Jakub Vágner je nejslavnější český rybář. Ale ryby nejí

27.5.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nejslavnější český rybář Jakub Vágner se objevil v dalším díle primáckého seriálu Česko na talíři. A šéfkuchaře Jaroslava Sapíka zaskočil vlastním pokrmem z hovězího masa, příznačně pojmenovaným Vágneroff.

Jakub Vagner

Jakub je rybář, cestovatel, autor dokumentů o sladkovodních gigantických rybách, ale v podstatě povoláním dobrodruh, který je uvyklý rychle reagovat na nastálou situaci. Tomu odpovídá i styl jeho vaření – neuznává recepty, pokrmy připravuje podle momentálních surovin a okamžité inspirace.

Šéfkuchař se přiučil

V televizním vaření se pustil do úpravy hovězího masa, připravil Vágneroff, který je jeho vlastní variací na proslulý Beef Stroganoff.

Jakub se v Africe naučil, že tvrdé maso zkřehne v ananasové šťávě a tento šamanský trik předvedl užaslému šéfkuchaři Jaroslavu Sapíkovi.

A příloha? Obyčejné melouny!

Jinak ale Jakub prozradil, že žádný expert ve vaření není a dokonce i to, že ač rybář, ryby nejí.

"Miluji klasickou českou kuchyni, ať jde o svíčkovou a rajskou nebo o meruňkové knedlíky," přiznává. Když je doma, maminka mu tyto klasické tutovky s láskou uvaří.

Jakub Vágner sice od dětství miloval přírodu a ryby, byly ale doby, kdy chtěl být traktoristou, bubeníkem a kontrabasistou. Nakonec se definitivně upsal přírodě a sladkovodním velikánům. Za nimi jezdí po celém světě, točí dokumenty, brojí za záchranu životního prostředí svých rybích soupeřů.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kuchyně na zahradě, aneb Pohoda u grilu
Proč grilovat pořád jen krkovičku?
Grilujeme ryby chutně a zdravě
Pohlreichovo grilované kuře na plechovce
Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci

Když se jej lidé ptají na nejnebezpečnějšího protivníka, nepochybuje ani na vteřinu:

"Jednoznačně amazonská piraíba. Když vám tento gigantický sumec zabere, vypadá to, jako by se háček zasekl do projíždějící lokomotivy. Lovíte ho výbavou, která se běžně používá na mečouny nebo žraloky, a připadáte si jako blázen. Vlasec má tloušťku výpletu z tenisové rakety a naviják se rozhrčí takovou rychlostí, že nestačíte reagovat," líčí Jakub Vágner.

Video
Podívejte se na některé úlovky nejslavnějšího českého rybáře Jakuba Vágnera, experta na sladkovodní giganty. V roce 2010 v Amazonce ulovil piraíby o hmotnosti 186 a 215 kg, čímž překonal svůj vlastní světový rekord.

Obr – chytrák

Za nejchytřejší rybu považuje mongolského tajmena – gigantického pstruha a největší lososovitou rybu na světě, která může dosáhnout délky až dvou metrů:

"V asi tak metrové vodě jsem uviděl do té doby vůbec největšího tajmena. Nahodil jsem a návnada ho doslova trefila do čumáku. Jenže on vůbec nereagoval. Stál jsem tam půl hodiny, škubal s návnadou a pomalu jsem mu ji stavěl na hlavu," vypráví Jakub příhodu z mongolské výpravy.


Jeden z tajmenů, kterého se Jakubovi podařilo v Mongolsku pokořit.

"Pak konečně přišel záběr. Zasekl jsem a pár vteřin měl tajmena na prutu, než se zase vyhákl, udělal dvoumetrovou otočku a vrátil se na to úplně stejné místo. A znovu se to celé opakovalo. Potřetí jsem ho zasekl dobře a měl ho dva metry od nohou. Když jsem se k němu brodil, vyhákl se a definitivně zmizel. Jakoby mi říkal: ´Dal jsem ti třikrát šanci, a tys ani jednu nevyužil´..."

ptz, Ženy proŽeny.cz
Foto: Prima family

Přečtěte si také


Diskuse: Jakub Vágner je nejslavnější český rybář. Ale ryby nejí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci