Seznamka? To je pohoda! Ale naživo…

9.9.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Je rozdíl, když se s někým seznámíte přes seznamku, než takzvaně naživo. To může potvrdit každý, kdo to někdy vyzkoušel.

seznamka

Do e-mailů či do chatu se napíše mnohé, i to, co při obyčejném lidském setkání nikdy neřekneme. V seznámení přes seznamku jsme odvážnější, krásnější, zkrátka si vlastní identitu můžeme vytvořit podle vlastních představ. Ale co se stane, když opravdu chceme jít s kůží na trh a navrhneme tomu s kým jsme si zatím jen dopisovali schůzku?

Po nezdarech přišel Pavel

Karolíně je 32 let a v současné době žije sama. Její poslední vztah skončil, když jí partner po půlročním soužití opustil, aniž by jí vlastně vysvětlil proč. I předchozí vztahy končily buď náhlým odchodem partnera, nebo známost, o kterou doopravdy nestála, brzy ukončila sama.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Přítel pořád flirtuje na internetu
Znáte netholismus? Druh závislosti
Brouzdáte po internetu? Pozor na zločince!

I když Karolína měla zajímavou práci i koníčky, nechtěla zůstat sama bez vztahu. Poslední dobou začala přes seznamku dopisovat s několika muži. Nakonec si vybrala Pavla, se kterým si začala psát dlouhé e-maily a měla pocit, že se do něho zamilovala. Po čase si spolu domluvili schůzku.

Schůzku nakonec zrušila

Dva dny před rande jí Pavel pozdě večer telefonoval z ochutnávky vín, kde byl se svým kolegou z práce. Chtěl ji pozdravit. Karolínu to ale velice pobouřilo. Schůzku nakonec zrušila a napsala Pavlovi, že s ním končí. Ten byl sice překvapený, nicméně její odmítnutí akceptoval, odepsal velmi mile a slušně a omluvil se.

Karolíně došlo, že její reakce nebyla adekvátní a také to, že zřejmě ztratila možnost pokračovat ve vztahu s mužem, který měl o ni zájem. Uvědomila si, že má nějaký problém, který jí brání pokračovat ve vztahu, nevěděla co má dělat a tak přišla na konzultaci za psychologem.

Obavy z reálného vztahu

„Případ Karolíny není ojedinělý. Pokud se zamyslíte nad tím, kdo se přes internet seznamuje, vyjde vám, že to jsou lidé, kteří buď nemají jiné možnosti seznámení nebo ti, kteří již utržili partnerské šrámy na duši,“ vysvětluje psycholožka Magdalena Ryšavá a dodává:

„Pokud opravdu si takoví lidé někoho vyberou, většinou mu otevřou své srdce prostřednictvím dopisování. To je něco zcela odlišného oproti postupnému přibližování ve vztahu, který vznikl takzvaně naživo.“

Když si udržujeme takzvaně virtuální vztah, můžeme téměř všechno. Můžeme být silnější, myšlenkově bohatší a také a to je důležité, zcela v bezpečí.

„Z tohoto bezpečí ale musíme vystoupit, pokud opravdu chceme dál ve vztahu pokračovat a sejít se. A tady se rozhodně riskuje. Obraz, který jsme častým dopisováním velmi snadno a rychle vytvořili, je najednou konfrontován s realitou. Nastupují zcela přirozeně obavy, zda budeme dostatečně dobří,“ upozorňuje psycholožka.

Realitu raději všední

Pokud za sebou máme také nepovedené vztahy, podobně jako Karolína, mohou se přidat podvědomé strachy z neúspěchu.

„Případ Karolíny je velmi typický, vlastně se jí hodilo, že jí muž, se kterým měla schůzku zavolal. Mohla ho odmítnout a tím schůzku i vztah raději zrušit, než že by se konfrontovala se všemi svými strachy. To samozřejmě není vědomé. To, že si to uvědomila a začala řešit je pro ni jen dobře“ popisuje mechanismus nevědomých rozhodnutí psycholožka Magdalena Ryšavá.

Internet nám ulehčuje mnohé, včetně seznamování. Ale pokud nechceme jen sedět za monitorem, musíme riskovat realitu nejen virtuální, ale i tu všední.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Seznamka? To je pohoda! Ale naživo…

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci