Noční pomočování – pozor na stres!

21.8.2010 20:00   |   Zdraví a krása
Noční pomočování dětí nepodceňujte. Může dítě extrémně stresovat, přitom pomoc je mnohdy jednoduchá a léčba jednoznačně úspěšná.

chlapec

Slova „enuréza“ – noční pomočování – a „neuróza“ – duševní porucha – zní podobně, ale mají rozdílný původ i význam. Na druhou stranu dítě noční pomočování psychicky deptat a důvodem může být i stres. Důležité je o tom vědět zejména ve chvílích důležitých změn v životě dítěte. Nyní např. při zahájení školní docházky, příchodu do mateřské školky… „Pomočování ve spánku rozhodně není duševní porucha a nesouvisí až na úplné výjimky ani s žádnou psychiatrickou diagnózou,“ upozorňuje prof. MUDr. Jan Janda, CSc. z Pediatrické kliniky 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

prof.JandaSucho v 5. roce věku

Většinou se udává, že by se dítě nemělo pomočovat po ukončeném pátém roce života, ale v některých zemích (např. ve Skandinávii) společnost toleruje i vyšší věk.

„Enuréze je třeba věnovat u dětí starších 5 až 6 let velkou pozornost, protože u nich představuje významný stresující faktor a může nepříznivě ovlivnit normální psychický vývoj jedince a začlenění do kolektivu,“ konstatuje prof. MUDr. Jan Janda a doplňuje, že např. v první třídě se pomočuje ještě asi 10 % dětí.

Co je to enuréza?

Definice dětské enurézy, tedy pomočování ve spánku, se různí. „Pro laiky řečeno je to stav, kdy jde většinou o normální plnění a následné vyprázdnění močového měchýře, ale bohužel na špatném místě v nevhodnou dobu – v posteli během spánku – a navíc ve věku, kdy už to společnost nepovažuje za normální,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Janda.

Není důsledkem moderní civilizace ani psychického vypětí uspěchané doby. Problém nočního pomočování a udržování čistoty u dětí je podle odborníků starý jako lidstvo samo.

Traumatizovaný hokejista

Devítiletý šikovný hokejista trénoval s maximálním nasazením. Všichni v něm viděli naději mužstva. Ale před turnajem vždy nenadále onemocněl. V ordinaci si pak stěžoval na nevolnost, bolest hlavy a zvracení – v pátek prý nemůže nikam jet…
Při preventivní prohlídce matka připustila, že se chlapec v noci pomočuje, zejména v cizím prostředí. Stalo se to i při jednom sportovním výjezdu, na další už jet nechtěl.
Po nefrologickém vyšetření byla zahájena léčba desmopresinem. Léčbou nočního pomočování nastalo rychlé zlepšení a zrodila se hvězda…

Případ z ordinace MUDr. Danuše Hlásenské

Léčit se dá

Pokusy léčit enurézu začaly již ve starověkém Egyptě před cca 3000 lety. Jedním z mezníků v její léčbě byl i objev desmopresinu (českého vědce Ing. Milana Zaorala) a uvedení tohoto léku do klinické praxe ve 2. polovině 70. let minulého století. Prvním odborníkem, ke kterému by měli rodiče s pomočujícím se dítětem zajít, je praktický lékař pro děti a dorost.

„V komplikovaných případech jsou dalšími konzultanty dětský nefrolog a dětský urolog, případně další. V každém případě je třeba co nejdříve odlišit inkontinenci, trvalý únik moči bez ohledu na denní dobu, od enurézy. Při podezření na inkontinenci má být dítě vyšetřeno v odborné ambulanci dětského lékaře a nefrologa již daleko dříve než v 5 letech,“ popisuje prof. MUDr. Jan Janda s tím, že inkontinence je charakterizována tím, že dítě není prakticky nikdy suché, prádlo je alespoň vlhké, když ne mokré.

Pomočování = odklad školní docházky

Důvodem k odkladu školní docházky může být i pomočování. „Lékař by měl vycítit pravé důvody odkladu a přátelským rozhovorem s rodiči téma otevřít,“ konstatuje MUDr. Danuše Hlásenská, praktická lékařka pro děti a dorost z Hodonína. Pokud nemá rodič důvěru ve stávajícího pediatra, měl by vyhledat jiného, popřípadě se obrátit přímo na nefrologa.

Pomočují se i dospělí

Jak jsme si již řekli, ve věku sedmi let se pomočuje ještě asi 10 % dětí. V 10 letech jich stále zůstává přes noc mokrých vícekrát měsíčně asi 5 %. „Stojí za to zmínit i fakt, že občas se pomočuje asi 0,5 až 1 % dospělých, to laické veřejnosti není většinou známo! Z čehož vyplývá, že v ČR žije více než 75 000 dospělých enuretiků,“ upozorňuje prof. MUDr. Jan Janda s tím, že tyto údaje není jednoduché od dospělých získat.

„Hlavním důvodem je stud postižených. Dospělí enuretici se většinou nepomočují tak často jako děti, ale kontrola suchého lůžka u nich významně vázne,“ dodává prof. MUDr. Jan Janda.

Základní rady pro rodiče

  • DOHLÉDNĚTE, aby se dítě šlo pravidelně vymočit před ulehnutím do postele.
  • ZAJISTĚTE snadný přístup k WC a nechte případně rozsvíceno.
  • POVZBUZUJTE dítě k pití během dne tak, aby lépe dokázalo rozpoznávat pocit plného měchýře a zároveň vypilo základní denní potřebu tekutin ještě před večerem.
  • NEDOVOLTE dítěti konzumaci kofeinových a šumivých nápojů před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždivost močových cest.
  • ZABEZPEČTE dítěti dostatek ovoce, vhodné jsou zejména brusinkové a borůvkové extrakty, zelenina, jogurty, celozrnné pečivo a tekutin během dne. Předejdete tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování.
  • ZAPOJTE dítě do výměny mokrého ložního prádla a pyžama, může mu to pomoci vyrovnat se s problémem.
  • PŘIPOMEŇTE dítěti ranní sprchu nebo koupel, když se v noci pomočilo. Předejte tak posmívání ze strany spolužáků.
  • PAMATUJTE, že noční pomočování není chyba rodičů ani dítěte.
  • SNAŽTE SE zabránit konfliktu, hněvu i trestání kvůli němu.
  • BUĎTE TRPĚLIVÍ, laskaví, buďte dítěti oporou.
  • VYSAZOVÁNÍ na záchod v první polovině noci je možnou cestou k dosažení suchého prádla, ale z dlouhodobého pohledu není dobrou strategií k překonání nočního pomočování.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Noční pomočování – pozor na stres!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci