Nejlepší věkový rozdíl sourozenců je...

3.2.2011 00:00   |   Děti
Dost zapeklitá otázka v kterékoli době: Jaký je nejlepší věkový rozdíl sourozenců? Existuje nějaké pravidlo?

sourozenci

Obvykle se uvádí rozmezí 2,5 – 3 roky. Ale ne vždy se toto v praxi osvědčí. Přitom na sourozenecké vztahy mívá věkový rozdíl skutečně vliv – z nejmladšího může růst mámin mazánek, z nejstaršího zodpovědností zavalené dítě.

Řekněme to rovnou: Ideální věkový rozdíl mezi sourozenci nelze zodpovědně stanovit. Někdo preferuje co možná nejmenší, jiný zase dává přednost většímu klidu a tím i většímu věkovému odstupu. Jak si vybrat?

Čím menší, tím jsou si bližší

Výhodou malého věkového rozdílu – něco málo přes rok až dva roky - je to, že sourozenci mají k sobě blízko, mají společné zájmy, hry a lépe se spolu zabaví. Ovšem na druhé straně také snadněji dochází ke konfliktům, vzájemné rivalitě při hrách a žárlivosti při vynucování si pozornosti od rodičů.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Malý věkový rozdíl bývá i pro maminku náročnější, protože obě děti vyžadují velkou pozornost a péči. Konflikty mezi dětmi je neustále třeba řešit – a to opravdu spravedlivě. Aby nedocházelo přehnané žárlivosti, musí matka vždy pozorně vyslechnout obě strany a dětem věnovat rovnoměrně času.

Starší nemusí být moudřejší

U velkého věkového rozdílu – pět let a více – už k sobě sourozenci těžko hledají cestu, protože každý z nich má jiné zájmy a priority. Na druhé straně platí, že čím jsou děti od sebe věkem vzdálenější, tím jsou projevy řevnivosti méně pravděpodobné. Ovšem jen do té doby, než rodiče ze staršího dítěte udělají „opatrovníka“ toho mladšího. Neustálé hlídaní a „odnášení“ všech průšvihů za mladší dítě, může vést až k negativním pocitům vůči němu.

Starší sourozenec nemůže mladšímu nahradit rodiče, péče o něj je často nad jeho síly. A rodiče by proto na něj odpovědnost měli klást velmi opatrně. Zároveň je také třeba si dávat pozor, abychom tomu staršímu věnovali dostatek pozornosti a sluchu.

Ideální věk?

Nejčastější věkový rozdíl mezi sourozenci je 2 až 3 roky. Starší dítě je už v této době v určitých věcech samostatné, můžeme ho i zapojit do péče o miminko a tak v něm vzbuzovat pocit důležitosti. Není zase ale tolik veliké, aby si nedokázalo s prckem hrát.

Přesto i v tomto případě může dojít k velmi silným pocitům žárlivosti ze strany staršího dítěte. A to především v případě, že není na příchod nového člena rodiny dopředu dostatečně připraveno a je od narození „pojedináčkovsky“ rozmazlováno.

Příliš velký odstup

Věkový rozdíl kolem sedmi let již vytváří generační rozdíl. Ale přesto, ať je první dítě jakkoli staré, příchod sourozence pro ně znamená významnou změnu v jeho životě a záleží na rodičích, jak mu pomohou se s tím vyrovnat. Vždyť u velmi věkově odlišných dětí vychováváme vlastně dva jedináčky, kteří se musejí zároveň naučit žít spolu.

Lada Mašková

Přečtěte si také

 


Diskuse: Nejlepší věkový rozdíl sourozenců je...

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci