…ále, babička si už nic nepamatuje

22.1.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Když děda neví, jak se jmenuje a jaký je rok, nebo babička uklízí žehličku do lednice, nejspíš naši rodinu navštívil Alzheimer. Neboli Alzheimerova choroba.

alzheimerova choroba

Když na běžné situace začali prarodiče reagovat jinak, ani děda ani babička se nezbláznili. Přišla na ně choroba stáří a my se s tím musíme vyrovnat. A třeba také přesvědčit překvapené děti, které na to obvykle reagují rezignací, aby dál s babičkou či dědou mluvily, i když jim prarodiče občas říkají nesmysly.

Někdy totiž stačí napovědět babičce, která se vnuka po několikáté ptá, jak se jmenuje, prostě: Babi, to jsem já, tvůj vnuk Petr. Jak říkají odborníci, je důležité dál s pacienty s Alzheimerem hovořit, zapojovat je do běžných činností. Dokážeme tak postup choroby zpomalit.

Měli bychom se snažit porozumět, co se v hlavě seniora děje a pak k situacím, které vytvářejí, přistupovat pokud možno s nadhledem.

Nechtějí k dědovi na návštěvu

Petrovi je osm a Markétce šest. Poslední dobou nechtějí se svými rodiči navštěvovat dědu, který žije v domě seniorů. Stále častěji se totiž děda nemůže upamatovat, jak se vlastně děti jmenují, či kdo vlastně jsou.

Když si s ním povídají, vypráví jim dávné historky, které děti nezajímají, protože jim nerozumí a chtěly by mu vyprávět, co zažily či zajímavého samy viděly. Děda ale často v takovém případě ztratí pozornost a začne být zmatený či rozzlobený, někdy i podezřívavý.

Může vás zajímat

Inspirace při výběru partnera? Pohádky!
Kdo nežárlí, nemiluje? Jen mýtus!
Jdu na pivo. Nevím, kdy přijdu

To ale Petr s Markétkou nemohou pochopit, to přece není děda z dřívějších let! Jenže rodiče jim nedokáží dát uspokojivé odpovědi, jen pořád říkají, že je děda starý a zapomětlivý. Tak na celou situaci reagují nechutí za dědou jezdit. Rodičům tak přidělávají starost, protože pro ně je to v takové situaci vlastně dvojitá zátěž.

Paměť je jako magnetofon

„Pokud bychom měli přirovnat lidský mozek a paměť k magnetofonu a vzpomínky k nahrávkám na jeho pásku, zjistíme, že za normálních okolností neustále nahrává.

Když člověk začne trpět Alzheimerem, stává se, že je magnetofon vypnutý a tak jsou na pásku nahrané jen staré vzpomínky,“ přibližuje nemoc psycholožka Mgr. Miroslava Tesařová. „Stačí nahrávku nahradit informací, například: To jsem já, tvůj syn, byl jsem tu včera,“ dodává.

Včasná diagnóza a následná medikace může nemoc výrazně zpomalit. „U nás je možné zajít se seniorem na bezplatné vyšetření do 23 kontaktních míst České alzheimerovské společnosti.“

Vědět, jak reagovat

Pokud jsme už v situaci, že nemoc nejde zásadně zpomalit, je třeba si uvědomit, že potřebujeme jistou dávku trpělivosti a také povědomí o průběhu Alzheimerovy choroby.

Třeba ono přirovnání k magnetofonu a nahrávkám. To ušetří čas a bezmoc, kdy se snažíme dovolat seniorovi paměti.

Musíme také čas reagovat na situace, například že není schopen se adekvátně počasí obléknout či jiné, které dříve běžně zvládal. Stačí mu jen jasně a stručně říci, co má dělat – konkrétně, po jednotlivých krocích.

Pokud se senior dezorientuje někde na procházce, stačí, když jej nepustíme bez dozoru ven. Také neobvyklé ukládání věcí, které pak hledá, patří také k situacím, které nemoc provází.

Převezměte iniciativu

„Každopádně je dobré si uvědomit projevy choroby, kterou trpí v celé EU přibližně 7,3 miliónů lidí a situace, vyplývající z ní, s co s největším nadhledem řešit,“ připomíná psycholožka.

To znamená například nenechat se vtáhnout do neexistujících problémů, ale naopak převzít iniciativu. A svým dětem vysvětlit, proč se děda nebo babička chová najednou jinak a pokusit se společně v klidu strávit ještě zbytek času, který našim drahým zbývá.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: …ále, babička si už nic nepamatuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci