Exekutorům a advokátům budeme platit méně

20.10.2011 00:00   |   Peníze
Z několika stovek, třeba za pokutu v městské dopravě, se nakonec staly tisíce... na pohledávce se zejména exekutoři a advokáti bohatě nasytili. Od příštího roku to však bude jinak.

exekuce levnější

Stačila například nezaplacená pokuta osm set korun za černou jízdu v pražském metru a po několika měsících vám přišla exekuční výzva na úhradu dvanácti tisíc korun, ciož je patnáctinásobek původně neuhrazené pokuty!

Stalo se tak přesto, že vás o tomto dluhu a jeho nezaplacení nikdo neinformoval, ani vás neupomenul. Letoškem tato praxe končí.

Výrazně se snižují odměny

Exekutorům, ale i advokátům, kteří řeší pohledávky v nízkých, nebo často vyloženě nepatrných hodnotách, se výrazně sníží odměna, kterou mohli dosud uplatňovat u tuzemských soudů.

Zhusta až desetitisícové odměny přitom byly přiznány i v případě, kdy advokát nebo exekutor uskutečnili pouze jeden úkon v celé věci a řešení jim zabralo třeba jen hodinu práce.

Může vás zajímat

Co vám exekutor nesmí vzít
Exekutor je potřebný, když bude poctivý
Nejlepší job pro exekutory? Vaše opomenutí!

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo tuto praxi rázně změnit. Prostředkem pro snížení odměn je vyhláška, tzv. paušální či exekutorský tarif. U nejnižších částek do tisíce či deseti tisíc korun zaplatíte až o 40 procent méně než letos. Znamená to tedy, že advokátovi, který mohl u dluhu ve výši pouhých 500 korun uplatňovat odměnu 4500 korun se odměna sníží na 2700 korun. Stejným snížením budou postihnuti i exekutoři.

Zapomenutí za desetitisíce

Částku je povinen uhradit dlužník. Pouhé zapomenutí dlužníka uhradit pokutu, či třeba poplatek u lékaře ve výši 30 korun, znamená pro dlužníka nejen ohrožení majetku exekucí, ale také nutnost uhradit zbytečně velmi vysoké náklady řízení, které ve většině případů přesáhnout deset tisíc korun. Většina dlužníků přitom uvádí, že kdyby byli o neuhrazení závazku informováni, částku by ihned uhradili.

Snížení odměn za právní zastoupení či exekuci by mělo zreálnit odměny se skutečnými náklady řízení a umožnit dlužníkům, aby se v důsledku vysokých vedlejších nákladů nedostali do dluhové pasti, kdy jim vysoké vedlejší náklady často znemožní, aby uhradili samotný dluh a dluhů se tak mohli zbavit.

Od nového roku by si měli dlužníci, kterým přijde výzva k úhradě dluhu spolu s náklady řízení zkontrolovat, zda jsou tyto náklady vyúčtovány již na základě nové vyhlášky a jsou tedy výrazně nižší než dosud. Pokud tomu tak nebude, pak je třeba, aby dlužníci dané rozhodnutí napadli u soudu a žádali opravu nákladů řízení.

Přebírejte zásilky

Mnoho lidí hraje s úřady chytristiku, když si nevyzvedává doporučené zásilky. Nedělejte to! A neukrývejte se tím, že nenahlásíte změnu adresy… Nemůže se vám pak stát, že vás soud odsoudí bez toho, abyste se o věci vůbec dozvěděli.

Ve velké části případů totiž soudy odsuzují dlužníky i ve chvíli, kdy je skutek promlčen a nárok je nevymahatelný. Dlužník však musí promlčení přímo u soudu uplatnit. Je zřejmé, že pokud dlužník o řízení vůbec neví, pak těžko může námitku promlčení u soudu uplatnit a je tak často úplně zbytečně odsouzen.

zim

Přečtěte si také

 


Diskuse: Exekutorům a advokátům budeme platit méně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci