Umíte se s partnerem dohodnout o financích?

16.9.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Vztah začíná romanticky. On jí zve do kina, na večeře. Ona mu na oplátku často a ráda kupuje dárky.

peníze a vztahy

Společné zážitky pár sblíží nakonec natolik, že po období zamilovanosti se rozhodnou pro společné soužití. Začnou si hledat společné bydlení a uvažovat o rodině a dětech.

Jenže, najednou před nimi vyvstanou důležité otázky. Jak se podílet na společné kase, co kdo bude platit? Kdo zůstane doma s dětmi a jak dlouho? Za co rodina bude utrácet a kolik si kdo nechá na osobní spotřebu?

Markéta s Markem se poznali, když již oba měli za sebou několik vztahů. Po období zamilovanosti, kdy zjistili, že si opravdu neumějí představit život bez sebe, se dohodli, že začnou spolu bydlet.

Rozhodli se pro byt na hypotéku a začali plánovat svatbu i případnou rodinu. Jenže narazili na nečekaný problém: Nedokázali dohodnout na tom, za co a jak utrácet.

Nemohli najít společný model

Markéta byla zvyklá na finanční nezávislost, kterou si vybudovala jako marketingová poradkyně. Uměla si ale v případě společného soužití představit, že se uskromní, aby mohli splácet hypotéku a také se těšila na miminko. Nechtěla ale být na mateřské dlouho, protože měla slušně placené místo.

Marek naopak rád utrácel za vlastní koníčky, kterých se nechtěl vzdát. Že by zůstal místo ženy po nějakém čase na mateřské si vůbec nedovedl představit. Nebylo jasné, kdo se bude v případě narození dítěte dál finančně starat o rodinu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hypotéka nebo nájem: Co je výhodnější?
Děti musejí znát cenu peněz
Brouzdáte po internetu? Pozor na zločince!

Situace se natolik vyostřila, že začali uvažovat o tom , zda vůbec sdílejí společné hodnoty, zda se k sobě hodí. S tím nakonec dorazili do poradny.

Mýty a legendy...

„V počátcích vztahu se málokdy projeví to, co v pozdějších fázích vztahu. Muž rád zve svou dívku na večeře a příliš finance neřeší. To patří ke dvoření. Málokterá dívka by se dala svést nějakým lakomcem,“ říká psycholog MUDr. Jan Kozák a dodává:

„Situace se změní, pokud pár začne plánovat společnou domácnost a měl by tudíž snad i dávat své výdělky na pomyslnou hromádku, ze které se mají čerpat zdroje. A k tomu se objevuje ještě další velmi častý problém z oblasti partnerského hospodaření, na který v poradně stále narážíme – je to mýtus, že muž by měl být živitelem rodiny a žena je na něm finančně závislá.“

Znamená to, že muž buď chce, aby partnerka zůstala doma a starala o děti a domácnost. Anebo žena něco takového sice očekává, avšak vyžaduje to automaticky i od partnera. Z toho pak plynou různá vzájemná nedorozumění:

„Například to, že partnerka ztratí finanční nezávislost i možnost volně disponovat finančními prostředky, čemuž se pochopitelně brání. Anebo muž se může dostat do problému, když se od něho očekává automaticky, že vše zajistí. Situace ale může být rovněž obrácená. Je už mnoho žen, které vydělávají více než jejich muži. Proto je vhodné se na začátku soužití o takových věcech mluvit a postupně svá stanoviska přibližovat,“ upozorňuje psycholog.

Jak se domluvit?

O financích bychom tak či tak měli mít ve společné domácnosti jasno. Nejhorší variantou je , když se o finance nikdo ve vztahu nestará, celkově se hospodaří chaoticky. To zavrhněte jako první. A předem se jasně dohodněte na variantě, která oběma nejlépe vyhovuje.

Oddělené účty partnerů mohou například poskytnout pocit svobody. Na společnou domácnost lze v takovém případě přispívat domluvenou částkou. Společný účet partnery zase vzájemně více sbližuje. Z druhé strany to vyžaduje, aby se partneři radili o svých výdajích, aby se dohodlo, co kdo pravidelně bude kupovat, kolik je k dispozici na osobní výdaje pro každého.

Až se budete domlouvat, mějte na paměti tuto radu: Pokud je jeden z partnerů finančně závislý na druhém (například kvůli mateřské dovolené nebo profesi, která je méně placená), je rizikovým faktorem, když držitelem veškerých financí je ten, kdo vydělává víc. Znamená to, že druhý mu odůvodňuje své výdaje a z dlouhodobého hlediska to zapříčiňuje nerovnováhu moci v páru a vytváří krize ve vztahu.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Umíte se s partnerem dohodnout o financích?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci