Vůně posečené trávy zbavuje stresu

9.9.2010 20:00   |   Zdraví a krása
Chemické látky, které se uvolňují při sekání trávy, vyvolávají v lidech pocit štěstí a uvolnění. Podle posledních průzkumů dokonce oddalují zhoršení mentálních schopností spojených s věkem.

stres a tráva

Australští vědci zjistili, že látky vznikající při sekání trávy působí přímo na mozek. A zvláště na ty jeho části, které jsou zodpovědné za emoce a paměť - amygdalu a hippocampus. Zatímco hippocampus si pamatuje prostá fakta, amygdala nám pomáhá uchovávat vzpomínky na citové zabarvení těchto skutečností.

sekání trávyAroma uvolní a podpoří paměť

Po sedmiletém výzkumu se vědcům z queenslandské univerzity v čele s neurofyziologem Dr. Nickem Lavidisem podařilo vyrobit parfém, který voní jako čerstvě pokosený trávník a údajně dokáže uvolňovat stres a podporuje paměť.

Jejich objev potvrzuje i Tomáš Šena, český zástupce britské firmy, která má téměř devadesátiletou zkušenost s údržbou anglických trávníků a golfových hřišť.

„Blahodárným působením posekaných trávníků na naši psychiku se zabývali i vědci na univerzitě v Cambridgi. Prokázalo se, že na jejich místech nastává ionizace vzduchu. Ionty, které přicházejí dýcháním rychle do krve, pozitivně ovlivňují psychický stav. Uklidňují, prohlubují koncentraci, zlepšují paměť i koordinaci pohybů. Zároveň vylaďují mozkovou činnost směrem k alfa vlnám, což je mj. oblast relaxace a kreativity," vysvětluje Šena.

MŮŽE VÁS ZAJÍAT

Stres v práci? Poradíme, co jíst
Proti stresu můžete zkusit automasáž
Noční pomočování – pozor na stres!

Stres poškozuje mozek

Podle Lavidise působí vůně přímo na mozek. „Ovlivňuje oblasti zodpovědné za tvorbu stresových hormonů - kortikosteroidů. Dlouhodobý chronický stres způsobuje poškození hippocampu, což vede k poruchám nervových spojení mezi buňkami. Tak dochází k poruchám paměti, zvýšení krevního tlaku a oslabení imunitního systému."

Studenti pracující na výzkumu zjistili, že u laboratorních zvířat, která byla vystavena působení parfému s pracovním názvem Serenascent, bylo poškození hipokampu vlivem stresu podstatně menší než u ostatních.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Vůně posečené trávy zbavuje stresu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci