Zhubnout může každá postava – kulička, hruška i véčko

23.7.2012 14:30   |   Hubnutí
Mít postavu jako ze žurnálu je snem každého z nás. Než začnete pátrat po zázračných prostředcích na hubnutí zaměřte se na vlastní rodinu.

hubnutí

„Geny, které dědíte, neurčují jen barvu očí, výšku nebo rychlost metabolismu, ale i to, jaký somatotyp jste, tedy jaká je morfologická struktura vašeho těla,“ vysvětluje odborná terapeutka Gabriela Knosová (na snímku vpravo) z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Genetika ovlivňuje tvar našeho těla více než z padesáti procent a geneticky determinováno je i rozložení tuku v něm. Poměr pasu a boků z jedné poloviny, obvod samotného pasu pak dokonce ze dvou třetin.

Jinými slovy řečeno: To, jakou máme postavu, si vybrat nemůžeme, avšak s jednotlivými typy je možné pracovat, tvarovat je a efektivně hubnout.

A právě to je důvod, proč každému při redukci nadváhy zabírá něco jiného. Každý redukční program totiž musí být originální a přizpůsobený nejen konkrétnímu somatotypu, ale i konkrétnímu jedinci.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?
Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
Desatero rad na ozdravení životního stylu

Jakou postavu máte?

  • Typ VÉČKO

Vaše postava je atletická. Máte širší ramena a boky, štíhlé nohy, malý zadek, relativně silnější svaly a střední až silné kosti. Pokud přiberete, tuk se vám uloží v oblasti břicha a na zádech.

„Většina žen, které navštíví Institut kompliment®, touží právě po tomto typu postavy,“ popisuje situaci Gabriela Knosová. Důvod je jednoduchý:

„I když taková postava přibere, daří se to docela dlouho skrývat vhodně voleným oblečením a navíc jsou výsledky jejího hubnutí velmi rychle viditelné.

Pokud máte takovouto postavu a snažíte se shodit nějaká kila, z jídelníčku vyřaďte slané dobroty, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky, krekry... Omezte hovězí a vepřové maso, chléb a kynuté buchty. Zaměřit byste se naopak měli na lehčí stravu: ryby, nízkotučné mléčné výrobky, ovoce, zeleninu...

Pro váš typ postavy je pak velmi vhodné aerobní a vytrvalostní cvičení a pro zvýraznění křivek některé posilovací cviky.

  • Typ HRUŠKA

Tuk, který se ukládá od pasu dolů, je typický pro gynoidní postavy. „Takové tělo vypadá spíše jako hruška. Má velký zadek, širší boky, pevnější stehna a ženy trápí nejčastěji,“ říká odbornice z Institutu kompliment® a dodává, že u takovéto postavy se také velmi často objevuje celulitida a hubnutí vyžaduje specifický přístup i trpělivost.

„Ženy, které se takovouto postavu trápí, pak navíc velmi často dělají tu chybu, že si pro své spodní partie vybírají silová cvičení. Nejen, že nezhubnou, ale tím, že naberou svalovou hmotu, jejich stehna ještě zmohutní.“

ENERGETICKÉ TABULKY POTRAVIN

Potřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu
mají potraviny, které si zrovna chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho si dát,
abyste dodrželi energetický limit
.

Gynoidní typy by měly ze svého jídelníčku vyloučit hlavně sladkosti, smetanové a máslové krémy, těstoviny s tučnými omáčkami a sladká jídla. Základem jejich úspěšného hubnutí je aerobní cvičení a na vyvážení proporcí postavy posilovací cviky trupu a horních končetin.

  • Typ KULIČKA

Široká ramena, kulaté boky a zadek jsou charakteristické pro centrální typ postavy. Tuk se jim na těle ukládá víceméně rovnoměrně a působí celkově kulatěji a silněji, než co ve skutečnosti ukazuje jejich BMI.

„Tento typ velmi rychle přibírá, jeho výhodou ale je, že stejně rychle také shazuje. A to po celém těle,“ vysvětluje Gabriela Knossová. Aby hubnutí bylo co nejefektivnější, je potřeba dávat velký pozor na správné rozložení výdaje a příjmu energie v průběhu celého dne. Odpoledne a navečer je třeba minimalizovat příjem sacharidů a zaměřit se zejména na zeleninu a bílkoviny.

V těle nahromaděný tuk jim pomůže spálit aerobní cvičení v kombinaci s posilovacím cvičením zaměřeným na záda a břicho. Štíhlejšího vzezření pak dosáhnou zlepšeným držením těla.

  • Typ DÍTĚ

Dětská postava je taková, která má nevýrazný pas, menší prsa, útlé boky i ramena a malý zadeček. To vše dohromady pak způsobuje, že vypadá mladistvě rovněž ve starším věku.

Kritickým místem dětského typu postavy je pas a břicho. Při vyšší nadváze se ukládání tuku často spojuje se srdečními chorobami.

V Institutu kompliment® proto klientkám s dětským typem postavy radí, že své hubnutí podpoří pravidelným příjmem potravy tři až pětkrát denně a že by každé jídlo mělo obsahovat především kvalitní bílkoviny, hodně zeleniny a jen malou dávku sacharidů. Z jídelníčku je tedy nutné vyloučit zejména cukrovinky, bonbóny a čokoládu.

Kromě aerobního cvičení je pak třeba do tréninku zařadit cviky na posílení svalů a zpevnění celého těla.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Zhubnout může každá postava – kulička, hruška i véčko

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci