procent mužů. Kolem 20 procent lidí hubne kvůli vyššímu sebevědomí a mezi další důvody lze zařadit práci, tlak partnera a okolí, životní jubilea a společenské příležitosti.

Záleží i na povaze

Nejen x a y chromozomy ovlivňují přístup k redukci tělesné váhy, důležitá je i naše povaha.

„Racionální jedinci mají mnohem větší předpoklad úspěchu, protože jsou vytrvalí, dokážou zatnout zuby a reálně si představit svoji vysněnou váhovou metu. Naopak emotivní typy často oddalují počátek redukčního programu,“ vysvětluje odborná terapeutka Gabriela Knosová z Institutu kompliment®. „Proto také mnohdy snažení ukončí předčasně a vrátí se do svých starých kolejí.“

Všeobecně se však do kategorie nejméně úspěšných lidí řadí ti, kteří se hubnout nerozhodli ze své vůle, ale na přání někoho jiného – rodičů, partnera či nadřízených v práci. Nemají totiž dostatečně silnou motivaci k dosažení stanovaného cíle.

Motivace jako alfa a omega

Snížení tělesné hmotnosti nezahrnuje pouze prvotní rozhodnutí „chci už konečně zhubnout“, ale jedná se o dlouhodobý proces, během kterého nás čekají mnohé nástrahy. Počáteční motivace pozvolna oslabuje a do cesty se staví překážky, které mají jednoho společného jmenovatele – slabou vůli.

„Motivační a psychologické aspekty častokrát rozhodují o úspěchu nebo neúspěchu hubnutí. Udržet správnou motivaci klienta po celou dobu procesu redukce tělesné hmotnosti, tedy ve fázi aktivního hubnutí, ale i v čase stabilizace a udržování hmotnosti, je proto úlohou každého správného odborníka na hubnutí,“ upozorňuje Gabriela Knosová.

Stanovte si reálné cíle

Pro udržení správné intenzity motivačního náboje je kromě osobního vnitřního rozhodnutí důležité také to, aby redukční program přinášel reálné, měřitelné, citelné a viditelné výsledky. Pokud jsme každý týden schopni zaznamenat úbytek váhy, tělesného objemu a cítíme se lehčí a plní energie, máme chuť v našem snažení pokračovat.

ENERGETICKÉ TABULKY POTRAVIN

Potřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu
mají potraviny, které si zrovna chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho si dát,
abyste dodrželi energetický limit
.

Motivační náboj a tolik potřebnou disciplínu pomáhají udržet i vzory v našem okolí, například úspěchy dalších účastníků redukčního kurzu, podpora rodiny, přátel a okolí. I v tomto případě platí známé přísloví, že ve dvou se to lépe táhne a pomoc odborníka je zde nadmíru užitečná.

Odborník pomůže

Pravidelné schůzky s odborníkem (alespoň jednou týdně) totiž přinášejí možnost konzultace veškerých problémů spojených s hubnutím. Včasným odhalením a napravením chybných postupů v procesu redukce hmotnosti se předchází zbytečnému trápení a následnému oslabování motivace.

„Disciplínu klienta v redukčním režimu pomáhá udržovat pravidelné monitorování dosáhnutých výsledků, analýza jídelníčku, kontrola stanovených úkolů, individuální cvičení pod odborným vedením a dopředu dohodnuté termíny setkání. I díky tomu je míra úspěšnosti setrvání v programu a jeho ukončení velmi vysoká, a to až kolem 98 procent,“ doplňuje Gabriela Knosová.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: K hubnutí potřebujete motiv, reálný cíl a radu

Jak zhubnout?

21.2.2016   |   17:28   |   od: Pája
Chtěla bych se zeptat, jak zhubnout tak 5 až 10 kg a zbavit se špeku?
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 21. 2. 2016 17:28
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci