Rodiče často diskriminují obézní potomky

25.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Teenageři s nadváhou se musí potýkat s utiskováním ve škole i mimo ni. Podle poslední americké studie je ale navíc diskriminují i vlastní rodiče.

obesita

Podle nedávných výzkumů vědců ze Severotexaské univerzity v Dentonu jsou rodiče nejen méně ochotní živit své děti trpící nadváhou na vysoké škole, ale nechtějí být nápomocni, ani když si jejich potomek potřebuje koupit auto.

Dvě třetiny s nadváhou

„Nikoho neudiví, že obézní lidé jsou diskriminováni ze strany společnosti. Překvapením je, že se diskriminace dopouštějí rodiče na vlastních dětech," říká autor studie profesor Adriel Boals. Školné a zaplacení auta bývají největší položky během studií, na nichž se dospělí podílejí."

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kvůli brzkému těhotenství hrozí dívkám obezita
Pivní pupek roste po víkendu!
Obezita vadí myšlení žen po přechodu

Adriel Boals a jeho kolegyně doktorka Amanda Kraha zveřejnili v odborném magazínu Obesity zprávu, v níž se uvádí, že více než dvě třetiny Američanů trpí nadváhou, či obezitou. Tito lidé se potýkají s diskriminací v práci, ve škole a v partnerství. Méně často uzavírají sňatek a berou nižší mzdu. Následkem toho trpí nízkým sebevědomím a depresemi.

Auto za své

Během své studie, při níž chtěli najít souvislost mezi ochotou rodičů potomka finančně podpořit a nadváhou, sledovali badatelé 379 vysokoškoláků ve věku 17 až 26 let, z nichž třetina byli chlapci.

Zjistili, že studenti, kteří si pořídili auto z vlastních zdrojů, měli vyšší index tělesné hmotnosti než jejich vrstevníci, kterým přispěli rodiče. Jejich BMI dosáhl průměrně 25, což je považováno za nadváhu, zatímco hodnota 30 znamená obezitu.

Nechtějí investovat do "tlouštíků"

Ze studentů, kteří si pořídili auto sami, bylo 39 procent obézních nebo s nadváhou. Rodiče pomáhali s koupí vozu jen 18 procentům potomků s vysokým BMI.

Profesor Adriel Boals má pro to několik vysvětlení: „Jedním může být evoluční aspekt: rodiče jednoduše nejsou ochotni investovat do potomka, který není fit," tvrdí.

Dalším důvodem může být to, že chování rodičů nevědomky kopíruje obecnou společenskou tendenci diskriminovat lidi s nadváhou.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Rodiče často diskriminují obézní potomky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci