Ovocné čaje jsou vhodné. Chutnají a prospívají

24.9.2011 18:00   |   Děti
Jistěže chceme všichni pro své děti to nejlepší. Platí to samozřejmě i o čajích, které jim vaříme. Ideální jsou různé druhy ovocných čajů, rooibos nebo honeybush. Neobsahují totiž tein.

děti a čaj

Obecně se pro děti nehodí čaje obsahující tein, například čaje černé, bílé nebo zelené. U dětí může tento alkaloid zvýšit krevní tlak a způsobovat poruchy spánku. Je na trhu dostatečná nabídka čajů, které malým dětem chutnají a jsou jim prospěšné? „V naší nabídce máme celou řadu čajů vhodných pro děti od tří let, “ říká Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

„Oblíbená je například Mirabelka nebo letošní novinky Meruňky s tvarohem, Jablko v županu a Pohádkové sny. Všechny tyto čaje patří mezi ovocné čaje bez ibišku, v chuti jsou sladší, a proto nepotřebují doslazovat. Vždy ale záleží na individuální chuti,“ dodává Petr Zelík.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Čaj: 5000 let věrný průvodce člověka
Jak čaj správně uvařit?
Zelený čaj pomáhá proti rakovině
Horké léto a studený čaj – to se rýmuje!

Obohaceny ibiškem

Na trhu je i pestrá paleta sypaných čajů s ibiškem. Ibišek má vysoký obsah vitaminů, zejména vitaminu C, obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Čaje s ibiškem jsou vhodné jak pro děti, tak pro těhotné a kojící ženy. Tyto čaje mají kyselejší chuť, pro děti je tedy vhodné dosladit je například medem.


Ibišek súdánský

Ovocných čajů s ibiškem naleznou zákazníci v prodejnách velké množství, je to například Medvídek Pú, Babiččina zahrádka, Brusinkový krém, Karkulčin košík, Sněhová královna nebo novinky Mandarinka a Zimní pohádka.

„Tyto čaje obsahují pouze to nejlepší z přírody, jako například bezinky, brusinky, kousky jablek nebo jahod a samozřejmě ibišek. Další novinkou v našem sortimentu je čaj Potěšené bříško, kouzelná kombinace sladkých jahod a bílé čokolády, což mají děti velmi rády,“ představil Petr Zelík nový dětský čaj.

Ale nejen ibišek, s čajem přináší zdraví a dobrou chuť. Méně známější jsou například rooibos, nebo honeybush.

Africké zlato

Rooibos je bobovitá rostlina, domovem v Jižní Africe. Tento keř, tvořený tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky, se používá na výrobu bylinného čaje. Je jedinečným přírodním zdrojem minerálů, vitaminů, stopových prvků, antioxidantů a pro tělo blahodárných účinků, navíc obsahuje ve správné míře fluor – prvek, který je základním předpokladem pro správný vývoj chrupu.


Keře rooibosu

„Rooibos čaje mají velmi příjemnou nasládlou chuť a jsou lahodné jak teplé, tak studené. Pro děti z našich čajů doporučil tuto trojici: Rooibos Dětský úsměv, Rooibos Třešeň v čokoládě a Rooibos Chladivé jahůdky, který obsahuje zelený rooibos v bio kvalitě,“ doplnil Petr Zelík.

Vždy BIO kvalita

Honeybush je příbuznou rostlinou známějšího rooibosu. Také je to keřovitá rostlina a divoce roste v horských oblastech Jihoafrické republiky. Sklízí se ručně, protože rostlina prospívá pouze ve vysokohorských oblastech, kde je náročný terén přístupný pouze pěším sběračům. Rostlina je extrémně citlivá na jakékoliv chemikálie a proto ji nelze pěstovat ve velkém na plantážích. Honeybush je tedy vždy čistý a vždy v BIO kvalitě.


Honeybush ve své domovině

Jak již název napovídá, vyniká omamnou medovou vůní. Působí proti alergiím a poruchám spánku, obsahuje mnoho důležitých vitaminů a minerálních látek, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá při zažívacích potížích.

„Z naší široké nabídky je pro děti vhodný například lahodný Honeybush Tajné přání s rozinkami a kousky banánů. Tento čaj má nezaměnitelnou medovou chuť s tóny hroznů a oříšků,“ dodává Petr Zelík.

Jak správně připravit čaj

„Příprava čaje pro děti a dospělé se příliš neliší. Pokud připravujeme bylinkový čaj pro děti, je potřeba snížit dávkování zhruba na polovinu běžné dávky. Při tom hodně záleží na věku dítěte a typu bylinky. Všechny čaje se dětem v létě dají připravit v podobě ledového nápoje, protože skvěle chutnají také ve studené podobě,“ vysvětlil Petr Zelík.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Ovocné čaje jsou vhodné. Chutnají a prospívají

Faberlic

6.9.2020   |   21:10   |   od: Faberlic
Zelený čaj je supr od Faberlic. Miluju tyto čaje. Moc mi chutnají. Miluju hlavně čaje sypané. www.faberlic-katalog.cz

Rosella ungu, ibišek fialových květů

5.2.2014   |   22:00   |   od: kikas
Chci se s vámi podělit o ověřené poznatky z Indonésie o ibišku fialových květů, zvaném rosella ungu. Většinou je totiž dostupný červeno-růžový ibišek, který však příliš překyseluje žaludek a ani jeho dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Tyto problémy nehrozí u roselly ungu díky jemnější chuti, a to i přesto, že obsahuje až pětkrát více antioxidantů než běžnější červeno-růžový ibišek.
Rosella ungu vykazuje v posledních desetiletích rovněž velmi dobré výsledky v lékařském výzkumu například při léčbě tuberkulózy či vysokého krevního tlaku.
V Indonésii se tajemství roselly ungu věnuje Ing. Didah Nur Faridah z Ústavu pro výzkum a technologii potravin Bogorské zemědělské univerzity (IPB), která ve svém oboru patří mezi prestižní vzdělávací instituce. A v České republice se osvětou o roselle ungu zabývá česko-indonéská rodina, prezentující i další indonéské čajové, bylinné a kávové speciality.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 6. 9. 2020 21:10
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci