Pohlavní život dívek zpožďují bratři

21.8.2010 20:00   |   Sex a vztahy
Starší sourozenec mužského pohlaví může způsobit, že se u jeho mladší sestry zpozdí příchod menstruace až o jeden rok. Podle posledních vědeckých výzkumů ovlivňují starší sourozenci rovněž období, kdy dívky začínají intimně žít.

bratr a sestra

Dosud bylo známo, že přítomnost bratrů v rodině má souvislost s vývojem jejich sester. Australští vědci se proto rozhodli zjistit, v jaké míře je bratry ovlivněn pohlavní život dívek. Ve výzkumu sledovali stovku žen a osmdesát mužů ve věku od 18 do 75 let. Kromě deseti z nich – sedmi žen a třech mužů – měli všichni ostatní sourozence.

„Náš výzkum by měl pomoci pochopit, do jaké míry ovlivňuje rodina vývoj jedince," vysvětluje vedoucí studie Dr. Fritha H. Milne ze Západoaustralské univerzity v Perthu.

Vliv rodiny

Experti zjistili, že přítomnost starších bratrů zpomaluje fyziologické dozrávání dívek. A rodičovská role, kterou přebírají starší sestry nad mladšími bratry, je příčinou jejich opožděné sexuální aktivity.

Přítomnost bratrů ovšem nepůsobí na počet těhotenství ani na věk, v němž dívky otěhotní. To je podle vědců dáno dostatečně dlouhou dobou, kterou mladé ženy tráví mimo původní rodinu před tím, než se rozhodnou mít potomka.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Inspirace při výběru partnera? Pohádky!
Kdo nežárlí, nemiluje? Jen mýtus!
Jdu na pivo. Nevím, kdy přijdu

Dosavadní studie odhalily, že sourozenec, který se narodí v pořadí jako druhý nebo třetí (tj. po jednom či dvou bratrech), mívá podstatně nižší porodní váhu. Rovněž bylo zjištěno, že nastávající maminky, kterým se má narodit chlapec, zkonzumují během těhotenství víc potravy, jejich těhotenství je delší a novorození chlapci mívají vyšší porodní váhu, než holčičky.

„V příštím výzkumu se chceme zabývat mechanismem, který způsobuje, že přítomnost chlapců v rodině ovlivňuje pohlavní zralost a aktivitu jejich sester," dodává Dr. Fritha H. Milne.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Pohlavní život dívek zpožďují bratři

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci