Umíte si poradit s pomluvami?

19.2.2014 00:00   |   Sex a vztahy
Určitě jste se někdy dozvěděli něco, co si o vás vyprávějí ti druzí a dožralo vás to, to není pravda. Potkali jste pomluvu, která se šíří jako nějaká viróza.

Pomluva

Ti mediálně známí by o tom mohli vyprávět. Ale pomluvy se zdaleka netýkají jen celebrit. Je to hodnocení našeho chování, našich blízkých vztahů či věcí, jako je auto či dům. Všeho, co k nám patří, co vytváří náš obraz.

Pomluva má přímý dopad na naši pověst a vlastně se jí cítíme vždy zaskočeni. Ten kdo nás pomlouvá, přispívá značnou měrou k tomu, jak nás vnímají ostatní.

Proč vlastně pomluvy vznikají a jak s nimi zacházet? A je vždy motiv toho, kdo pomlouvá, takový, že touží po tom, aby nám uškodil?

Marie se změnila

Marii je přes čtyřicet let a má dvě dospělé dcery. Když obě odešly z domova studovat a žít po svém, rozhodla se věnovat sama sobě. Cítila se totiž ještě plná sil a chtěla žít tak, aby jí to uspokojovalo.

Chtěla odejít ze stávajícího zaměstnání a začít sama podnikat. Vzít si úvěr a otevřít si květinářství. Byla to práce, kterou si vždy přála dělat, ale kvůli dcerám a jistotě příjmů si to nedovolila udělat. Také se chtěla znova začít věnovat svým koníčkům. Ráda totiž chodila na vysokohorské výšlapy, také s chutí cestovala.

Její muž byl ale jiného ražení, chtěl mít svůj klid a pohodlí. A tak měla na vybranou. Buď to vzdá, anebo změní zaměstnání, najde si nové přátele, se kterými by koníčky mohla sdílet. Zkrátka si změnu v dosavadním životě prosadit.

Kamarádky to nevydýchaly

Marie si přes všechny neshody se svým mužem a obavy, co bude dál, změnu ve svém životě prosadila. Situace se nakonec uklidnila a začala žít spokojený život, který byl ovšem jiný, než život většiny jejích stejně starých kamarádek.

Ty jí ale místo podpory paradoxně začaly tu a tam pomlouvat. Začaly vytvářet obraz „nové“ Marie, která si „jde“ tvrdě za svým a vůbec nedbá na to, co chtějí její děti a muž.

Marie to nevzdala, ale také to nedovedla pochopit, protože by jí nikdy nenapadlo nikoho takto posuzovat. Odsuzovat někoho za to, že se jí někam vzdaluje a že nerozumí motivům jeho chování.

Strach je hlavním motivem

„Pokud vynecháme situace, kdy konflikt či spor mezi dvěma stranami přeroste ve vzájemné invektivy a pomluvy, ty jsou ovšem okolí více než zřejmé, protože jde o otevřený boj, jsou pomluvy – jako v případě Marie – spíše reakcí na nějaký podnět,“ říká o vzniku pomluv psycholog PhDr. Jan Čermák.

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Partner dal přednost dětem a rodině
Co sudičky přály mi
Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Přítel pořád flirtuje na internetu

V případě Marie se žena středních let rozhodla pro změnu ve svém životě a také jí začala realizovat. „Tím mohla zrcadlit kamarádkám jejich vlastní nevědomé tužby, které nechtěly či nedokázaly realizovat. Také to mohlo znamenat, že se jim začala Marie vzdalovat,“ dodává psycholog.

Na to vše mohly reagovat kamarádky strachem. Z neznáma i ze ztráty kamarádky. A tady někde se mohla zrodit pomluva. Ta měla vytvořit obraz „nové“ Marie, která se stala pro přijetí kamarádkami obtížná, a muselo vzniknout zdůvodnění, proč jí vlastně odmítají.

„Ne vždy jde jen o závist. Často motivem pomluv bývá vlastní odpor a strach z nové situace či člověka,“ upozorňuje psycholog.

Každá změna je podnětem pro život

Každá změna, každý čin, který vykonáme, se stává pro naše okolí podnětem. A to, jak takový podnět působí, určuje právě naše okolí. Někdy s námi naše okolí nesouhlasí a tak nás začne pomlouvat.

Nejlepším lékem na pomluvy je ujasnění si svých vlastních motivů a skutečných důsledků změn pro naše nejbližší.

A tak platí, že život plyne dál a my plujeme s ním a pomluvy jsou jen reakcemi lidí, vypovídajících spíše o nich samotných, než o nás.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte si poradit s pomluvami?

pomluvy

21.6.2019   |   17:02   |   od: žanetka
Já jsem dříve pomluvy celkem špatně snášela, po tom co jsem si o tomto problému  přečetla pár zajímavých informací jsem to kompletně přehodnotila. Od té doby mi pomluvy nic nedělají a spíše mi příjdou úsměvné.

dík

20.6.2019   |   22:58   |   od: KamSsa1 .
díky pomohlo
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 21. 6. 2019 17:02
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci