Šéf Zdeněk Pohlreich se vrací za letní gril
15.5.2012 00:00 | TV a FILMUž se vám sbíhají sliny na grilované dobrůtky? Nemusíte ale netrpělivě čekat, až vás bude připalovat sluníčko, jděte sami do útoku. Vytáhněte grily z jejich zimních úkrytů a vydejte se na zteč. A kdo postrádá zkušenosti a nápady, přinese mu je Zdeněk Pohlreich.
Televizní dostaveníčko s velkým šéfem u grilu se koná po šest pondělních večerů od 21. května na Prima family.
Tipy a triky pro vás
Oblíbený kuchař vám s grilovacím nářadím v ruce opět předvede další kouzla, tipy a triky a provede vás i výběrem surovin a masa tak, aby vám vše na jazyku jen hrálo.
Těšit se můžete na řadu zajímavých receptů, které okoření svým osobitým humorem a opepří řadou hlášek.
Šéf vám i tentokrát předvede své oblíbené recepty a nápady. V každém díle vašemu oku zalahodí několik dobrot a možná vás i překvapí, co vše a jak lze na grilu připravit.
A protože i Zdeňka Pohlreicha nejvíc baví vařit pro někoho, navštíví ho pokaždé několik zajímavých hostů, aby ochutnali laskominy zrozené v ohni a kouři. Mezi nimi například herci Václav Vydra, Barbora Poláková, skladatel Petr Hapka nebo také šéfovi kamarádi a kolegové kuchaři.
Může vás zajímatKuchyně na zahradě, aneb Pohoda u grilu |
Kuře na plechovce s pivem
Mezi nejoblíbenějšími recepty z první série Šéfa na grilu patřilo kuře na pivní plechovce. Potřebujete k němu jedno velké kuře a sůl. Na marinádu pak dvě špetky sušené cibule, dva stroužky utřeného česneku, špetku směsi koření na chilli con carne a špetku čerstvě namletého černého pepře. A samozřejmě velkou (půllitrovou) plechovku piva, které necháme, aby se ohřálo do pokojové teploty.
Odstraníme kuřecí krk, drůbky a přebytečný tuk. Kuře posolíme zvenčí i zevnitř, přikryjeme mikrotenovou fólií a odložíme na hodinu a půl až dvě hodiny do lednice.
V misce smícháme ingredience na marinádu.
Odleželé kuře zvenčí i zevnitř opláchneme studenou vodou, osušíme a celé potřeme marinádou. Konce křidélek přehneme tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Před grilováním necháme kuře v pokojové teplotě asi půl hodinky.
Připravíme si gril na nepřímé grilování nad středním žárem, tedy přibližně na teplotu 180–230 °C.
Pivo otevřeme a přibližně polovinu můžete vypít. Do horní části plechovky uděláme otvírákem na konzervy další dva otvory. Plechovku položíme na pevnou podložku a kuře na ni postavíme tak, že v něm plechovka zmizí. Kuře tak stojí na plechovce a svých nohou jakoby na trojnožce.
Grilujeme 75–90 minut pod zavřeným krytem, dokud šťáva, která z masa uniká, nebude čirá. Kuře i s plechovkou (pozor pivo v ní bude velice horké) pak opatrně sundáme z grilu.
Necháme asi 10 minut odpočinout, vyndáme plechovku a můžeme naporcovat. Podáváme teplé.
tzp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: iprima.cz a archiv
Přečtěte si také |
---|