Máte, kde spát? Podívejte se kolem sebe!

1.6.2010 00:00   |   Bydlení
Jak si kdo ustele, tak si lehne. To je velmi trefná lidová moudrost. Bohužel, mnozí z nás věnují zařizování svého místa pro odpočinek pramálo pozornosti. A dělají tak obrovskou chybu. Pokud si tělo a mysl přes noc dostatečně neodpočine, pěkně nám to vrátí.

kde spíte

V bytě si parádíme kuchyně, koupelny a obýváky. Ale ložnice přichází často na řadu jako poslední. Někdy ji přetížíme zbytečným nábytkem, jindy se nám nechce investovat do dražší postele. Jak se vyhnout zbytečným chybám?

Postel – základ všeho

Na posteli, přesněji řečeno, na roštu a matraci, bychom neměli šetřit. Určitě se zbavme starých, přeležených a neprodyšných matrací a pevné podložky. Postel i matrace musí pořádně odspodu dýchat, minimálně ze dvou stran. A každý člověk by v ní měl mít dostatek prostoru – alespoň 90 cm šířky.

Nohy by nám z ní také čouhat rozhodně neměly a je proto nutné k výšce uživatele připočíst 20 – 30 cm. Zamysleme se také nad výškou lůžka, až budeme starší, vstávání z vyšší postele rozhodně oceníme. Doporučuje vzdálenost lehací plochy od podlahy 40 – 50 cm.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Spěte odděleně – prospějete svému zdraví!
Na spaní si pořiďte rolls-royce
Chcete-li usínat jako v bavlnce...

Máme-li vybraný vhodný rošt a matraci na míru, nepohrdneme ani kvalitním ortopedickým polštářem a vhodnou přikrývkou. K posteli se pak určitě hodí noční stolek s lampičkou.

Pryč s technikou

Pokud je to jen trochu možné, měl by být prostor pro spaní samostatnou místností – ložnicí. Tato místnost by pak měla sloužit zásadně ke spaní a proto sem v žádném případě neinstalujeme televizi, počítače ani další technické vymoženosti a nedělejme si v ložnici pracovnu, pokud to není z prostorových důvodů nevyhnutelně nutné.

Mnohem účelnější bude solná lampa nebo svícen, které pročistí vzduch. Alergici a astmatici ocení zvhlčovače vzduchu s tichým chodem. Mimo ložnici bychom měli na noc nechat i mobilní telefony.

Klid a tma

Naší snahou by také mělo být, aby v ložnici byl maximálně možný klid. Proto ji při zařizování bytu budeme situovat tak, aby nesousedila se stěnou souseda, kde je sprcha či toaleta. Vhodné není ani mít pokoj směrem do domovní chodby, kde by nás například mohl rušit chod výtahu.

Dostatek intimity a tmy pak zajistí závěsy nebo rolety, které by v ložnici určitě neměly chybět. Samozřejmě, pokud v ložnici spí alergické osoby, přizpůsobíme zatemnění místnosti jejich potřebám.

Mít co dýchat

Do místnosti, kde spíme rozhodně nepatří žádné zbytečné lapače prachu v podobě různých suvenýrů a blbůstek. Zvážit bychom měli i funkčnost koberců. Lépe se bude udržovat podlaha bez nich. Prostor pod postelí by měl být také dostupný pro vysavač, aby se mohla udržovat hygiena postele.

Pozor si dáme i na topení. To bychom měli na noc pokud možno vypínat. V chladnější místnosti kolem 18 °C se mnohem lépe spí. Ovšem pouze tehdy, je-li vzduch dostatečně vlhký. Což ve většině našich bytů nikdy nebývá. A během topné sezóny je většinou ještě sušší, než v letních vedrech.

Určitě se tedy vyplatí pořídit si zvlhčovat vzduchu, který nám zpříjemní dýchání a odstraní ranní škrábání v krku. Nebo můžeme na topení položit mokrou osušku, která zvlhčuje vzduch celou noc. Pak už můžeme spát jako na obláčku. Dobrou noc.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Máte, kde spát? Podívejte se kolem sebe!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci