Půjčit si auto v zahraničí může dovolenou hodně prodražit

8.8.2012 00:00   |   Peníze
Ideální představou většiny českých turistů je při dovolené procestovat okolí dané destinace. Praxe ale hovoří o tom, že pronájem auta v zahraničních půjčovnách je často rizikovou záležitostí.

půjčení auta

Na co si dávat pozor? V naprosté většině případů totiž místní půjčovny zahrnují do ceny neprůhledná pojištění, neproježděné palivo a běžnou praxí je i napočítávání škod na voze, které klient nezpůsobil.

Volte renomované

Neopatrné zapůjčení auta v zahraničí může dovolenou prodražit v řádu tisícikorun. Platí pravidlo, že renomované nadnárodní společnosti se chovají ke klientům férověji než místní firmy. Totiž ceny, které jsou zdánlivě u místních autopůjčoven nižší, bývají pouhým vábidlem.

bouračkaMůže vás zajímat

Co nabízejí asistenční služby pojišťoven
Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Nepřijdu o bonusy u jiné pojišťovny?

„Známé autopůjčovny pravidelně obměňují celý vozový park, auta splňují veškeré bezpečnostní standardy. Důležité je, že renomované autopůjčovny se o své klienty postarají v případě nouze. Samozřejmostí je i volba doplňkových služeb podle přání klienta,“ uvádí Pavla Pulchartová z portálu Letuška.cz, která se zprostředkování pronájmů aut v zahraničí řadu let věnuje.

Lepší je rezervace

Stejně jako u koupě letenky nebo zájezdu i u pronájmu vozidla v zahraničí platí, že včasná rezervace vám ušetří peníze. „Zajištění pronájmu vozu předem sníží cenu i o desítky procent,“ potvrzuje Pavla Pulchartová z Letušky.cz. Zvláště se to týká USA, kde je pronájem vozu takřka nezbytnou součástí většiny cest.

Dalším nejčastějším nešvarem autopůjčoven jsou machinace s pojištěním auta. „Ve většině tarifů je základní pojištění zahrnuto v ceně. Klient by si však měl dát pozor, co podepisuje ve smlouvě při převzetí vozu. Nejčastější jsou právě reklamace za stržené částky z karty, kdy klient ve smlouvě nevědomky podepsal připojištění za havárii nebo krádež vozu,“ říká Pulchartová.

Zkontrolujte nádrž

V každém případě platí, že při každé výpůjčce je nutné zkontrolovat nádrž, která by měla být vždy plná a klient by ji měl i plnou vrátit. Pokud tak klient neučiní, bude nepříjemně překvapen výší částky stržené z karty, která je často vyšší, než by stálo natankování plné nádrže.

Aby vám výpůjčka auta v zahraničí neudělala v peněžence průvan, je dobré si tedy před plánovanou cestou rezervovat auto s dostatečným předstihem. Pokud se rozhodnete pro pronájem vozu až v zahraničí, rozhodně jděte do renomované autopůjčovny. V každém případě si ale před dovolenou zjistěte podmínky a rizika výpůjčky aut v dané destinaci.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Půjčit si auto v zahraničí může dovolenou hodně prodražit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci