Dosloužil toner v tiskárně? Jak vybrat nový a nevyhazovat peníze

9.10.2012 00:00   |   Peníze
Tiskárna k počítači patří k běžnému vybavení domácností, obsluha tiskárny už ale tak úplně všem zažitá není. Hlavně s používání náplní často uživatel tápe.

náplně do tiskárny

Ať už se jedná o tiskárnu laserovou nebo inkoustovou, obě potřebují pravidelně „krmit“ tiskovými náplněmi. Co dělat, když se vypotřebují? Co si počít se starou náplní? Jak vybrat novou a ušetřit?

Dvakrát měř, jednou řež!

Novou tiskárnu si můžete domů pořídit už v ceně od jednoho tisíce korun. Avšak průměrná cena originálního toneru či inkoustové kazety může být i dvojnásobná.

„Proto si ještě před nákupem rozhodně prověřte také cenu nové tiskové náplně pro váš konkrétní model,“ radí Roman Novotný (na snímku vpravo) ze serveru tonermania.cz.

„Vy i vaše peněženka předejdete nepříjemnému překvapení při nákupu náplně nové. Stejně tak s ohledem na cenový poměr tiskárna/náplň doporučuji i samotný výběr nového toneru či inkoustové cartridge dobře promyslet,“ dodává Roman Novotný.

Má to váš toner „za pár“?

Podle toho jak často tisknete, vydrží náplň v tiskárně průměrně půl roku až rok. První příznaky docházející náplně mohou být vybledlé barvy a nevzhledné pruhy či vynechávání některých oblastí natištěné stránky. Moderní tiskárny navíc dokáží varovat pomocí informační „bubliny“ na spodní liště plochy vašeho počítače.

„Pokud jste tiskárnu delší dobu nepoužívali, máte relativně nový toner, a přesto zaznamenáváte problémy, zkuste kazetu vyjmout a řádně protřepat. Při delší nečinnosti tiskárny se totiž tiskový prach nebo inkoust usazuje,“ zní praktický tip odborníka.

Patří starý toner do koše?

Pokud náplň dosloužila, nevyhazujte ji do běžného odpadu, většina výrobců nabízí sběr použitých tonerů a cartridgí zdarma. Navíc pokud chcete ušetřit, můžete si toner nechat znovu doplnit. Bude vám tak sloužit další životní cyklus.

„O možnosti likvidace nebo dalšího využití toneru či kazety se doporučuji poradit při koupi tiskárny. Našim zákazníkům například nabízíme možnost použitou kazetu znovu doplnit, přičemž se zaručujeme za stoprocentní výsledek. Tím zákazník jednak ušetří a dochází také ke smysluplné recyklaci,“ doplňuje Roman Novotný.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Mám si vzít hypotéku, nebo raději spořit?
Deset největších finančních zlozvyků
Triky, které ušetří pár tisíc ročně

Originál, renovace nebo...?

Kupujete-li do své tiskárny novou náplň, máte tři možnosti:

1 - Originální toner či inkoustová cartridge (kolem 1300 Kč)
Získáte garantovanou kompatibilitu, kvalitu tisku a barevnou stálost (barvy tisku vydrží dlouho syté, neblednou). Originální tonery se hodí pro ty, kterým záleží na stoprocentní tiskové kvalitě a jsou si za ni ochotni připlatit. Tuto volbu bych doporučoval ke zvážení například všem, kteří doma často tisknou fotografie. Cena originálů je však oproti ostatním dvěma volbám často -dvoj i trojnásobná.

2 - Nové kompatibilní tiskové náplně (asi 650 korun)
Nové náplně v doposud nepoužitých obalech od jiného výrobce, než je značka tiskárny, nabízí typicky jen nepatrně nižší tiskovou kvalitu než první možnost. Riziko vadného kusu a možného poškození tiskárny je velmi nízké. „Procento reklamovaných kusů je u těchto tonerů a inkoustů stejně nízké, jako u originálních výrobků. Z mého pohledu se jedná o rozumnou volbu,“ říká Novotný.

3 - Renovované (repasované) tiskové náplně (300 – 600 Kč)
Jedná o použité obaly, do kterých je znovu doplněn tiskový prášek či inkoust. Kvalita tisku, stejně jako spolehlivost, u nich mohou být na různých úrovních. Solidní výrobci nabízí záruku kompatibility a kromě doplnění prachu či inkoustu také výměnu nejvíce namáhaných součástek. Hodně ušetříte, ale nesmíte mít přílišné nároky na kvalitu tisku.

„V tomto případě maximálně dbejte na výběr spolehlivého prodejce. Nekvalitně provedená renovace totiž může vést až k poškození tiskárny,“ varuje Novotný.

Dále už jen pro dobrodruhy

V prodeji jsou také sady na doplnění toneru či cartridge v domácích podmínkách. Jak říká Roman Novotný, tato volba je jen pro dobrodruhy. „Renovace toneru má smysl jen tehdy, je-li provedena odborníky. Samotný proces vyžaduje profesionální nástroje a znalosti.“

Výsledek renovace provedené „na koleni“ bývá typicky v lepším případě takový, že tiskárna odmítne nový toner přijmout. „V horším případě může dojít k vážnému poškození tiskárny a nutnosti nákladných oprav. Tyto sady navíc řeší pouze výměnu prachu nebo inkoustu, ale ostatní namáhané součástky zůstávají v opotřebovaném stavu,“ vysvětluje Roman Novotný.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci