Potřebuji výživné na sebe. Mám se soudit?

11.10.2012 00:00   |   Peníze
Jana se rozvádí. Její manžel si našel mladší a pravidelně jí podváděl. Na výživném na syna Lukáše se bez problémů domluvili. Existuje však možnost, aby Jana požadovala výživné i na sebe. Má do toho jít?

výživné

Jana je na mateřské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek ve výši 7600 korun. K tomu pobírá příspěvek na dítě ve výši 500 korun. Její příjem tak činí přibližně 8100 korun měsíčně. Manžel je zaměstnán jako technik a vydělává 18 000 korun. Současně se Jana s manželem dohodla na výživném ve výši 3000 korun měsíčně.

Zvažte vše s právníkem...

Naše bojovnice si spočítala, že kdyby vedle výživného na Lukáše získala i výživné na sebe, mohla by si výrazně zlepšit svou finanční situaci. Má tedy do toho jít? Výživné pro partnera, či bývalého partnera je opatření, které má chránit v podstatě toho z manželů, který je rozvodem vážně sociální postižen. Pokud tedy jeden z manželů rozvodem vážně utrpí a jeho situace se v důsledku rozvodu výrazně zhorší, má možnost využít institutu výživného.

Může vás zajímat

Máme hypotéku a rozvádíme se – co teď?
Deset největších finančních zlozvyků
Vaše opomenutí je job pro advokáty a exekutory

Podmínky pro přiznání výživného jsou však poměrně přísné. Výživné rozhodně nemá sloužit jen jako prostředek pro zlepšení finanční situace druhého manžela, či jako odplata za způsobená příkoří. Především je to určitá pomoc v těžké situaci způsobené rozvodem, kterou si manžel /ka sám nezavinil a kterou ani nemůže sám ovlivnit.

Platí také, že neopodstatněné požadování výživného před soudem se může výrazně prodražit. Jana by se proto neměla v této věci řídit svým oblíbeným heslem, že „za zkoušku nic nedá“.

...aby se vám situace nevymstila

V uvedeném případě není rozdíl v příjmech manželů výrazný. Navíc Jana je zdravá a silná žena. Pokud manžel ze svých 18 000 korun příjmu uhradí výživné na Lukáše 3000 korun, zbude mu 15 000 korun.

Naopak Jana si přilepší na 10 100 korun. Pokud by navíc prošel její návrh na výživné na manželku ve výši 4000 korun, pak by se jejich finanční situace radikálně obrátila. Jana by získala každý měsíc na sociálních dávkách a na výživném celkem 14 100 korun, zatímco jejímu manželovi by zbylo pouhých 11 000 korun.

Je tak velmi nepravděpodobné, že by Jana mohla u soudu uspět a to i s požadavkem výrazně nižší částky.

Avšak Janě se požadavek na výživné může vymstít. Pokud si její manžel vezme právního zástupce, aby ho zastupoval v soudním řízení, bude Jana odsouzena kvůli neúspěchu ve věci k uhrazení nejen soudního poplatku, ale i k uhrazení nákladů na právní zastoupení manžela, které může vyskočit až skoro na 50 000 korun.

Kdy může být výživné přiznáno

Jak už bylo řečeno, výživné má zmírnit negativní dopady rozvodu toho z manželů, který jím utrpěl a zároveň rozvod nezavinil. Příkladem může být případ, kdy se manžel těžce zraní a zůstanou mu trvalé zdravotní následky. Manželka odejde, protože se o něch nechce starat.

V případě, že manželka pracuje a má vyšší příjem, než její nemocný (a třeba i invalidní) manžel, je velmi velká pravděpodobnost, že soud manželovi výživné přizná.

Podobně by po rozvodu dopadla i manželka na mateřské dovolené. Nemá možnost si na vlastní výživu a výživu dítěte vydělat prací, proto může úspěšně požadovat výživné po manželovi, nebo bývalém manželovi, který vydělává výrazně více, než činí její příjmy.

Příklad z praxe? Například rozvedená manželka, jež musá vyjít s rodičovským příspěvkem 7600 korun žádá výživné na sebe po exmanželovi, jež má jako projektový manažer příjem 53 000 korun. Žena má velkou šanci, že soud jí výživné od manžela přizná, a to poměrně vysoké.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Potřebuji výživné na sebe. Mám se soudit?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci